Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to znamená pro nezletilého?

Od: anzionka® odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

potřebovala bych objasnit, co znamená toto usnesení soudu pro nezletilého:

Soud podle paragrafu 469 ods. 1 z.ř.s. a parafrafu 892 odst. 3 o.z. jmenuje nezletilému jméno+datum narození, opatrovníka Městský úřad ---- k zastupování v řízení o úpravu poměrů, vedeném u Okresního soudu v -----.

Jenom dodám, že je to to přišlo druhému rodiči, který nepodával návrh o svěření dítěte do péče a návrh o výši alimentů. Došlu to dotyčnému spolu s tím návrhem druhého rodiče. Jenom mi není jasný ten opatrovník, co to znamená pro nezletilého? A znamená to tedy, že až u soudu se rozhodne, kdo ho bude mít v péči?

Díky, Anzionka.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Přesně, jak píšeš. U soudu bude nezletilého zastupovat opatrovník zvolený soudem, a to do té doby, než soud rozhodne, kdo bude mít nezletilého v péči.

doplněno 25.03.14 19:11:

Doufám, že tě nepletu, ale logicky z toho vyplývá to, co si obě myslíme. Prostě je to jen člověk, který bude zástupcem u soudu, u nezletilých je to běžné, pokud se o něj rodiče soudí, nemohou být jeho zástupci.

hodnocení

OK, díky. Jen jsem se nejdřív trochu vyděsila, protože jsem si nejdříve představila něco jako pěstouna. Ale to byla blbost. Díky moc za potvrzení mé domněnky.

hodnocení

2x

Zdraví Anzi. Opatrovníkem se rozumí v tomto případě pracovník OSPOD (oddělení sociálně _ právní ochrany dětí) tedy tzv sociální pracovník. Ten je účastníkem řízení stejně, jako oba rodiče. Při soudním řízení se vyjadřuje k tomu, komu má být dítě svěřeno do péče a hájí oprávněný zájem dítěte. Před soudním řízením vykonává návštěvu u obou rodičů, zjišťuje jejich poměry atd. a pak soudu předkládá zprávu o svém šetření...

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Potvrzuji, taky jsem to tak měl. Tím, že jsme se na všem dohodli, tak tam ani ta úřednice ani nebyla. Ale byli jsme u ní na pohovoru oba. Synek i já samostatně.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nejsem si jistý, ale z textu se zdá, že tím opatrovníkem bude Městský úřad - patrně jeho pracovník. Ale, jak píši, tak si jistý nejsem. Zdravím!

buss
hodnocení

0x

Tak jak píšou .jmenuje nezletilému jméno+datum narození, opatrovníka Městský úřad ---- k zastupování v řízení o úpravu poměrů

miklous*
hodnocení

0x
Zdravím. Nebojte se. Zájmy dítěte bude u soudu zastupovat někdo ze sociálního odboru péče o dítě, který přísluší Městskému úřadu Vašeho bydliště. Je to běžný postup. Tato pracovnice se s Vámi spojí ještě před soudem. Promluví i s Vašim manželem. M

hodnocení

Díky všem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]