Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to probíhá na letišti?

Od: duckenzie* odpovědí: 10 změna:

Zanedlouho letím sama letadlem na druhou stranu světa. Sama jsem ještě neletěla a protože budu dvakrát přestupovat, mám z toho docela nervy. Jednou přestupuju ve Franfurtu a potom v San Franciscu. Na přestup mám dvě a půl hodiny a potom skoro čtyři. Může mi prosím někdo říct, jak takovéhle přestupy probíhají? Kam mám jít hned po přistání? Jak jsou označovány přestupy? Po doletu musím jít prý na imigrační, co se tam dělá a chodí tam každý abych mohla následovat dav? Co kufr, dopraví mi ho až na místo? Letím s Lufthansou a v Americe pak přesedám na United Airlines. Nejvíc se bojím, že prostě nebudu moct najít svůj gate a nestihnu to.

Děkuju za pomoc

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x

Zdravím,
pokusím se odpovědět na většinu otázek, ale každá cesta je jiná, může se ledacos přihodit :)
Předpokládám letíte z Prahy,tam si najdete číslo přepážky, kde vám vydají letenku (zřejmě dostanete 3, na každý let jednu), a převezmou zavzadla. Už zde se zeptáte, co musíte se zavazadlem udělat v USA - popíšu níže.
Dostanete letenku, projdete skenrem, dle čísla letu si na tabuli najdete z jaké brány letadlo letí, a tam dorazíte.
Ve Frankfurtu vystoupíte z letadla a půjdete s davem. Dostanete se na místo, odkud se přesedá na další lety, většinou uvidíte cedule "Flight connections", a na světelné tabuli si najdete svůj další let do SF. Pokud není číslo brány, čekejte, až se objeví, a pak se k ní vydejte. Všude jsou ukazatele, ztratit by jste se neměla.
Při letu do USA musíte vyplnit 2 formuláře, jeden je tuším I94 který slouží imigračnímu, a druhý je takový leták, kde musíte vypsat, jestli máte něco k proclení. Nejsem si teď jistej, jestli se tohle odevzdává v letadle posádce, nebo pak na letišti, to poznáte, ale spíš se to nechává v letadle. I94 má 2 díly, jeden si ponecháte a odevzdáte při odletu z USA.
V SF vystoupíte, stejnej postup jako ve Frankfurtu, s tím rozdílem, že musíte projít kontrolním bodem "No US Citizens". Za tímto kontrolním bodem se dostáváme k zavazadlu, budete ho muset přenést z mezinárodních tras do vnitrostátních, pokud tedy nemáte nic k proclení. Bývá to kousek, pár desítek metrů, hledejte logo American Airlines, a tam zavazadlo zanechte na pojízdném pásu.
Dál máte poslední let, nevím kam, ale postup stejný, najdete Gate, půjdete tam, amíci si vás pořádně oskenujou :D A letíte.
Mějte na mysli, že Frankfurt i SF jsou velká letiště, takže by vás nemělo zaskočit, že se k odletové bráně budete muset přepravit busem nebo vlakem (zdarma), ale zabere to nějaký čas, takže nelelkujte :)
Příjemný let :)

duckenzie*
hodnocení

Děkuju moc za obsáhlou odpověď. Víte, je mi 17, takže to pro mě bude skutečně výzva. Trochu se bojím toho s těma kuframa, ale věřím, že nejsem jediná, která tam bude zmatená jak hrom. :D Doufám, že budou na letišti ochotní a poradí mi. A ještě jeden dotaz. V emailu s letenkou bylo napsaný, že se můžu odbavit už doma a že si tam vyberu místo, kde chci v letadle sedět. To na situaci ale nic nemění že? Prostě i když už budu mít doma "zarezervovaný" místo, normálně půjdu k přepážce v Praze a budu si počínat úplně normálně?

au1

já moc zmatených lidí nepotkal, buď to nedávají najevo, nebo jsou klidní :) A to jsem procestoval letiště Londýn, Dallas, Chicago, HongKong. Ono asi není moc se proč stresovat, občas uvidíš jak někdo běží na letadlo, pokud to nebudeš zrovna ty :D
S těma místenkama netuším, já vždy dostal přiděleno sedadlo na přepážce v místě prvního odletu. Třeba s tím poradí někdo jinej. Určitě ale k přepážce budeš muset, minimálně předat kufr.

duckenzie*
hodnocení

Děkuju, začínám být klidnější. :D Jinak přes Chicago letím na cestě zpátky, tam ale budu mít 7 hodin, takže to stihnu, i kdybych šla pozadu. :)

luke237
Vletite do snehove boure, letiste vas necha krouzit hodinu na obezne drae, a pak vas stejne posle na jine letiste. Nebo vas tam kvuli spatnemu pocasi poslou rovnou. Nebo budete sedet na ranveji na Zapadnim pobrezi 2 hodiny. Nebo odlet bude zposden o nekolik hodin ... Proste takovych veci se muze stat, ze i tech 7 hodin nemusi stacit. Ne ze bych te chtel znervoznovat, ale v cestovani jeden nikdy nevi, co se stane :)

Můžete mi taky poradit? Letíme - důchodci -do Orlanda z Prahy přes Frankfurt .Máme na přestup skoro 2 hodiny.Našla jsem si na internetu Terminál 1AB,Counter 260-338 gate Z . Letíme poprvé ,máme obavy jak se tam orientovat.Z mapky letiště Frankfurt nejsem moudrá. Vůbec nevím,jak se dějí přesuny k terminálům a td...Děkuji.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . děkuji duckenzie , že jste položila tuto otázku a au1 za skvělé zodpovězení. Budu to v květnu také potřebovat. Mám z toho také trochu fédry , tak že v tom duckenzie nejsi sama. Já mám 3 přestupy.a na rozdíl od tebe jsem si musel vyhledat ve slovníku i co je to gate. Já umím anglicky akorát ou man god a Please eight dumplings. Ale o to bude větší sranda. Doufám , že mně po přistání neotočí čelem vzad a nepošlou nazpátek domů. Jedu na Aljašku.

au1 - prosím tě na co se ptají na tom emigračním. Myslíš že bude stačit kus papíru kde budu mít anglicky napsaný všechny data + itinerář cesty kde se budu pohybovat . Díky.

au1

To asi stačit bude, pokud máš nějakou rezervaci na hotelu, tak to potvrzení k itineráři přilož, je to lepší. Já neměl nic, ani potvrzení z hotelu, jen zvací dopis ve španělštině, páč jsem jel pracovně na hranice s Mexikem :) Americkej úředník se vyptával, já mu na pár otázek odpověděl, sice kroutil hlavou, ale stejně mě do své země pustil.

luke237
hodnocení

0x

Jak to chodi na letisti? Musis si uvedomit, ze takovym stredne velkym letistem projde tak 50 TISIC cestujicich DENNE, 365 dni v roce. Nemuzou poradit kazdem individualne, proto jsou letiste navrzena uz tak, aby se kazdy zorientoval sam. Velke tabule, velke cedule, kazda informace dostupna na mnoha mistech nekolikrat atd. Typicky je to psane minimalne v jazyce te zeme a pak jeste anglicky. Staci se tedy koukat kolem sebe na cedule, cist je a delat, co je na nich napsano a nemuzes se ztratit. V nejhorsim se vzdycky zeptas na informacich. Takovych dotazu, jako mas ty, tam denne zodpovi stovky.

Mej s sebou vsechny doklady, ktere pozaduje prepravce (letenka, pripadne nejaka potvrzeni) a cilova nebo prestupni zeme (pas, formulare, informace).

Frakfurt a San Francisco jsou dokonce jeste vetsi letiste. Obe to jsou letisti prvni kategorie, ktera patri mezi nejvetsi na danem kontinentu. Lidi tam projde denne nekolikrat vice. Kdyz se neztrati oni, neztratis se ani ty. Spousta z nich je na tom letisti take poprve :) Muzes procestovat cely svet a stejne neobletis vsechna letiste a i kdyz se vratis na ty, kde jsi uz byla, tak je mezitim mohli prestavet a vsechno je jinak :) Proto tam jsou vsude velke cedule, aby se kazdy kdykoliv zorientoval.

Jses ta tazatelka, co leti na Havaj?

host*
hodnocení

0x

Při přestupech když letíte přes víc časových pásem je také dobré si hlídat místní čas, protože na hodinkách budete asi mít váš domácí středoevropský čas SEČ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]