Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidi.
Docela mě neustále udivuje jedna věc - policajti chodí např. na diskotéku, všem jen tak zkontrolujou občanky. Komu je méně než 18 let, musí se jim podrobit dechové zkoušce.
Ovšem PČR ani MP na to právo nemá. Vyjádřilo se k tomu už několik známých právníků. Jednak nechápu to, jak jen tak mohou zkontrolovat všem občanky. Požadovat OP - na to mají právo, ale pouze v zákonem stanovených případech.
Kontrolovat jen tak někoho na diskotéce, pokud např. není podezřelý, nebo se tam neděje trestný čin nebo požár, je nezákonné. A vyžadovat dechovou zkoušku po nezletilých taky! Žádný zákon jim pít alkohol NEzakazuje, a pokud neřídí nebo neohrožují někoho jiného či cizí majetek, NEmají fízlové absolutně žádné právo po nich chtít dechovou zkoušku.
Můžete argumentovat tím, že se snaží vyšetřovat přestupek (nalévání mladistvým), ale to mohou i jiným způsobem ne? Pokud jim ten mladistvý řekne, kdo mu nalil, lze ho potrestat dle práva. Nebo ta metoda, co se používala dříve - posadit policistu v civilu a ten bude třeba hodinu sedět a pokud uvidí nalévání nezletilému, chytí hospodského přímo "za ruku". To je legální způsob a myslím i mnohem efektivnější. Zákon porušil hospodský, ne ten nezletilý.
I když můj názor - zákon o zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18let mi přijde zbytečný. Např. pivo bych dal od nižšího věku. A navíc - pokud bude chtít nezletilec pít, zařídí si to, třeba objedná někdo plnoletý za něj. Myslím, že není rozdíl mezi někým, komu je 17 a komu 18 a kousek. Naopak by to mládež, podle mého, tolika nelákalo.
Policie pochopitelně právo kontroly má, v tomto případě se jedná o šetření přestupkového jednání. Rovněž tak na dechovou zkoušku na alkohohol a dokonce i návykové látky má. Jinak pokud se vám toto nelíbí tak doporučuji odstěhovat se do USA, kde mnoho států povoluje požívání alkoholických nápojů až od 21 let.
Máte to trochu domotané... perfektně špatně víte, co všechno děti na dikotékách můžou nebo nemůžou, jaká mají práva, že je nikdo nesmí "obtěžovat" a podobně. Zapomínáte ovšem, že zákon zakazuje nákup a konzumaci alkoholu osobám mladším 18 let , takže nemáte pravdu, že jim to žádný zákon nezakazuje, i kyž čert ví, jak jste to nahoře myslel, pletete jedno před druhé. Takže policisté, pokud mají podezření, že mladistvým byl prodaný alkohol, mají právo po dítěti vyžadovat občanku s údaji a případnou dechovou zkoušku.
Další bláboly nechám bez reakce, normální člověk bez problémů ukáže občanku, stejně jako třeba v šalině šalinkartu, je to věcí pár vteřin. Hlupák z toho bude dělat drámo, jak má svoje práva a bude se hádat. Což už je jeho problém
Všude nacházím, že podání alkoholu před 18. rokem je trestným činem a věková hranice pro konzumaci alkoholu je oněch 18 let, tudíž to musí upravovat nějaký zákon.
Zakon nezakazuje konzumaci alkoholu osobam mladsim 18 let.
doplněno 11.03.14 13:39:Ano, podavani alkoholu mladsimn 18 let neni povoleno. Nevim ale jestli je to zrovna trestny cin, nebo pouze prestupek.
doplněno 11.03.14 13:41:Martino cituji z bezplatnepravniporadny
Samotné "pití" zakázané není, je zakázaný prodej a podávání alkoholu - ten se vztahuje na prodejce alkoholických výrobku (379/2005 Sb.), pokud by alkohol podal dítěti rodič bude se odpovědnost řešit přes zákon o rodině a trestní zákoník.
Prakticky se dítě nemá jak k alkoholu dostat, ale pití jako takové zakázané není - a to hlavně proto, že když zakážete pití, tak budete muset postihovat toho, kdo pije.
Mýlíš se, nekontrolují jen tak a už ne opčanky, jistě jsi si přečetl oprávnění podle zákona o P ČR , strážníků a jsou i další zákony. Co komu by jsi dal ty, není podstatné, prostě tak rozhodli zákonodárci a myslím, že je to správné (nejde jen o alkohol). Až budeš mít těch 18, tak ho zkus děckám nakupovat. Co víš o trestním, přestupkovém řízení? Názor právníka bude ověřen, až to vyhraje u soudu. Jen tak, je úsměvné třeba včera v TV, policista řidiči.. předložte doklady..., co bych mu tak asi ukázal?
kontrola totožnosti jde většinou přes občanku a komu dělá problém jí předložit, je zřejmě potížista, nebo jí nemá u sebe (třeba já). při jedné kontrole, když jsem šel pěšky, tak mě kontrolovali s tím, že jsem musel dát ruce na kapotu jejich auta a nohy od sebe. já jí neměl. necukal jsem se, protože bych jí správně měl mít ve svém zájmu. chtěli mě odvézt do CPZ pro zjištění mé totožnosti. nadiktoval jsem na místě jméno,rodné číslo,adresu a přes centrálu si to zjistili z auta. pak mě nechali být. měl jsem čisté svědomí, tak proč dělat cavyky.
Nedívejte se jenom na to, jaké máte práva , ale také na to, jaké máte povinosti. Zkuste se vžít do role hospodského. Myslíte si , že mu je milé se neustálé dotazovat kolik vám je let a nebo žádat občanku? Každý den tam je do večera , otravuje se s opilcama a přitom je jednou nohou v kriminále. Představ te si , že by ze silnic zmizeli dopraváci a každý by si mohl dělat co by chtěl. Já bych se bál druhý den vyjít na ulici. Zkuste se podívat na věc ne vašima očima dítěte , ale trošku s nadhledem . Problém je jako hora kterou bez odstupu v její skutečné rozloze neuvidíte. Píšete , že není rozdíl mezi někým komu je 17 a komu 18 a kousek. Jak by podle vás měl tedy znít zákon? Požívat alkoholické nápoje může ten komu je 17 a kousek? Pokud objedná plnoletý za vás , tak se vystavuje trestní odpovědnosti on.
Pokud vy za své jednání nepřeberete odpovědnost , tak nemůžete čekat , že se s vámi bude zacházet v rukavičkách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.