Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!Chtěla jsem se zeptat,jak se počítají nemocenské dávky na dítě,když jsem nastoupila do práce v Září 2008?S malým jsem marodila v Lednu 2009 a to 9dní.Denní VZ mám 647Kč.Podle mých výpočtů bych měla dostat něco přes 3000kč,ale ze sociálky mi přišlo pouze 1071kč.To je 119kč na den.Počítá se to za celý rok zpětně?Moje kolegině z práce nastoupila po mateřské v Lednu a té vypočítali 33kč na den.Je to vůbec možné?Nebo to u nás na sociálce neumí spočítat?Předem děkuji za pomoc!
Podle kalkulačky na stránkách MPSV DVZ 647 Kč odpovídá příjmu baj oko necelých dvacet tisíc a při 9 denní OČR náleží něco málo přes tři tisíce.
Otázka je, jestli máte ten DVZ správně spočítaný? Ten vám sdělili na OSSZ, nebo jste si ho spočítala sama? Ona je od letošního roku taková jedna "menší" novinka:
Obecně vzato se nemocenské dávky, tedy i ošetřovačka, počítají z výdělku za předchozích 12 kalendářních měsíců. Tedy při nástupu v lednu 2009 z 1-12/2008. Sečtou se příjmy a vydělí se počtem kalendářních dní, od kterých se předtím odečtou vyloučené doby. No a taková novinka - vyloučenou dobou je třeba neplacené volno, na které má zaměstnanec ze zákona nárok = tedy třeba rodičovská dovolená. Už jí ale není není neplacené volno, na které zaměstnanec nárok nemá a které mu zaměstnavatel poskytuje z dobré vůle = tedy třeba volno z důvodu péče o dítě od tří let (ptž rodičovská dovolená trvá ze zákona maximálně do tří let).
Neboli zjednodušeně v praxi - pokud byste byla do konce srpna na rodičovské dovolené a v září nastoupila do zaměstnání a měla v září až prosince po 20 tis, počítal by se vám DVZ jako 4x20 tis děleno počtem dní za září až prosinec. Ovšem kdybyste měla rodičovskou dovolenou třeba jenom do dubna a od května do srpna neplacené volno, tak by se počítalo 4x20 ti děleno počet dní za duben až prosinec, což hned vyjde podstatně méně To bude zřejmě problém vaší kolegyně "po mateřské", nejspíš tedy po neplaceném volnu. Nevím, jestli by se to samé mohlo týkat i vás?
Každopádně pokud máte v dávce nesrovnalosti, tak se zkuste poptat na OSSZ, jestli nedošlo k omylu.
Taky nerozumím dobře tomu, že jste nastoupila v 9/2008 do práce. To byl nový nástup nebo návrat po mateřské na místo, kde jste byla předtím? Pokud by to byl úplně nový nástup, rozhodným obdobím by bylo 9/08 - 12/08, VZ by byla Vaše hrubá mzda za tyto 3 měsíce a tu byste podělila počtem dnů (od 1.9. do 31.12. je 92 dnů), od kterých byste odečetla případné kalendářní dny nemoci v těch 3 měsících nebo pokud byste nastoupila třeba 7.9., tak ještě odečtete 6 dní (před nástupem).
Jestli se vracíte po mateřské, je to tak, jak píše lesi2311.
doplněno 25.04.09 08:39:Pro úplnost doplňuji svou odpověď: z výsledného podílu spočítáte 90 % a z toho 60 %, obojí zaokrouhleno na celé Kč nahoru. To by měla být denní dávka ošetřovačky.
doplněno 25.04.09 08:41:Zjišťuji, že neumím počítat. Samozřejmě jsou to 4 měsíce a 122 dní
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.