Nejste přihlášen/a.
Po dvou letech jsem změnil zaměstnání. Teď jsem ve zkušební době( 3 měsíce),ale firma má nějaké problémy s financemi.Pokud budu propuštěn,mám nárok na podporu v nezaměstnanosti?
Na podporu v nezam. máte nárok, pokud jste v posledních 2 letech před zařazením do evidence úp měl 12 měsíců důchod. pojištěných (u vás odpracovaných 12 měsíců v průběhu posledních dvou let)
Výše podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku
Ukončíte-li poslední zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu sami nebo dohodou se zaměstnavatelem, činí výše podpory v nezaměstnanosti 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku po celou dobu pobírání podpory
Délka podpory do 50 let ----- 5 měsíců, od 50 do 55 let ----- 8 měsíců, nad 55 let----- 11 měsíců
Během zkušební doby můžete odejít i vy sám bez udání důvodu. Jestli je situace špatná, zkuste si hledat nové místo již teď
Píšete, že jste po 2 letech změnil místo. Tzn., že potřebnou dobu odpracovánu máte (přihlíží se i k dřívějšímu zaměstnání, odpracovaná doba se neposuzuje jenom z posledního zaměstnání).
Zruší-li pracovní poměr zaměstnavatel, nebo uvedete-li v písemném zrušení pracovního poměru vážný důvod podle zákona o zaměstnanosti, budete mít nárok na podporu ve výši, kterou v první odpovědi uvádí Jancaak. Podpora se vypočte z posledního zaměstnání.
------- Pro případ, že byste se rozhodl zaměstnání ukončit sám, přidávám odkaz na vážné důvody (zákon o zaměstnanosti, § 5, písm. c).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.