Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podnájemník a neplacení

Od: beruska333* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den.

Mám nájemní smlouvu na družstevní byt a se svolením družstva bydlí v bytě podnájemníci. Mám s nimi sepsanou podnájemní smlouvu. Podle smlouvy můžu dát výpověď z podnájmu do čtrnácti dnů od doručení v případě, že jsou v prodlení s placením nájemného více, než měsíc. A to se stalo, pošlu tedy výpověď. Co ale, když se dobrovolně neodstěhují? Jaké mám zákonné možnosti k jejich vystěhování?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, mám dojem, že to ustanovení ve smlouvě je neplatné, protože tuto část smlouvy upravuje (nařizuje) jednoznačně OZ i NOZ. Asi jediná možnost je (po písemné výzvě k vystěhování) podat k soudu návrh na soudní vystěhování. Zkusil bych dohodu, potom soudem hrozit a nakonec to k soudu dát. O jiné (legální) možnosti nevím. Zdravím!

doplněno 09.03.14 19:07:

zakony.penize.cz/...

doplněno 09.03.14 19:54:

Nemohu tvrdit, zda je smlouva platná či není, když jsem ji ani neviděl. Jak a kdy se může podávat výpověď bylo vždy jednoznačně nařízeno zákonem a pokud si to někdo dohodl ve smlouvě jinak, tak tato část smlouvy byla neplatná (nikoliv smlouva jako celek). A pak nám napište, co Vám řekla k problému policie a jestli jste nebyla poslána za advokátem a k podání soudního vystěhování. Myslím, že pokud policie něco vůbec udělá, tak přijedou pohrozit, ale nábytek stěhovat nebudou - to zajistí až exekutor po vyhraném soudu.

doplněno 09.03.14 20:48:

bruno2 - ta má reakce neměla být útokem na Vás. Chtěl jsem jen upozornit tazatelku, že si nejsem jistý, zda vůbec nastal čas k podání té výpovědi, zda je i podána správně (i s poučením) a také, že to upravuje (nařizuje) zákon. V tomto případě asi ještě OZ a později NOZ. Dle advokáta, kterého jsem musel již navštívit, je vcelku jedno, co si kdo ustanoví ve smlouvě ohledně výpovědi, protože případný soud by stejně přihlédl k OZ (NOZ) a tato část smlouvy by byla neplatná (nikoliv smlouva jako celek). Zde tedy záleží na tom, jak inteligentní a aktivní jsou ti nájemci - někdo se vystěhuje na "bu, bu, bu"a jiný setrvá, bude se soudit a "vynese"ho až exekutor. A v nějaký opravdu aktivní zásah policie nevěřím - já byl poslán za advokátem (ale, šlo o něco mírně jiného, i když šlo o nájemce).

A, že asi není právní norma na ukončení podnájmu bytu, která by to jasně stanovila, je fakt. Pokud se to nedá najít v OZ nebo NOZ, tak to jinde nebude. Jinak, Vy toho víte o právu podstatně více, než já a nemám potřebu se dohadovat.

hodnocení

0x

Nový občanský zákoník ukončení podnájmu nijak zvlášť neřeší. Vaše smlouva o podnájmu je platná. Podnájem lze tedy vypovědět bez uvedení důvodu, není-li dohodnuto jinak. Ve vašem případě jste se dohodli tak, jak popisujete. Důvody výpovědi nastaly, podnájemníci jsou povinni se ve stanovené lhůtě vystěhovat. Neučiní-li tak, obraťe se na policii s tím, že tito lidé setrvávají v bytě bez právního důvodu. Musíte však dokázet, že výpověď byla doručena nebo že došlo k fikci doručení.

doplněno 09.03.14 20:11:

Ben: sdělte mi prosím, ve kterém zákoně a v kterém paragrafu je upraveno ukončení podnájmu bytu. Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]