Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem fyzická osoba a bylo mi schválené oddlužení (osobní bankrot). Již rok a půl v pořádku pracuji a řádně splácím. V brzké době je pravděpodobné, že přijdu o zaměstnání. Je možné založit s.r.o., figurovat v ní jako jednatel a společník i v takovéto situaci?
Děkuji.
jm. Jsi si jistý svojí odpovědí na 100%? Nemáš pravdu. Některé soudy požadují, aby dlužník zrušil své podnikání.
Sebod. Jistý jsem si byl. Protože znám osobu, co je v insolvenci a podniká. V době než byl vyhlašený konkurz, podnikat nemohla. Po půlce roce založila živnost. Ale ty těmto věcem rozumíš lépe . Polud jsem poradil špatně, tak se omlouvám.
Insolvenční zákon jsem prostudoval, podnikání tímto zákonem vyloučené není, živnostenský teprve pročítám. Obracel jsem se i na svého insolvenčního správce, ale ai tam jsem se nedočkal jednoznačné odpovědi.
Nikde se nepise o tom, ze se podnikat nesmi. Takze "Co je psano, to je dano" Pawel Robert Rak
tak jsem zjišťovala co a jak na soudě. Jestliže jde dlužník do insolvence a již je podnikatel a NEMÁ žádné dluhy z podnikání, tak by mu měl soud oddlužení povolit a nechat jej podnikat. Problém však je v tom, jaké mu vypočítá splátky. Vycházet z daňového přiznání se soudu moc nechce. Pak tu je možnost, je je podnikatel a MÁ dluhy z podnikání. Pak se většinou oddlužení nepovolí, dlužník jde do konkurzu, kde je zpeněžen veškerý jeho majetek. jestliže mu toto nestačí pokrýt dluhy, tak pak může znovu požádat o oddlužení. Tento odstavec se týká podnikatelů - fyzických osob (nikoliv s.r.o. nebo a.s.)
Teď k tazateli. Momentálně je zaměstnanec, ale chce mít s.r.o. To znamená, že bude mít určitý podíl na firmě. A tady nastává problém. V tu chvíli mohou věřitelé požadovat to, aby tento podíl byl zpeněžen a finance byly použity na úhradu dluhů jako mimořádný příjem. Navíc opět vystává problém, z čeho se bude počítat insolvenční splátka. problém je v tom, že tyto zákony začaly platit až od letošního roku. Takže tu není žádný precedens. Všichni vyčkávají. Pravda je to, že jestliže si chce člověk zakládat v oddlužení s.r.o., tak je to poněkud zvláštní. Musíme vycházet z toho, že má naprosto minimální příjem. Takže kde vezme peníze na s.r.o. a jeho chod? Jak jsem napsala, k tomuto se ještě dlouho (řádově roky) bude na každém soudu pohlížet různě. Těžko předjímat, co se bude dít v konkrétním případě. Tazatel by toto měl projednat se svým insolvenčním správcem. Ani tak se odpovědi na 100% správné nedočká. Taková pravda totiž neexistuje.
Děkuji za zjištění a vyčerpávající odpověď. Po pátrání z různých zdrojů docházím k obdobnému závěru. Nejsem na svůj podnikatelský záměr zcela sám, volné finance nemám. Jako nejschůdnější varianta se mi nabízí být jeden z jednatelů (ne společník) a být ve společnosti zaměstnán. Tím bych naplnil povinnost zajištění příjmu a neměl by snad nastat žádný problém se soudem ani s věřiteli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.