Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s daňovým přiznáním. Minulý rok jsem byla 7 měsíců na rodičovské dovolené, 5 měsíců jsem byla zaměstnaná normálně na hlavní pracovní poměr a k tomu jsem si občas přivydělěla na živnostenský list. Chovám doma poníky a příležitostně, většinou u nás na jarmarcích, vozím na poníkách děti za drobný poplatek.
Od mého zaměstnavatele mám doklad k daňovému přiznání (výše příjmu, zaplacená daň, odvod pojistného), tak jak to bývá normálně. Tuto část do daňového přiznání uvést umím.
Nevím si však rady, jak a kam (do jaké přílohy) uvést přivýdělek na živnostenský list. Příjem si pečlivě zaznamenávám, byl tedy 14 000Kč. Výdaje spojené s chovem poníků byly 6 000Kč (výdaje jsou prokazatelné paragonem, jednalo se o koupi sena, ošetření veterinářem a návštěva u kováře) Můj zisk po odečtu výdajů byl tedy 8 000Kč. Musím tedy tuto částku uvádět v daňovém přiznání, platit z ní daň a zdravotní i soc. pojištění?
Děkuji za odpověď v.
Uvést musíte všechny příjmy, dále musíte podat povinné přehledy. Ze zisku budete muset odvést zdravotní pojištění, sociální pojištění platit nebudete (zisk pod 60.000 Kč za rok).
doplněno 17.03.14 01:40:Uško, reaguji na Vaše doplnění:
Změnilo se něco (uniklo mi něco)? Od kdy zanikla povinnost podat daňové přiznání v případě souběhu zaměstnání a podnikání?
Danové přiznání podávát nemusít, musíte pouze dát čestné prohlášení FÚ. Přehledy na soc + zdrav podat musíte. Socáilní platit nebudete, zdravotní ano. Až váš příjem příští rok přesáhne 15 tis, nebylo by lepší uplatnit výdaje paušálem? Přemýšlejte.
Daňové přiznání je podle § 38 g zákona o daních z příjmů povinen podat každý, jehož roční příjmy (příjmy, nikoli zisk), které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu.
doplněno 16.03.14 10:37:Při zaměstnání si můžete přilepšit nedaněným výdělkem do 6 tis z příležitostních činností atd,. Netýká se to výdělku na ŽL.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.