Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce ve svátek

Od: karina* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,pracuji v dopravě v nepřetržitém provozu v turnusových směnách.Z rozhodnutí ředitele došlo k redukci.Podle turnusu jsem měla pracovat na Nový rok a z duvodu redukce mi tento svátek odpadl a zaměstnavatel po mě žádá nahrazení tohoto svátku jinou směnou,mimo muj turnus.Také jsem tento svátek nedostala zalaceny ani pruměrem a tim pádem mi chybí hodiny do měsíčního výkonu.Chci se zeptat jestli je tento postup správný

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Nestačí, aby Vám "podle turnusu" vycházela pracovní směna na svátek. Musela by Vám odpadnout naplánovaná pracovní směna, pak teprve by Vám náležela náhrada mzdy za svátek a směna by se započetla.

Pracovní dobu i rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel. Pokud Vám na 1. leden nenaplánoval žádnou pracovní směnu, může Vám ji naplánovat na jindy.

Zaměstnanci si toto často mylně vakládají jako "napracování svátku", což je samozřejmě nesmysl. Svátky se nenapracovávají.

------- Pokud zaměstnavatel na den svátku nenaplánuje pracovní směnu, bere se to jako svátek, který připadl na dobu souvislého volna v týdnu, pak za něj nenáleží náhrada mzdy.

Je to podobné jako v případě zaměstnance s rovnoměrnou pracovní dobou od pondělka do pátku v případě, že svátek připadne na sobotu či neděli.

raadek*
hodnocení

0x
Nerozumím slovu redukce, ale jestli vám zaměstnavatel změnil k novému roku směnový kalendář a vy jste podle něj neměla pracovní směnu, tak je jeho postup správný.

hodnocení

0x

Za volno z důvodu svátku / v každém případě/ vám náleží mzda, ale pokud vám pak chybí hodiny, tak je nahradit musíte.

není pravda.

pokud je volno z důvodu svátku, tak náleží mzda a není třeba nahrazovat hodiny, protože se svátek nepočítá jako doba, která má být odpracovaná.

pokud je volno z důvodu, že na svátek nepřipadla směna, tak žádná mzda nenáleží (proč by náležela, když zaměstnanec kvůli svátku o směnu nepřišel) a zřejmě tedy směna bude v rozpisu vypsána na jiný den.

je otázkou, co konkrétně bylo v případě tazatele a jak konkrétně to má zaměstnavatel ošetřené. protože v tuto chvíli jsou teoreticky možné obě možnosti a případná průkaznost u soudu při vymáhání nevyplacené části by záležela právě na těch detailech, jak to má zaměstnavatel ošetřené.

Pokud má nepřetržitej turnus provoz, tak má přesně rozdělené hodiny na každý den, takže pokud mu odpadnou, tak je musí nahradit.

proč hodiny odpadnou? protože to zaměstnanec potřebuje volno? pak ano, buď si musí vzít dovolenou nebo si je napracovat jindy. nebo protože to chce zaměstnavatel? pak je to překážka v práci na straně zaměstnavatele a ta se nenahrazuje a volno je placené.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]