Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nápisy ve vagonech vlaků 2 tř

Od: humbucker* odpovědí: 13 změna:

Ahoj. Je tu někdo, kdo si ještě pamatuje,co bylo napsáno-vyryto na okně ve vagonech vlaků 2 třídy? Za sociálismu. Ve velkých dlouhých zelených vagonech? Nápis byl proveden v několika jazycích.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nenahýňajtě sa z okien.

è pericoloso sporgersi dalle finestre

atd.

Anebo - Ve stanici nelze používat WC

hodnocení

1x

Už si nepamatuji přesně, ale bylo to něco ve smyslu: "Neotvírejte okna za jízdy" nebo "Nevyklánějte se za jízdy z oken". A bylo to i rusky, francouzky a nejspíš i německy. Vytlačené do rámu okna, aby nešlo smazat.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím, že tam byla bílá tabulka s nápisem "Nevyklánějte se za jízdy z oken" - snad to bylo česky, německy, rusky a italsky. Zdravím!

doplněno 06.03.14 21:24:

No, tak ono to bylo asi různé. Někde byla ta tabulka a někde to bylo vyraženo do toho kovového rámu okna - ale, to bylo, tuším, jen česky.

hodnocení

0x

Na oknech nebylo VYRYTO nic. To dnešní vandalové ryjí do oken. Nad okny byly přišroubované takové bílé emailové cedulky s červenými písmeny. Varovaly cestující, aby se nenakláněli z oken. Bylo to asi v 5 jazycích. Jaga.

doplněno 06.03.14 21:14:

V kupé bývalo zrcadlo, nebo někdy i černobílé fotky s krásami Československa. Dneska už to jsou občas přihlouplé všudypřítomné reklamy. Ty obrázky by asi nevydržely ani z jedné stanice do druhé. A zrcadlo jakbysmet.

Nemáte tak úplně pravdu, Babojago. Pravda, nebylo to vyryto ve skle, anóbrž v rámu:

botazka.rajce.idnes.cz/...

hodnocení

0x
Nevyklanejte se z oken! Ne pase pencher au dehors ve francouzstine. Pak jeste rusky, italsky a nemecky, pokud si dobre vzpominam.
Fotky tech tabulek si urcite muzete vygooglovat.

kakamera*
hodnocení

0x

nenahýňajte sa z okien

nenahýbejte se z oken

e pericoloso sporgersi

ne pas se pencher au dehors

nicht hinauslehnen

не высовываться из окна

Vždy 4 nápisy složené z těchto, v závislosti kde vozy byly dislokovány.

humbucker*
hodnocení

My jsme v té době -září 1975-1978 z legrace říkali: Nehihňajte se z okon. Nenahíňajte se z okon. Německy to bylo nějak: Nicht hinauslehnen au (f) dehors.

doplněno 06.03.14 22:17:

Tak bez toho Dehors.

doplněno 06.03.14 22:25:

Na to: Dalle finestre si nějak nemůžu dovspomenout.

Se nám taky stalo, že ty věci: háčky, obrázky a podobně byly přidělány na stěnách šroubama skrz do matek a když to vedle někdo odšrouboval, tak to u nás slítlo ze stěny. A nejlepší byly červený Hurvajzy s kamnama uprostřed vagonku a oknama otvíranýma koženým pásem až úplně dolů.

ovczaak*
hodnocení

0x

non aprire la finestra per ventilare,altrimenti senza effetto al aerizone dipressione automatica - tak nějak.neotvírejte okna,jinak je přetlakové větrání neúčinné. e perricolloso sporgersi - nevyklánějte se z oken. jezdil jsem Ostrava-Košice a míval jsem to před očima.Nebude to přesné,je to už přes 25 let.

kono

2i.cz/...
Nenahýňajte se z okien

hodnocení

0x
Na okně ne.. Většinou to bylo na rámu okna, a další nápisy byly také na mnoha dalších místech... Třeba taková oznámení.. Mařka je čůza, Tonda miluje Alenku, Servít je vůl a další citové výlevy... Ta jsou i v různých obměnách i dnes nejen ve vlacích, ale i v ostatních prostředcích "dopravní hromady" napsáná fixkou či vyrytá do skla diamantem.
V poslední době registruji nápisy typu Při zavírání držte okno za držák, to u těch úzkých okének v autobusech. Za mlada jsem zneužíval nápis - příkaz Když stojíte, držte se! a chytal za ruku vedle stojící slečny či mladé paní. Když protestovaly, upozornil jsem je na povinnost dodržovat pokyny přepravce!
Tak jsem si vzpomněl na toho vola Servíta, četl jsem to o něm nejen doma v ČR, ČSR, ČSSR, ČSFR, ale i na více místech v zahraničí. Důvod jeho "titulu" si pamatuji jen matně. Najde se tu někdo, kdo ví více?

@hejkal: Zajímavé počtení o Servítovi : vakobobri.cz/... a na wikipedii cs.wikipedia.org/...

hodnocení

0x

A taky bylo: No fumare! :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]