Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak překonat trému v mluvení před lidmi?

Od: majdulenka odpovědí: 4 změna:

Jsem typ, co začne "na podiu" mluvit směle, ba rozverně, ale během prvních pár minut na mě padne asi tréma. Většina lidí mívá spíš trému na začátku. Já ji nejdřív nemám a pak se mě zmocní. Domnívám se, že jsem sebevědomá, ale jak začnu mluvit, rozklepu se, ač nijak o nějaké trémě nepřemýšlím. Jak se toho zbavit?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

marcia*
hodnocení

1x

Jedině tréninkem, trénuj si řeč před vystoupením, ať se nemusíš bát, že ji zapomeneš a až začneš mluvit, mysli na to, jak Ti to mluvení jde. :)

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
dal bych jednu odzkoušenou radu - při mluvení před lidmi nekoukat do davu lidí, ale buď si vybrat jen jednoho člověka a soustředit se na něj a nebo koukat jako do dálky a adav se snažit nevnímat.
Pokud se jedná o mluvení před davem lidí v sále, mělo by být jeviště nasvíceno tak, že do hlediště není skoro vidět (max tak první 2 řady).

n3kd0j1ny
hodnocení

0x

Nesoustřeď se na svou trému, ale na to, co máš říkat.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, a já přidám, že to chce dobře, hluboce a pravidelně dýchat. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]