Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální politika

Od: kristyn3* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,

prosím vás, jaké vidíte v sociální politice chyby a jak by jste je řešili?

Dělám na toto téma práci (2 strany) a nic mě nenapadá.

Mohli by jste mi poradit o čem psát nebo hodi nějaký odkaz na nějakou web. stránku.

Děkuji za vaše odpovědi

doplněno 07.03.14 19:53:

omlouvám se za gramatiku Ujelo mi to :D . Ano má se jednat o ČR

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

epolis.cz/...

epolis.cz/...

euractiv.cz/...

euractiv.cz/...

cvvm.soc.cas.cz/... tento odkaz by vám mohl pomoci nejvíce, když to pootvíráte, jsou tam i grafy-názor dotazovaných.

Sociální politika státu není až tak špatná, jen je tu velká byrokracie, spousta potřebných ani neví jak a kde o něco žádat, také je tu druhá zkupina lidí, kteří jen natahují ruku a stát jim vychází vstříc.

hodnocení

2x

Největší chybou sociální politiky je, že je demotivující pro všechny: jak pro ty úspěšné (proč se snažit, když mi to na vyšších daních stát sebere a rozdá) i pro ty neúspěšné (proč se snažit, když na živobytí mi stačí dávky).

Jedno z řešení je zásada "žádné peníze bez práce". Znal to už Karel IV, když nedal chudině groše zadarmo, ale nabídl jim stavět Hladovou zeď.

doplněno 08.03.14 13:44:

Tak záleží na tom, jestli myslíš procento daně nebo absolutní hodnotu. Podle mě by mohlo být zajímavé třeba při vyšším příjmu procento daně snižovat. V absolutní hodnotě by mohla být daň i tak vyšší, ale bylo by to motivující a koneckonců každý příjem je nakonec utracen a tím opět zdaněn DPH (takže stát by zase o tolik nepřišel).

"na vyšších daních"? - mám pocit, že u nás je to přesně naopak - ve spoustě států by si ti s opravdu vysokými příjmy mohli o těch našich "vyšších daních" nechat jen toužebně zdát*smich* - tady přece existuje docela pěkná daňová nivelizace... (nebo tu snad někdo má se zvyšujícími se příjmy pořád vyšší daně?)
(a ta legrácka s paušály pro živnostníky je taky pro smích..., můžeme tisíckrát vykřikovat, jak jsou na tom živnostníci špatně - a může to bejt i v řadě případů pravda, přesto jsou ty paušály naprostej výsměch a kocourkov - to už je skoro na úrovni, jako by držitel osvědčení přináležitosti k OSVČ měl nějakou vlastní minimální DPH, když si jde do krámu na nákup...)

hodnocení

0x

jéééé, to bude (nejspíš) příspěvků..., ale v zadání se asi mělo upřesnit, o čí soc. politiku má jít - zřejmě ČR?, nebo má být záběr větší?
(mimochodem ...jak byste je řešili... - podmiňovací zp. 2.pl. - byste, nikoliv by jste (a 1.pl. - bychom, ne bysme, a ovšem ani by jsme)

hm*
hodnocení

0x

Já osobně bych ji výrazně zjednodušil a ... taky seškrtal. Což by se asi mnohým nelíbilo. Ale dneska je takové množství všelijakých dávek, přídavků a příspěvků, že kromě lidí, kteří z nich trvale žijí a mají se jim čas plně věnovat, se v nich prakticky nikdo nevyzná a ani netuší, co všechno existuje. A k tomu seškrtání - tím bych postihnul třeba způsob valorizace důchodů (důchodci se teď asi rozeřvou, ale současný způsob výpočtu důchodů je prostě do budoucna neúnosný).

hodnocení

0x

Trošku úsměvu na tohle téma?

Sociální politika

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]