Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověd z nadbytečnosti a nemocenská

Od: damborka* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Mohli by jste mi prosím poradit?Dostala jsem od zaměstnavatele v měsíci lednu výpověd pro nadbytečnost par. 52 písm. c, a pracovní poměr má skončit uplynutím dvouměsíční výpovědní doby tedy dnem 31,3,2014. Já jsem ale od 10,2,2014 na neschopence a jistě v ní do konce měsíce března budu- spíše i v měsíci dubnu. Jak to bude s výpovědí pokud budu např. v dubnu od lékaře uznána zdravou budu muset nějak naddělávat tu dvou měsíční výpovědní dobu kterou jsem nestihla odpracovat? A jak to bude po tom 31,3,2014 s nemocenskou budu na ni mít nárok? Děkuji moc za odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Vaše nemoc zastavila běh výpovědní doby. Dokud budete nemocná, Váš pracovní poměr bude trvat a nemocenskou Vám bude tudíž i nadále vyplácet OSSZ až do konce nemoci. Po skončení pracovní neschopnosti buď nastoupíte zpět do zaměstnání a zbytek výpovědní doby si odpracujete, nebo musíte zaměstnavateli (nejlépe písemně) oznámit, že na prodloužení výpovědní lhůty netrváte a Váš pracovní poměr bude ukončen.

damborka*
hodnocení

Nerozumím tomu jak si můžu odpracovat tu dobu co jsem marodila když nastoupím až po ukončení dvouměsíční výpovědní doby a prac. místo už vlastně nebude existovat.

iz*

Pak půjde o překážku na straně zaměstnavatele, za kterou Vám zaměstnavatel bude povinen vyplácet náhradu mzdy. (A Vy budete mít prostor si hledat nové zaměstnání ...)

---- Upřesním a doplním odpověď KapkyNaděje:

Vaše výpovědní doba stále běží. Zastaví se teprve 31. března, pokud bude nemoc stále trvat. Pak byste po skončení nemoci musela zbývající měsíc a 8 dnů odpracovat. Pokud pracovní místo v průběhu nemoci zanikne, může Vám zaměstnavatel nabídnout jinou práci, ale na takový návrh nejste povinna přistoupit.

Mohla byste do 31. března včetně doručit (nestačí odeslat) zaměstnavateli sdělení, že na prodloužení netrváte. V takovém případě by Vaše zaměstnání skončilo 31. března i v době nemoci. To ale nedoporučuji.

Lepší (výhodnější) by podle mne pro Vás bylo se po skončení nemoci se zaměstnavatelem dohodnout na skončení pracovního poměru (uzavřít písemnou dohodu) z důvodu nadbytečnosti (pracovní místo v době nemoci zaniklo). Ale ohlídejte si, aby byla nadbytečnost v dohodě uvedena!

doplněno 13.03.14 17:53:

---- Pro úplnost:

Pokud byste se rozhodla zaměstnání ukončit v době nemoci (doručíte zaměstnavateli do konce března sdělení, že na prodloužení netrváte), pokračovala by nemoc v ochranné lhůtě.

Nárok na nemocenské by trval dále - až do konce nemoci nebo do konce pdopůrčí doby (podle toho, co nastane dříve).

Podklady pro výpočet a výplatu nemocenského byste až do konce nemoci předávala bývalému zaměstnavateli.

" Své"zdravotní pojišťovně byste do 8 kalendářních dnů po skončení zaměstnání musela nahlásit změnu a doložit potvrzení OSSZ o výplatě nemocenského. Pak by za Vás zdravotní pojištění hradil stát.

Registrace na úřadu práce by byla možná až po skončení nemoci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]