Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zabránit používání mého pozemku, postup?

Od: pepinogold odpovědí: 20 změna:

Stalo se, že si jeden podnikatel v rekreační oblasti chtěl od nás koupit pozemek mimo jiného také z důvodu, že si chtěl na pozemku vybudovat cestu a vozit tudy stavební suť a kdo ví co ještě. Nějak si to rozmyslel a vypadá to, že se bude snažit z pozemku bez dovolení odstranit porost, nálet, stromky a jako kovboj si prostě bez jakékoli platby začít po vybudování nějaké provizorní cesty vozit stavební bordel. Pokud se tak stane co dělat jako první, druhou věc..? Volat policii, je to možné? Nebo zaplatit advokáta?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Policie Vám moc nepomůže, odkáže Vás na občanský spor.

Advokáta, to záleží jen na Vás.

Nesmíte dovolit, aby vám začal jezdit přes pozemek. Musíte mechanicky zabránit tomuto skutku. Někde jsem četl pojednání, že vyježděné koleje na poli se časem stali legální cestou, i když tomu majitel chtěl dodatečně zabránit.

Vždy se posuzuje případ od případu.

doplněno 17.03.14 19:12:

Opatrně na rady, že je to Váš pozemek, tím pádem si na něm můžete dělat co chcete. Tak to není. Na oplocení budete potřebovat souhlas obce, páč určitě sousedíte s veřejným prostorem.

hodnocení

1x

Tak především fotograficky a třeba i videem zdokumentovat současný stav pozemku. Vyrobit cedule "zákaz vstupu, soukromý pozemek", těmi celý pozemek vyznačit v terénu a jejich umístění opět zdokumentovat. Pokud je to možné, koupit fotopast a někde ji nenápadně umístit. Pokud se pokusí na pozemku vytvořit nějaký průjezd, ihned zdokumentovat, podat trestní oznámení na neznámého pachatele za nepovolený vstup, ničení cizí věci. Předpokládám, že bude asi jasné, kdo tam jezdí. Pokud by se to nepodařilo vyřešit policií, vyzvete doporučeným dopisem narušitele aby zanechal protiprávního jednání. Potom vzít bagr a pozemek prostě zneprůjezdnit. Vše stále dokumentovat abyste měl důlazy pro pozdější soudy o náhradu škody. Pozemek samozřejmě co nejčastěji kontrolovat.

Tak to se mi tu sda nejrozumnejsi. Dat cedule a zdokumentovat, pozvat nejake svedky. Vyfotit stav pozemku - zadne koleje, vysoka vegetace.

hodnocení

0x

Je to váš pozemek, můžete si na něm dělat co chcete. Třeba složit nějaký materiál, dřevo, kamení. Nebo vykopat odvodňovací strouhy, přes kteřé autem nepřejede. Možná si to pak rozmyslí a pozemek raději koupí.

hodnocení

0x
Oplotit, jebnout tam velke balvany, zaminovat, hodit cedulu zakaz vstupu a pak volat benga
hanher*

Asi by jste potřeboval taky jednu jebnout. . . *ee*

buss
hodnocení

0x

Policie za jistých okolností, klidně můžete, měla by se na to podívat a když, tak odkážou na občanskoprávní řízení. Pak na obec, či k soudu. S právníkem se poraďte.

erikretr*
hodnocení

0x

Naperte tam kameny nebo hlinu a oploti je to váš pozemek takže si na něm mužete dělat co chcete.

hanher*

Jóóó, a od kdy?

pepinogold
hodnocení

Pozemek je velký. Oplotit jej kvalitně by stálo množství peněz a i pak není jisté, že pan kauboj překážku prostě nepřemašíruje. Tady leda vážně koordinovat celou věc s advokátem asi. To jsem si myslel.

pepinogold
hodnocení

Pozemek (1 ha) je kus od mého domu, takže sedět tam celé dny nemohu. Kamera je možnost teoreticky ale zase, chytne, serve, zahodí a má po starosti, když nemáte vedle domek s kulovnicí v okně. Tady na pána podnikatele bez advokáta si asi nepřindu..

hanher*

Raději policii, advokáta až posléze.

hujer123*

Souhlas, policie, obecní úřad, doporučený dopis záškodníkovi aby zanechal protiprávního jednání, označit viditelně zákaz vstupu na soukromý pozemek. Prostě nasbírat co nejvíce podkladů, svědky, fotografie, video, vše zdokumentovat.

A co se trochu plácnout přes kapsu a nechat pozemek zorat, případně něco vysít - pak případně uplatňovat náhradu škody.

minato*
hodnocení

0x

Zkuste se pozeptat i na místně příslušném stavebním úřadě, nebo odboru životního prostředí (pokud jde o skládku odpadu), třeba budou mít bližší informace. Zkste nahlédnout i do územně plánovací dokumentace, zda je záměr podnikatele v jeho souladu. Na bez souhlasu stavebního úřadu nic nesatvět!

Každopádně bych začal svářet pěkný pevný ježky na proražení pneumatik a jak by mi tam projel hned bych jich do cesty pár zahrabal. Ať si pak stěžuje třeba na lampárně že si poškodil gumy když tam neměl co dělat.

@totak, ne zcela správný názor na ty ježky...

jedna věc je neoprávněné užívání pozemku, druhá věc je úmyslné poškozování cizí věci... např.

§ 228 Trestního zákoníku Poškození cizí věci

(1) Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

doporučuji i zákon o přestupcích, prostudovat zavinění úmyslné, a dále a dále...

takže pokud by si poškozený stěžoval na lampárně příslušném místě, měl by velkou šanci na náhradu škody a svářeč naději na slušnou "odměnu"

Samozřejmě tím neschvaluji ježdění po cizím pozemku...

On už se ke čtení této otázky zpětně asi nikdo vracet nebude ale nedá mi to. . . O jakém poškozování cizí věci je řeč? Já zrovna chtěl pořádat sraz kamarádů pípáků s hledačkama pokladů tak jsem na svém pozemku zakopal dva tři kusy železa. Které jsem samozřejmě po srazu chtěl zas vykopat. Za to že si někdo zkrátí cestu přes můj pozemek a přitom si ještě blbec prorazí gumu přeci nemůžu. Ať mi někdo dokáže že neříkám pravdu. A mimochodem - nedopouští se snad on úmyslného poškozování mé věci když mi rozjezdí louku?

totaku, hejkal určitě myslel i na dokazování. Samozřejmě pokud Vám někdo dokáže, že jste to udělal umyslně, tak pak přijde trest. Ale ta možnost tu je.

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý den. Problém je hlavně ten, že pokud chcete, aby Vám nikdo nevstupoval na Váš pozemek, musíte tam buď dát informativní ceduli a nebo ho oplotit. Potom už můžete volat PČR, že to on nerespektuje. Jediné, co nesmíte oplotit, je les, byť je Váš. Ten musí být totiž podle zákona přístupný všem.

hodnocení

0x

Nápad zahrabání ocelových ježků anebo zasetí plodiny... popravdě, celkem zajímavé nápady...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]