Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chci se zeptat, zda-li musím platit nájemné za prostor ( bývalá garáž) , ve které budu provozovat SVČ a vlastník prostoru nájemné nepožaduje? Je nutností platit alespoň nějaké minimum nebo stačí čestné prohlášení o tom, že mi vlastník prostor vypůjčí zdarma?
Děkuji.
Správně jste si odpověděl sám -
Jasně, to dává smysl, ale přeci bude muset uvést nájemné jako příjem a zdanit jej.
Vy platit nájem nemáte povinnost, to je FÚ fuk. Jakákoliv výše pronájmu z nemovitosti se musí zdanit ( par. 9), nezáleží zda pronajímá student, pracující nebo důchodce či nezaměstnaný. Příjmy z pronájmu nemovitosti nespadají do nedaněných položek, ale příjmy z pronájmu movitých věcí ano. Jen je vyjímka u příležitostného pronájmu chaty, tento případ se daní pod par. 10.
Děkuji za odpověd, když jsem ještě hledala nějaké informace, napadlo, že můžeme sepsat smlouvu o Výpůjčce. Také může být? Tím pádem bude jasně dáno, že mi vlastník domu vypůjčuje k užívání nebytových prostor. Snad to také může být.
Může to tak být. V úvahu připadá buď výprosa (§ 2189 a násl. obč. zák.) nebo výpůjčka (§ 2193 a násl. obč.zák.). Mezi těmito instituty je určitý rozdíl. U výprosy se nesjednává doba užívání ani účel. Půjčitel tedy může kdykoli žádat vrácení věci. U výpůjčky jde o dočasné užívání, proto se sjednává doba, po kterou bude vypůjčitel věc užívat a také účel užívání věci.
Platit nemusíte. Ale pokud byste platil /byť třeba naoko/, mohl byste si to odečíst z daní, což je výhodné. Takže já bych smlouvu udělal a pak se s majitelem dohodl, že nic nedostane když nechce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.