Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Názor na přítel?

Od: andrea2® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den. Zajímal by mne váš názor na muže v roli přítele. Já osobně slovo přítel bytostně nesnáším. Když mi představíte muže slovy "To je můj přítel", si já přeložím jako " Tenhle chlap mne šuká a nechce při tom nést žádnou zodpovědnost". Celkem to chápu u starších párů, mající už děti vychované, ale ty dnešní hrátky mladých? Dívka, co si nechá udělat dítě od přítele a chce v tom vztahu pokračovat, je pro mne společenská nula, chudinka. Myslím, že dítě patří do klasické rodiny, tedy k manželovi a manželce. Když už bez manželství, pak se mi líbí spíše vztah "Kamarád s výhodami" . Tam si nikdo alespoň nehraje na vztah ani na rodinu. Pokud si s někým rozumím a chci ho, pak mu to dám asi najevo tím, že si ho chci vzít. Prostě, kdo mi řekne, že má přítele v dnešním smyslu slova je u mne společenský primitiv, protože se chová jako zvířátko. Klidně mne kamenujte, vy postižení.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cuca*
hodnocení

3x

Kamenovat vas nebudu, zalezi na vykladu slov.

Kdyz s nekym chodim, je to muj pritel, pokud si ho pak vezmu, je to manzel.

Jde vam o to, ze se dnesni mladi neberou? Ale porad nechapu, co vam vadi.priblizte to.

doplněno 15.03.14 09:23:

Aha, takze pokud jde o vyznam, mne partner pripomina spis obchodniho partnera, nebo partnera gaye. A nevim, kdyby mi dcera prisla domu predstavit pritele a rekla.mami,, to je muj druh? Padla bych smichy :) nic proti bene :)

Ono opravdu zalezi, na ktery vyraz je kdo zvykly,mne slovo pritel nevadi,tazatelka je na slovo pritel alergicka...ale rozhodne bych pak nepovazovala nikoho za chudinky, v souvislosti s dotazem.

martinaa*
hodnocení

3x

Ne, Vás nezajímá žádný názor na slovo "přítel" .Vy chcete jen vyjádřit, jak pohrdáte těmi, kdo toto slovo používají. S jeho používám můžete nesouhlasit, můžete se vztekat, můžete urážet. Ale to je asi tak všechno:).

Nejsem puberťák, abych přítele představovala jako "kluka". A pokud si slovo "přítel" přeložíte tak, jak jste napsala, tak nejsou primitivové ti, kdož jej používají, ale Vy, s to pouze a jenom svým nenávistným smýšlením.

doplněno 15.03.14 19:17:

A musím se upřímně usmát nad názory zde, že "přítel" znamená jen šex a užívání si bez závazků.

To může opravdu napsat jen někdo, kdo se snaží být zajímavý, anebo si ve svém vyšším věku odmítá připustit, že už to není jako před čtyřiceti lety. A to rozhodně souhlasím se svatbou a vším, co k ní náleží, volný vztah s dětmi neuznávám.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, docela bych i souhlasil. Dříve byl snad význam slova přítel považován za vyšší formu slova kamarád - tedy trochu více, než kamarád, ale ne životní partner. To slovo má dnes jiný význam a někdy je to složité rozpoznat. Raději mám (v této situaci) slovo partner (tedy to, co se dříve označovalo jako druh). Zdravím!

sebod*

Asi si budeme muset zvyknout na to, že slovo manžel- manželka bude za chvilku patřit mezi archaismy. nese to sebou doba. A jak již tu bylo jednou napsáno v jedné diskuzi kolem nového OZ, je opravdu lepší NEBÝT dnes ve svazku manželském. Bohužel.

Jinak proč by si dvojice, která vystupuje jako přítel-.přítelkyně, měla na něco hrát? podle mě , když si dva spolu začnou, tak se nejdříve jen tak oťukávají. Jestliže spolu půjdou do společnosti, označí se jako kamarádi. Je-li však mezi nimi již něco více, hlubší vztah , tak se označí jako přítel-přítelkyně. A nedomnívám se, že by to bylo jen o tom, že spolu "šukají".

lidus*
hodnocení

2x

Metat kamení nebudu, popřeji vám aby ve vašem životě žádný "přítel " nebyl. Rovněž jsem byla zastánce svateb a klasické rodiny, dnes razím heslo: svatba nikdy, život na psí knížku s vlastním odděleným účtem a klidně i s pěti dětmi. Osobně nejsem "postižená", nepovažuji se za primitiva a už vůbec si nemyslím, že se chovám jako zvíře. Vdaná jsem víc jak 30 let. Jedna rada na závěr, než si toho vyvoleného vezmete, navštivte dobrého právníka.

amadeus*
hodnocení

1x

Ja myslim, ze uz samotny zpusob a volena slova, jakymi jste dotaz polozila, jasne ukazuje na to, kdo je tady primitv.

Pokud jde o pouhe pojmenovani, tak normalnimu cloveku snad opravdu nesejde na tom, zda si vzajemne rikaji pritel/pritelkyne, druh/druzka, partner/ka, mily/mila.

No a nakonec vzdy vyzivna debata o tom, zda se zenit/vdavat, nebo zit na psi knizku:

1. Planeta je prelidnena, dalsi deti nepotrebujeme. Samozrejme, ze (mimo jine) diky nizke porodnosti populace v CR starne a duchodova zatez bude brzy neunosna, takze si kazdy musi na stari vydelat sam, ale to by mel uz davno vedet kazdy zdrave premyslejici tvor.

2. Ja a mnoho dalsich lidi jsme toho nazoru, ze vztah by mel trvat jen do te doby, dokud se maji oba partneri radi a ve chvili, kdy tomu tak byt prestane, by meli jit od sebe. Manzelstvi je v tomto prekazkou a zpusobuje obema mnoho problemu, nakladu, bezesnych noci a bolesti navic, ktera neni vubec nutna, natozpak zadana. Ti, kdoz se radi maji, spolu zcela jiste zustanou, at je k tomu vaze nejaky papir, nebo ne.

3. Istitut manzelstvi neni garanci nekonecne lasky, pece jeden o druheho, spolecenskych priviliegii a dnes uz ani ekonomickych vyhod.

4. "Zodpovednost" ma za pripadne nasledky soulozeni ma ze zakona pritel i manzel. Na "hratkach" neni naprosto nic spatneho. Spolecenska nulou se vetsinou definuji osoby, ktere v zivote nic nedokazaly a nikdo si jich nevazi. Nemanzelske dite na to ma jen pramaly vliv. Spolecenskym primitivem bych oznacil napriklad vas. Osobu, ktera nevybirave nadava a navazi se do ostatnich lidi, kteri neziji podle stejnych zvracenych hodnot a nikomu tim neublizuji.

hodnocení

1x

No, tak teď jsem se dost nadzvedla! Jakože někdo, kdo má jiný žebříček hodnot než vy, je podle vás primitiv a chudinka? Podle mě jsou primitivové a chudinky netolerantní hlupáci. Manželství níkdy nebylo posvátné nebo něco lepšího! To, že dva mají papír na to, že jsou spolu, neznamená, že jsou lepší pár! Nebo jakože je lepší když jsou dva manželé a mají děcko, o které se prakticky nestarají a furt se hádají, než (podle vás primitivové), kteří vzití nejsou, ale žijí v harmonickém vztahu a vzorně vychovávají své dítě? A to "vy postižení"? To jako znamená co? Urážíte lidi, které ani neznáte! A urážíte postižené! K tomu "klasická rodina - manžel a manželka" to už se raději nevyjadřuji, protože bych asi ztratila nervy...

martinaa*

To víte, někdo si to hojí zorvna takhle *zed*...

pb®
hodnocení

1x
Já mám partnera, nebo taky mého muže. Protože muž to nepochybně je a můj už 9 let. Jo svatbu odmítám a s novým zákoníkem tím spíš, protože odmítám nést zodpovědnost za činy jiné svéprávné osoby. Těch co jim manžel udělal dluhy o kterých nevěděli, ale které budou splácet do konce života, jsou celé zástupy a jejich řady rozšířit nemíním. Možná namítnete něco o špatném výběru partnera, ale do hlavy nikomu nevidíme a ze svého okolí znám dva případy, kdy se muž jevil jako ideální manžel a ze dne na den odešel k milence, aniž by manželka něco tušila nebo tomu předcházely nějaké neshody. Jedné před tím ještě stihnul vybrat podvodem všechny její úspory a nechal jí s třemi dětmi, druhou opustil po 20ti letech manželství a ze společného účtu jí vybíral její výplatu, takže ani neměla na nájem. V dnešní době se manželství nevyplatí.

iz*
hodnocení

1x

Já mám slova přítel/kyně spojena s přátelstvím, s nímž soužití nemusí mít (téměř) nic společného. Viz poměrně časté dotazy na přítele, který ubližuje, lže, podvádí nebo (z poslední doby) se nechá vydržovat ...

hodnocení

0x

Cítím to jako vy, ale těžko jim to vyčítat, když podpora rodiny vypadá tak, že je ekonomicky často výhodnější zůstat nesezdaní. Manželství je dnes luxus, který si nemůže každý dovolit. Navíc je manželství velkým rizikem v případě podnikání, dluhů a pod. Nový OZ tomu ještě přihnojil (dluhy vstupují do manželství všechny, majetek jen některý). Společnost je cíleně atomizována na samotné jedince. Chtějte pprachy, nechtějte děti. O děti stát nestojí, jen to stojí peníze na školkách, školách , doktorech. Za peníze ušetřené zde lze zadat zakázky kamarádům a inkasovat provizi. Mimo jiné tito lidé se už na důchod tímto způsobem zajistili Po nás potopa.

Už dřív nebylo často lehké dostat chlapa do chomoutu. Za stávajících podmínek je to ještě mnohem těžší.

jersey
hodnocení

0x

Já to beru zase z pohledu 20leté holky. Když jdu někam s tím svým tak ho taky představuji jako přítele. Vlastně ani nevím, jak jinak bych mu měla říkat. Manžel to není, kamarád taky ne. Jsme spolu 2 roky a každému možná dojde, že spolu nejsme jen kvůli sexu. Taky uvažujeme, že se nevezmeme a budeme mít dítě. V dnešní době je to totiž výhodnější. Víme, že se všechno netočí jen kolem peněz, ale tímhle toho drobečka nenakrmíte ani neoblečete. Bohužel to tak dneska je.

hodnocení

0x

Ani já nemám ráda slovo "přítel". Přítel - to je opravdu spíš hodně dobrý kamarád. Ale fakt kamarád, se vztahem to nemá nic společného.

Spíš bych řekla: To je můj partner, druh, chlapec, kluk.../teda pokud mu není 60 *smich*. Nechá se říct ještě můj milý či můj mládenec, ale to působí velice archaicky a takhle se už dneska nikdo nevyjadřuje.

Přítel je ten, který s přítelkyní sice intimně žije, ale nemá žádné závazky, jen spolu skotačí. A pokud se vloudí mezi ty dva nějaké nesrovnalosti, přítel sbalí kufr a frrrr...A z přítele je rázem nepřítel.

Vždycky nadskakuji, když slyším v TV - hlavně v Krimizprávách: přítel svou přítelkyni ubodal, umlátil... či přítelkyně bodla přítele kuchyňským nožem do břicha. Kde bylo, proboha to přátelství? To byla zabíjačka.

Proto si i já myslím, že to přítelování se užívá opravdu poněkud nepatřičně. Jaga.

"Přítel je ten, který s přítelkyní sice intimně žije, ale nemá žádné závazky, jen spolu skotačí."

...
Pokud jsou spolu třeba 5 let mají dítě či dvě, tak těžko spolu jen skotačí a nemají žádné závazky. A dost těžko spolu budou jen kvůli sexu.

doplněno 16.03.14 01:37:

Souhlasím s Amadeem. Pokud spolu dva lidé chtějí být, tak jsou spolu i bez svatby. A naopak pokud nechtějí, tak je nějaký papír spolu neudrží.

hodnocení

To je přesně ono. Jsou spolu 5 let, mají dvě děti a nemají odvahu vstoupit do svazku manželského. Nebo jsou tak vypočítaví? Mají děti a ve svazku manželském by je neuživili, na psí knížku ano? Manželství je u mne synonymum pro :"Já si tě vážím a chci s tebou být na vážno". Sňatkem vyjadřuji úctu k tomu druhému. Uplně na rovinu: Moje kamarádka se živí profesionálním sexem. Nedávno se vdávala. Pyšně mi ukazovala fotky ze svatby. Proto jsem řekla, že žena, která se nedokáže vdát a není pyšná na to, že si ji partner vzal za ženu, je rádobymoderní chudinka.

amadeus*

No vide, odkud vitr vane! Pokud mate kamaradky v tomto oboru, pak uz se nelze divit prakticky nicemu. Lidem, co neuzaviraji snatky nadavate do zviratek a za kamarady mate zeny, ktere za penize roztahuji nohy. Manzelstvi je pro me synonymum pro "pojdme si potvrdit, ze pokud se jednou rozhodneme rozejit, bude to utrpeni pro oba". Pokud k vyjadreni ucty k partnerovi potrebujete manzelstvi, pak je s vami neco spatne (krom dalsich zjevnych negativnich vlastnosti, ktere mate).

culdabulda1*
hodnocení

0x

Volila bych slovo partner, nebo druh, ale spíše by mne zajímalo, jaké dědické nároky má takový dlouhodobý partner, se kterým žijete v jedné domácnosti již ca 20 let a nejste sezdaní. Děkuju za odpověď, doufám, že mne nevymažou, když můj příspěvek není "k věci". Marcela.

doplněno 15.03.14 14:33:

těžko donutíte páry, aby se vzaly, když nechtějí - a nějak se ten partner pojmenovat musí.

Asi tento trend souvisí s větší samostatností žen, kdy žena mnohdy vydělává více, nežli muž. V neposlední řadě je méně problémů při eventuelním rozchodu partnerů, jenom by mělo existovat právní zabezpečení hlavně dětí (ale to snad je.)

hodnocení

0x

Zdravím. Mně slovo přítel nevadí. Když chci někoho takového představit druhému já, představím ho jednoduše jménem, protože nikomu není nic do toho, jaký vztah mezi námi je, či není. Když mi někdo jiný představí druhého jako svého přítele, nepozastavuji se nad tím. Úsměvný a pro mne třeba nezvyklý mi přijde spíš ten titul "kamarád s výhodami"...Jinak ať má každý takový vztah, jaký mu zkrátka vyhovuje...

daniell*
hodnocení

0x

dnešní nemají svatbu protože svatba má být hezká věc a když dáte 80 000 Kč za svatbu tak máte malou svatbu .. nebo namají čas.. prostě se nevezmou mají se rádi i bez toho aby jim to někdo odkýval.. nevidím problém

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Kvituji tady tu tolerantnost některých kolegů. Trošku i chápu ty, co jsou méně tolerantní a přítelismus je irituje, a některé možná až uráží. Doplním, že mé dvě starší děti jsou právě ve fázi těch přátel. Synek to s přítelkyní dotáhl skoro k dokonalosti tím, že mě udělali děděčkem. Jak se vyjádřili, jakousi svadbu plánují v budoucnu. Dcerka, by zase chtěla mít stejné jméno ještě před tím, než se jim potomek narodí. Různé situace s podobným řešením. Ten, kdo by se tu měl nejvíc plísnit, je stát, vlády, poslanci, Klaus a někteří úředníci. Za to, že nedělají dost pro mladé rodiny s dětmi. Možná tak pro mnohodětné cikánské rodiny. Rozhodně si myslím, že by se na ty rodiny s dětmi mělo myslet víc, než na důchodce. Ti, co mají důchod vyšší než třeba 13 litrů, těm by se nemuselo přidávat. Možná ještě tak těm, co ho mají pod 10 tis. .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]