Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co lze dělat s alkoholikem?

Od: joe* odpovědí: 27 změna:

Dobrý den.
Je nějaká možnost jak se "postarat" o alkoholika? Situace je taková, že sám nechce a v tomto případě jsme zřejmě bez šance s ním cokoli udělat. V současné chvíli začíná být nebezpečný pro okolí. Hasí požát, který neexistuje. Nechá téct vodu klidně celý den. Byl několikrát v nemocnici, protože ani doktor nepoznal, že je na mol a nechal ho odvézt. V tomto stavu se nebojí sednout za volant, takže jediné co můžeme udělat je auto "ukrást", což se už stalo.

Domluva samozřejmě nepomáhá.

Nevíme odkud bere peníze na nákup alkoholu...

Není nějaká šance léčení nařídit?

díky

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, vlastní zkušenost nemám, tak jen názor. Alkoholik se musí chtít léčit dobrovolně, léčbu dokončit a dodržovat potom přísný režim. To zde není možné.

Možná by mohl léčbu nařídit soud, ale ty okolnosti neznám. A když to napíši hodně tvrdě, tak v této fázi bych ho nechal, ať se zničí. Ano, je to tvrdé, ale komu není rady, tomu není pomoci. Každopádně, zkuste zachránit, co se dá (majetek). Zdravím!

hodnocení

2x

Vyrazit dveře!

joe*
hodnocení

z jeho vlastního bytu? Ještě něco chytrého?

jitkaadelka*

Nestarat se o alkoholika,ale postarat se o manželku(alkoholika).

Na osobu,která si ničí zdraví a ničí zdraví svému blízkému okolí,bych čas s pomocí už nevěnovala.

Pomohla bych spíš manželce(alkoholika)

proč se manželka nerozvede? Divné...

doplněno 26.03.14 00:16:

ona si myslí,že ho vyléčí? Ne nedávám šanci.Jak jsem psala proč s nim je? Ale já si myslím,že ON se odrovná tímhle způsobem života sám,ale jde tady o ty druhé ...Ale pokud dělá takové seky ,se opravdu jí divím. Také může říct,že se ho bojí a na základě toho jednat...

Psal jste že žije s manželkou v bytě, ne že je jeho.

V tomto případě počkat až něco vyvede, /třeba zabije autem dítě- moje nebo vaše/ a pak si dokonce života rvát vlasy že jste s ním hned nevyrazil dveře.

monika123*

Takove scenare jsou jiste mozne, ale pan chce poradit a ne vypsat co se muze stat. To jiste vi taky. Nehlede na to, ze rada spociva v necem jinem. Vy jste vzdy se vsim hned hotovy (a) ... Zkusila bych byt manzelkou zajit na protialkoholni, na policii, mozna nechat opatreni u soudu , ze je okoli nebezpecny a zeptat se na moznosti, samozrejme pocitam s tim, ze by mi rekli neco podobneho jako vy, ale cekat az se neco takoveho stane je desny :( Kdyz vyrazite dvere s alkoholikem, fetakem apod. vrati se oknem :( Ale chapu, ze takova situace je nebezpecna a psychicky narocna. Preji rodine v tomto uspech a pevne nervy .

hodnocení

1x

Je to muž? Jak je starý? V jaké je tělesné kondici? Žije s rodinou nebo sám?

joe*
hodnocení

muž, 59 let, žije s manželkou v bytě. Tělesná kondice nic moc, vysoký tlak a diabetes (ale ne nějaký kritický, snad). Žije na práškách na spaní a alkoholu. Polovinu dne prospí.

buss
hodnocení

1x

Pokud ho někde nedostrkáte dobrovolně, nezbývá vám nic jiného, než k soudu a ochranné léčení, tam se po něm souhlas nechce. Jistě jste už byli v protialk. léčebně a dostali jste informace co a jak. Jak sedne za auto, volat policii a nechat odvézt na psycholéčebnu.

doplněno 24.03.14 11:46:

Já myslím tím, že jste se tam na postup byli poptat VY, píšete, že ho nikde nedostanete dobrovolně.. Tam mají zkušenosti. Popř. dotaz na nejbližší psycholéčebnu, popř. se informovat na postup u soudu. Hlavy netrhají.

joe*
hodnocení

tam jsme ho nedostrkali, takže jsme tam ani nebyli. Jaké jsou tedy možnosti nařízení léčby?

jancak

raději se ještě zeptejte v protialkoholní léčebně, zda nedošlo k právním změnám k 1.lednu 2014 (platí nový občanský zákoník)

bezplatnapravniporadna.cz/...

joe*
hodnocení

takže počkat až bude zase hasit a zavolat na Policii ať ho dojdou spacifikovat a šoupnout na psychiatrii? Trošku se bojím, že mě už v telefonu pošlou do háje...

jitkaadelka*

Nestarat se o alkoholika,ale postarat se o manželku(alkoholika).

Na osobu,která si ničí zdraví a ničí zdraví svému blízkému okolí,bych čas s pomocí už nevěnovala.

ala1970*
hodnocení

0x

Jde nařídit soudem léčení.Ale nevím přesně jak toho dosáhnout.Asi se to vše musí řešit přes policii/soud. Pak lze mít soudně řízenou léčbu.

riky99*
hodnocení

0x

Pokud chcete opravdu něco udělat , tak musíte postupovat oficiální cestou :

1. Kontaktovat jeho praktického lékaře, který napíše žádost na městský úřad o zbavení způsobilosti řídit motorová vozidla a odbor dopravy mu zadrží řidičský průkaz.

2. Protože borec pravděpodobně vyrazí i bez řidičáku, kontaktovat policii ČR, která si na něj počká a provede dechovou zkoušku na alkohol .

3. Nechat Policií ČR, případně Městkými strážníky zaevidovat každý jeho přestupek .

Pokud má tento člověk takovéto záznamy u policie ČR, lze již ve spolupráci s lékařem , který napíše posudek a soud může nařídit za určitých podmínek zbavení svéprávnosti a pak ho umístit v psychiatrické léčebně. Obraťte se odbor sociální péče na městském úřadě, kde Vám jistě poradí. Nečekejte na kruté konce a v zázrak nedoufejte, neboť šance na vyléčení alkoholika je se stoujícím věkem mizivá.

hodnocení

0x

Já si myslím, že ty vidiny, to byl záchvat delirium tremens. Při jednom takovém zavolette sanitku s tím, že člověk je silně dezorientovaný a velmi agresívní. O alkoholu do telefonu nemluvte. Je nebezpečný pro okolí i pro sebe. Rychlá přijede nuvěřitelně rychle a odveze ho. Vlastní zkušenost.:( A pak zajděte na úřad, na sociálku za sociálními pracovnicemi. Ty znají zákony a předpisy a na tohle tam jsou, jsou za to placeny. Poradí, vymyslí nějaký postup, bude-li jaký. Jen si myslím, že pokud nejste rodina, zůstane pouze u té sanitky.

haninka*

Přesně tak, taky vlastní zkušenost. Zavolat rychlou... To je OK. Ale co pak? Když na příjmu nebude dělat brajgl tak mu doporučí ihned nastoupit léčbu. Když odmítne tak mu předepíší diazepam a ještě nějaký lék (název si nepamatuji) a pustí ho domů. A zas dokola. Vygooglujte si nějakou linku pro alkoholiky a jejich rodiny a zeptejte se je jich dost. Jestli je už v takovém stavu jako popisujete tak Vám tady mi laici asi těžko pomůžeme.

cobrak*

Babkazov, jelikož jsme spolu nikdy neměli rozepře, nebudu je dělat ani tentokrát, ale kdybyste to nebyla Vy, tak raguju poměrně ostře! Pokud zavoláte zdravotnickou záchrannou službu k člověku, který je opilý a má delirium pod záštitou, že je dezorientovaný, tak se zachováte, jak nejhlře jen můžete. Nemůžete zavolat záchrannou službu s tím, že, jak říkáte "zatajíte" skutečnost, že dotyčný je opilý! Stejně se Vás operátorka zeptá, zda je muž pod vlivem alkoholu. A pokud Vy řeknete, že není, je to lživé podání informace záchranné službě, což způsobí, že na místo nepřijede PČR, ale ani lékař, ale pouze záchranář, tudíž aplikace léků na zklidnění potrvá déle, jelikož je musí lékař po vysílačce schvílit! V reálu to bude vypadat tak, že my tam přijedeme a když to půjde dobře, dotyčný bez komplikací nastoupí do sanitky, kde na nás jako posádku napadne. Já osobně s tímhle problém nemám a vždy to dopadne 1:0 pro mě, ale také tam může přijet sestra, která se prostě neubrání a ve finále skončí v pracovní neschopnosti a to ještě, když to dopadne dobře. A to všechno jen proto, že Vy jako oznamovatelka jste zatajila skutečnost, že dotyčný je pod vlivem alkoholu! Odpovězte si na otázku, stojí to za to? Když zavoláte na 155 a řeknete tam, že byste ráda poprosila o zklidnění a následný transport (souseda, manžela, kamaráda,...), jelikož je to alkoholik a aktuálně ohrožuje sebe a ostatní kolem sebe. Operátorka na místo okamžitě vyšle jak vůz rychlé zdravotnické pomoci a vůz rychlé lékařské pomoci, ale hlavně posádku policie České republiky, která dotyčného nejdříve zajístí pomocí donucovacích prostředků a následně ho teprve předá zdravotníkům. Ve finále se stejně pacient ocitne v nemocnici na příjmu, ale v každém případě nepřijde nikdo k újmě a Vy, až dostanete za půl hodiny infarkt, nebudete čekat třičtvrtě hodiny na záchranku jen proto, protože posádka, která by u Vás byla bývala byla za deset minut, byla napadena a byla násůedně postavena mimo službu. Ach jo Babi...

Souhlasím s Cobrakem. Opilý se jednou vyválel v létě na sousedovic zahradě ve vysokánských kopřivách. Bylo to v létě, jen v trenkách, celé tělo mu zrudlo, opuchlo, naskákaly ohromné pupence. Mezitím už seděl spořádaně na lavičce. A já o té kopřivové lázni nevěděla, proto jsem se lekla, co se mu stalo. Že by alergie? Zavolala jsem záchranku. Ti ale okamžitě vyhodnotili, že je silně "pod vlivem" a že se nejedná o nic život ohrožujíccího. Pořádně mi vynadali /jemu taky, ale on to nevnímal, jen nepřítomně čuměl/, že se jednalo o úplně zbytečný výjezd a že nám příště naúčtují 1.500 Kč. Proto jsem je už nikdy nevolala, i kdyby měl smrt na jazyku. Jo, s čím kdo zachází, tím taky schází.

K léčbě: snad nikdy nepomůže ambulantní léčba. Zkoušeli jsme 2 x. Lemtal si po svém, jen den před kontrolou ne. Přišel tam a doktor řekl: Pijete? Ne, nepiju. Doktor ho pochválil, napsal příští návštěvu, jelo se domů, a hned se zmrskal. Takže ambulantně ne, to nemá žádnou cenu.

Povinné léčení dané soudním rozhodnutím - alkoholik na něj nastoupit musí a nemůže ho svévolně předčasně ukončit. Bývá to tehdy, pokud pod vlivem zapříčinil nějakou dopravní nehodu, někoho porazil apod.

Jinak jsem si myslela, že pro léčení se musí pacient rozhodnout sám. Není to až tak pravda. Měli jsme dobrou lékařku. Když jsem jí v lednu vyprávěla, jak jsme ho našli v 8 ráno a pak ještě ve 14 hodin ležet bezvládně jako kládu hubou ve sněhu, nařídila pobytovou léčbu. Prý by i ona mohla být pak trestána za to, kdyby třeba umrzl, protože o jeho problémech věděla a nezakročila. Nepomohly jeho prosby, nedala se obměkčit. Vezla jsem ho za 2 dny na detox. Po týdnu do léčebny. Setrval tam skoro půl roku. Propustili ho 9. 7. 2007. Od té doby se nenapil, je úplně jiný člověk. Je s ním legrace, o všem se s ním nechá bavit. A říká: Proč já vůl, tam nešel dřív, co jste se mnou kvůli chastu zkusili. A co zkusil i já.

Je fakt, že nemohu dát rum do cukroví, na Silvestra koupím dobré džusy, pro oba. Nepiju taky, proč mu zavdávat příčinu? Člověk se musí k němu chovat tak, že je léčený alkoholik, nikoliv trvale vyléčený. Recidiva nastat může a jejím spouštěčem může být cokoli. Ale nám to zatím klape, už skoro 7 let. Kéž by to vydrželo pořád. Ale je to rozumný člověk, je si vědom toho, čím si prošel a už nikdy by se nechtěl vrátit.

Jen pozor na jednu věc - pokud nastoupí člověk do léčebny dobrovolně /či "je nastoupen", jako tomu bylo v našem případě/, může kdykoliv odejít. Večer se rozhodne a ráno může jít. Nikoho tam nedrží násilím, tedy jen ty se soudním rozhodnutím, ti musí vytrvat až do konce. Ale pokud by se podařilo a už tam jednou byl, ať vydrží, stojí to za to.

Někteří lidé jsou ale slabé nátury, byli tam s ním pacienti, kteří to zkoušeli potřetí, popáté... a zase fiasko! Dokonce jsem už od dětství znala pána, velice hodný, příjemný, absolvent VŠ, jen nebýt tohoto problému. Přišel o manželku, o dcery, o bydlení, o práci. Pokaždé nastoupil na léčení před Vánoci, neměl kde být, tak aby nebyl sám. Jenže nevydržel. Dneska by mu bylo 53 let. Jenže už asi 4 roky na nás kouká od toho "nebeskýho báru". Díky chlastu.

Proto si myslím, že nikdy není pozdě začít. Před každým z nás je ještě kus života, tak proč si nedokázat sami sobě, že ho dokážeme prožít lépe, slušněji. Nemuset se stydět před vlastní manželkou, dětmi, rodiči, sousedy. Opravdu to za to stojí. Vím to z vlastní zkušenosti, nikdy mě v mládí nenapadlo, jak blízko tomuto problému budu jednou stát. Kéž by to bylo navždycky už za mnou. Jaga.

doplněno 26.03.14 06:24:

Pokud se do léčebny dostane, měla by ho rodina podržet. Dlouhé dopisy, třeba i o pitomostech, balíčky, asi 3 x týdně jsme mu mohli zavolat. Volala jsem s budíkem, měl na to jen 10 minut, aby se dostalo na ostatní. Návštěvy - já, syn, dcera, matka, tchyně, prostě vystřídali jsme se. A nikdo mu nic nevyčítal. A všichni jsme tvrdili, jak nám chybí a jak se těšíme na jeho návrat.

Zařídila jsem mezitím levnou dovolenou v severní Itálii u moře /v Lignanu/, pro něj, pro sebe a pro vnoučata. Jen skromný apartmán, cestu naším autem. Bylo to dost pošetilé, co kdyby ho nepustili? Jela bych s vnoučaty sama, ale zase by mu to bylo velmi líto. Naštěstí se to povedlo, upnul se na to a tak jsme koncem července vyrazili. I to byla jedna z věcí, na kterou se těšil a kvůli které se snažil.

Měl to o hodně lehčí. proč? byli tam i takoví, které rodina hodila přes palubu, kteří neměli nic a nikoho, jenom dluhy. Na ty nikdo venku nečekal, neměli se na co a na koho těšit.

Proto, pokud se dostane na léčení, dejte mu najevo svou lásku, nic mu nevyčítejte. To dokáže hodně pomoci.

Cobrak, máte pravdu naprosto ve všem.*zed* Já lžu jen v sebeobraně, když jde skoro o život. Stejně se mi lež ihned vrátí. A pác mně po papuli. Toto je jasný případ toho, že lhát se nemá. Omlouvám se. *zed* Je to pravda, alkoholici jsou velmi silní a velmi agresívní. Osádka sanitky musí být připravená. Neuvědomila jsem si to. Volala jsem rychlou k sousedce, staré babce, která se chovala šíleně a šel z ní strach. Přijeli nesmírně rychle a já jsem usoudila, že k alkoholikovi nikdo nebude pospíchat. Opravdu se hodně stydím! Mrzí mě to.

cobrak*
Babkazov. V pořádku,chybami se člověk učí. Jen si prosím zapamatujte,co jsem napsal. Bohužel se to totiž děje v nás v republice velmi často,i proto potom čteme v novinách o tolika napadení posádek záchranářů. Velkou času z nich totiž opravdu tvoří tyhle případy. Nemyslel jsem to nikterak ve zlém,ale opravdu si to vemte k srdci a až budete někdy volat záchranku,vzpomeňte si na mě,co jsem Vám zde kdysi napsal. V pořádku,přeju hezký den ;)

ale kdeže,,odvezou ho se prospat jinde a až vystřízliví ,,zase hezky půjde domů..Z vlastní zkušenosti..A ještě to zaplatí,,tedy pokud bude mít peníze. ,,Pokud ne,tak nevím,,

hodnocení

0x

,Já bych vyléčeného alkoholika nechtěla,,musí to být nervy,,,,,čekat jestli opět nezačne ,,raději se ho zbavit,Vím,že jsou jedinci,,ale stejně..

cobrak*
hodnocení

0x

Přidám jednu zkušenost, nikoliv však osobní. Kterýkoliv člověk se může dostat na dno, ač dělá všechno proto, aby se to nestalo. Prostě ho to všechno semele.V práci po něm dupou, protože chtěji jeho nadprůměrnou výkonnost, on se snaží, ale pořád to nezvládá. Nebo vidí každý den věci, které prostě by normálnímu člověku neudělaly dobře kdyby je viděl poprvé, natož, kdyby je vídal pravidelně. Znám jednoho dálničního policistu. Začal hodně pít, protože v práci po něm chtěli nadprůměrný výkon. Byl to dost dobrej policajt, ale přesto všechno ho to semlelo a začal hodně pít. Dojížděl dvacet kilometrů do práce a v době, kdy mohl, tak prostě pil. Děti se za něho styděli, manželka byla nešťastná a v práci mu řekli, že pokud se nezačne léčit, budou ho muset vyhodit. Pokud by nebyl jeden z nejlepších, tak by ho byli bývali opravdu vyhodili. Tak se půl roku léčil v léčebně. Dneska už je to pár let zpátky a prohání se po našich dálnicích v policejním passatu a i nadále odvádí naprůměrnou práci! Nepije, je to zase normální člověk a nikdo nikdy by nepoznal, že měl někdy problémy s alkoholem!

,,Ano,,je to ale jen abstinující alkoholik,,flajstr jak hrom...

wogoos*

Já bych ho hnal, že by si nestačil vzít ani svou flanděru!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]