Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem obviněný z krádeže fotografie - neprávem

Od: nevinny odpovědí: 37 změna:

Dobrý den,

potřebuji se poradit, jsem OSVČ, nabízím služby v oboru zednických a stavebních prací na internetu, na svých stránkách jsem měl umístěné foto (cihla), které jsem si stáhl na google v sekci obrázky, někde na americkém webu podobné firmy, už si nepamatuji přesně www stránky, jen vím, že to byla nějaká menší stránka OSVČ někde v americe a nepředpokládal jsem, že mu tím způsobím škodu a nebo mě bude nějakým způsobem tady v ČR řešit, také u fota nebyly žádné autorské práva apod.

Jenomže se stalo něco úplně jiného. Neoslovila mě tahle USA firma, ale společnost z ČR (Profimedia.CZ) s emailem, že jsem si bez svolení stáhnu jejich obrázek u nich na Profimedia.cz a chtějí po mě úhradu, dolicencování obrázku v neuvěřitelné hodnotě 8500 Kč.

Ano, asi jsem ho neměl stahovat ani z těchto amerických serverů, ale jak se proti tomuto bránit? Jelikož z webu profimedia.cz jsem nic nestahoval a škodu po mě chtějí oni! Něco jiného by bylo, kdyby ji po mě chtěli přímo oni z USA, ale i to je nesmysl.

Myslím si, že jejich postup není o nic podctivější než ten můj, protože za jeden absolutně malinký obrázek o rozměrech 80x150px, který je poměrně jednoduchý a grafik ho udělá za 1 hodinu práce po mě chtít 8500 Kč? A přece když si na google obrázcích najdu nějaký obrázek, který je free dostupný všem bez poplatku a licence, nemůže přeci po mě někdo chtít takové peníze nebo ano?

Pokud to tak nechám, neodpovím, jen ho vymažu, za 14 po mě půjde inkasní společnost.

Děkuji za každou radu.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zepe*
hodnocení

5x

nejake Čtení taky meli problém s profimedia.cz

doplněno 23.03.14 17:46:

cituji ze strany pirati.cz

Fotobanky

Musím platit agentuře Logicall, která po mně požaduje peníze za bezdůvodné obohacení kvůli fotkám použitým na mém webu? (Isifa, Profimedia)

Agentura Isifa požaduje tisícové až desetitisícové částky za zkopírování obrázků na webu. V řadě případů jde o obrázky, které jsou volně k použití. V žádném případě nic neplaťte. Pokud si nejste jisti, že je fotografie volně licencovaná anebo přímo vaše, raději ji ze svého webu stáhněte. Pokud se Isifa ozve znovu, napište jí, že si nejste vědomi žádného porušení kopírovacího monopolu. Pokud to nevezmou na vědomí, je třeba napsat:

1Prosím doložte, že zastupujete autora, a to ověřenými plnými mocemi.

2Pokud tak učiní, požadujte důkaz, že je autor autorem a jeho ověřené prohlášení, že to neposkytl do volného zdroje. Žádost odůvodněte, že jste ve styku s dalším údajným autorem.

3Pro otrlé: Požadujte důkaz, že obrázek byl na vašem webu, screenshot není důkaz.

4Pokud vás dále obtěžují, pohrozte podnětem Úřadu pro ochranu osobních údajů a vyzvěte je, ať vás žalují a doloží svoje nároky u soudu. Pokud vám i nadále posílají "poslední výzvy k zaplacení", podejte podnět na ÚOOÚ kvůli spamu.

hanher*
hodnocení

3x
Mohl by jste sem ten obrázek prosím vložit?

joudic*
hodnocení

2x

na to asi rada neni, nicmene ta cena je premrstena, byl jsem artdirector v casopisech a za tuto cenu se da sehnat fotka na titulni stranu v tiskove kvalite (pokud to neni tereza maxova apod)

doplněno 23.03.14 17:25:

btw kamos mel na www screenshot mapy z mapy.cz a chteli po nem 2500

doplněno 23.03.14 17:28:

A přece když si na google obrázcích najdu nějaký obrázek, který je free dostupný všem bez poplatku a licence, nemůže přeci po mě někdo chtít takové peníze nebo ano?

to neni pravda, google uvadi, ze obrazky mohou byt copyrighted, a ze za to neodpovida

praivo*

Na Googlu si na obrázky s © můžeš ve Vyhledávacích nástrojích zapnout filtr.

hodnocení

2x

Toto je známá firma. Stahují obrázky z celého světa, dávají si je k sobě na web a potom otravují lidi a tahají z nich horentní sumy. Je známý případ, kdy si takto stáhli obrázky NASA, které dává NASA k bezplatnému použití a také za ně chtěli peníze.

parminut.cz/...

Chce to hledat informace a možná vzorová řešení na webu. Oni prostě počítají s tím, že určité procento lidí se lekne a zaplatí. Ten bránící se zbytek už pro ně není tak zajímavý.

hodnocení

0x

Šoupněte to anonymně někam na server a tvrďte, že jste to stáhl tam. Nebo po nich chtějte důkaz o vlastnických právech.

k2

Šoupněte to anonymně někam na server a tvrďte, že jste to stáhl tam.
A co to vyresi?

joudic*

jedine dokazat, ze obrazek nekdo vydaval za vlastni, a napsal k obrazku free for commercial use, ale to taky neni zadna sranda to udelat, holt kradene obrazky se musi pozmenit a ne pouzit tak jak jsou... pripadne neukladat ale delat si printscreen, orezat a preulozit jako obrazek, aby si nekopiroval exif data a pripadne nejake vlozene zparchantelosti v tom danem souboru

nevinny
hodnocení

Tak teda pánové, děkuji že semnou diskutujete alespoň o mém problému, čekal jsem, že neodpoví nikdo.

K2: nemohu ho tady dát a už ani raději nechci, opět by z toho mohl být ohromný problém, ale jedná se opravdu o malý obrázek rozměrů 80*150px, obyčejná cihla kolem které je jakoby vítr...

Děkuji za 2 odkazy, které jste zaslali, jdu je celé pročíst a nějak to řešit. Jen se zeptám ještě, v čem bude problém, když obrázek nahraju na uložto.cz a napíšu jim, že jsem ho stáhl právě tam a bylo u něj, že je zdarma? Děkuji

zajixxx*

Nemá smysl jej někde nahrávat - dají se zjistit datumy...

Teď mě napadá - najděte si ten váš obrázek v jejich databázi(pukd to jde), zkontrolujte datum, kdy jej vystavily.

Následně porovnejte s datumem vašeho obrázku(zveřejnění na vašem webu).

A pak se uvidí, a když jistíte, že jste jej měl na webu dřív než oni, tak si snimi pohrajte :) a zeptejte se jich jistli vám ho náhodou neukradli.

praivo*

Podívej se na jejich web a zkus tam najít obrázek cihly 80*150 (nebo spíš 150*80). Nemají filtr velikosti a mají tam přes 300k obrázků...

zajixxx*

nechá se to vyhledat - pomocí googlu, za předpokladu že tazatel dá link na jeho obrázek...

praivo*

Filtr "site:profimedia.cz"nenajde prakticky nic a jediné fotky s takovými rozměry, co jsem našel, jsou z santanselmo.com/...

zajixxx*

Ok,mají to dobře ošéfované hajzlíci... :)

praivo*

Yahoo něco našlo... To si dělají p*de/...

doplněno 23.03.14 18:50:

Ale na "normální"výraz (např. cihla) to nic nenajde.

hanher*

Nikam ho nahrávat nemusíte, nechte to být.

A byl by možný alespoň odkaz na stránku s tím obrázkem?

Ničeho se tím nedopouštíte.

joudic*

ulozto je sharing to nepomuze a navic nejsou blbi, zjisti si zes to nahral ted, malicko by melo vetsi vahu kdyby to bylo na deviantart treba, nebo na sxc.hu ale to bys taky musel mit nejaky starsi ucet a zalozeny na nejake verejne IP

simonatt*
hodnocení

0x

Zaujal mne Váš problém a našla jsem něco,co si určitě přečtěte.Někdo se dostal do problémů s Profimedia a žádali 42 000,-Kč za 5 fotografií.Posílám vám odkaz.Velmi zajímavé!Držím palce! S.

Zadejte do vyhledávání tento nadpis:

Au­tor­ská prá­va a Profimedia.cz _ jde do tu­hé­ho.

nevinny
hodnocení

Fotografii bych vám rád poslal na jejich serveru, ale nemohu ji tam najít, mají jich tam hodně podobných a buďto se mi nedaří (3x) a nebo ji tam ani nemají :) Ale tak blbí zase nebudou - jsou organizovaní zloději a mají to promakané..

Na uložto vím, že když to nahraju, bude tam datum úplně nové, ale zase já to "stáhnul" před rokem, ten odkaz už neexistuje a jenom celý soubor s obrázky uživatel aktualizoval? :)

Druhá možnost mě napadá, říct, že mi to zhotovil grafik na požádání, a že jsem od něj tenhle obrázek koupil, že mě podvedl a někde ho stáhul, za to přeci nemůžu. a udělat falešnou kupní smlouvu, to přeci taky není problém, práce na 5.min? Co tohle? :)

Na zloděje takhle? A už aspoň někdo podal podnět ÚOOZ? Nebo ČOI? FÚ? Děkuji

hanher*

Poslední tři řádky Vaší odpovědi raději vypusťte z hlavy. . .

praivo*

Dej v Googlu hledání podle tvého obrázku a podívej se, kde všude je.

hanher*

Právě proto se ho také snažím z tazatele "vydolovat".

Fotky od nich ale google nenajde nikde. . .

nevinny
hodnocení

Proč bych to měl vypouštět z hlavy? Jak je to napadnutelné? Co radíte tedy vy?

nevinny
hodnocení

Tak v tom případě to ulozto.cz půjde realizovat bez problémů.

buss
hodnocení

0x

Podívejte se, je zbytečné laicky diskutovat, máme na to autorský zákon, popř. najít soudní rozhodnutí, které se něčím podobným zabývá abyste se orientoval. Slušnost je nezveřejňovat cizí, každé dílo má autora a raději si nafotit své (a také se pak bránit, když se to někde objeví), a je to nakonec trestné. Internet je pln postahovaného. Nepostačí ani uvést autora. Načtěte si statut Profimedia, asi někoho zastupují. Nafoťte si co je veřejně dostupné, třeba Hrad, pokud na něj někdo licenci nemá. Zkuste právníka, web, který se autorským právem zabývá. Vy jste to ještě použil za účelem zisku, licenci nemáte.

nevinny
hodnocení

Stále přemýšlím nad tím, proč bych to měl vypouštět z hlavy? Jak je to napadnutelné? Co radíte tedy vy? Druhá možnost je už reálná ne?

V 1. řadě chtějte důkaz že je foto jejich. Pak podle toho postupujte dál. Myslím si že se budou vymlouvat ...

praivo*

Dej sem tu fotku nebo odkaz na ni.

nevinny
hodnocení

Pravoi: Proč po mě chcete poříd dát tu fotku sem? Já opravdu nechci, neukradl jsem ji ale taky nemusím provokovat a nechci, z webu jsem ji stáhl a mám ji dát sem na veřejný server? Co to změní na situaci?

Už to musím řešit, tak co tedy PROSÍM navrhujete? Napsat, že je stažená z uložto, ale takovou výmluvu určitě neuslyší poprvé a budou připraveni, nebo že jsem ji někde zakoupil, že mi ji nějaká grafik udělal na zakázku? a fakturu nemám takže nevím, kdo to byl?

Nebo?

zepe*

odkaz na obrázek není trestné ani nijak postižitelné.když ho sem dáte rádcové o něm zjistí vše co by vám pomohlo.a to za to přece stojí né?spojite přeci o radu která vám pomuže.

buss

Dlabte na fotku jako takovou, stáhl jste to neoprávněně, mně je jedno co na ní je. Už jste si zjistil, co je to ta Profimédia, jaká má k tomu oprávnění? Vám pak nezbude než porada u právníka, který o aut. právech něco ví, nebo hledat něco podobného na intu. Ale vždy narazíte, že se to nemá. Zkuste nějakou bezplatnu poradnu... AZ jste si již určitě přečetl. Měl jste na web dát nějaké své dílo, co vás reprezentuje.

doplněno 25.03.14 10:35:

Pokud byste prohledal int, tak tam podobné trable najdete, třeba milosnemec.cz/...

doplněno 25.03.14 12:36:

? Už jste si tento odkaz načetl? Popř. jinde, kde se to řeší? Jak vidíte, tak čtete, že řešení není, nikdo se konce nedobral. Ty spolky mají zřejmě na fotky vyhledávač. Zkuste napřed napsat dopis, zda je zastupují, smlouvu, licenci prostě na jakém základu to po vás vyžadují. Jistě jste už o nich našel, co se dalo. Při případném soudním op sporu dokazuje žalovaný. Takže projedu svůj web a budu možnáá něco mazat, Co fotím sám je jasné (+ zákon na ochranu..), jinak u cizích foto se ptám zda mohu zveřejnit (z osobního styku, na základě korespondence ohledně zájmu) a dávám aspoň jejich iniciály do foto, jinak na své foto nějaký text přes.
Tož hodně štěstí! Radu jak na ně pak můžete prodávat!

praivo2
Podívej se na odkaz, co jsem sem dal. Profimedia je nejspíš nějaký robot, co stahuje obrázky z webu, klidně i s logy autorů, a pak je vydává za svůj majetek.
praivo2
Abych se mohl pokusit zjistit, odkud opravdu je, protože Profimedia očividně jen sbírá fotky z webu.

hodnocení

0x

Není to fér, ale fotku bych si dala na obrazovku a foťákem ofotila a byla by jako moje. Blbé, ne? A ještě bych ve foťáku upravila datum, aby ve vlastnostech fotky byl můj datum.

nevinny
hodnocení

Fotku tady nechci umístit i proto, že ti zloději z profimedia podle ní budou vedět, který chudák to řeší a budou o krok popředu.

Nejspíš to celé vyřeším tak, že jim pošlu rovnou dopis, ne email.. s tím, že foto bylo nabyto legálně a za to co mi poslali, na ně podám trestní oznámení přímo já osobně. a opravdu ho ve středu zítra podám. obviním je z pokusu o bezdůvodné obohacování na mé osobě. a budou mít vymalováno!

k2

Tahat do toho PCR a vysvetlovat jim, ze ta firma jsou lumpove a ja jsem to proste stahnul s internetu, protoze:

nepředpokládal jsem, že mu tím způsobím škodu a nebo mě bude nějakým způsobem tady v ČR řešit, také u fota nebyly žádné autorské práva apod.

neni vhodne reseni, ale je to Vas boj. Aby nakonec nebylo vymalovano u Vas.

Pamatujte, ze cim vic se do hovna stoura, tim vic smrdi...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]