Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam podat PPM?

Od: werushka666* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

byla jsem zaměstnaná a otěhotněla jsem. Nastoupila jsem na nemocenskou v září 2013. Termín porodu mám 15.4.2014. Smlouva mi skončila ke konci roku 2013. Od 3.3.2014 jsem měla jít na mateřskou dovolenou, sestřička na gyndě mě s papírem a nemocenským lístkem odkázala do práce, že to tam mám odevzdat, že jsem v ochrané lhůtě, tudíž mateřskou platí firma. Tam mi ale řekli, že mi smlouva skončila a oni mi to platit nebudou (dokonce mi ani neposlali ukončení smlouvy, to jsem nedostala) ... kam se mám tedy obrátit?

Děkuji mnohokrát

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Žádné nemocenské dávky neplatí zaměstnavatel, od 1.1.2009 vyplácí pouze OSSZ. Ale všechny doklady od lékaře předáte svému bývalému zaměstnavateli. Ten je povinen doplnit údaje potřebné k výplatě dávky (i peněžitá pomoc v mateřství je nemocenská dávka) a poslat vše na OSSZ. Na PPM nastupujete v ochranné lhůtě, která činí 180 kalendářních dní od ukončení pracovního poměru. Nárok na dávku Vám vznikne, pokud máte v období dvou let předcházejících datu nástupu na PPM aspoň 270 pojištěných dnů.

werushka666*
hodnocení

No v práci mi ale dneska zase řekli, že mám smlouvu na dobu určitou, tudíž nespadám do ochrané lhůty a za lístky na peníze, které jsem si posílala na OSSZ do Prahy prý budu pokutována ! Snad do ochranné lhůty spadám automaticky, ne?

Děkuji

Je pravda, že z některých pracovně-právních vztahů ochranná lhůta neplyne. V dotazu uvádíte jen, že jste byla zaměstnaná, ale neuvádíte, jestli šlo o pracovní poměr, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. Nemocenskou jste pobírala? (to znamená, vznikl Vám na ni nárok?)

Ochranná lhůta neplyne

a) z pojištěné činnosti poživatele starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně,
b) z dalšího zaměstnání sjednaného jen na dobu dovolené v jiném zaměstnání,
c) ze zaměstnání malého rozsahu,
d) ze zaměstnání, které sjednal pojištěnec, který je žákem nebo studentem, pokud doba zaměstnání spadá výlučně do období školních prázdnin nebo prázdnin,
e) v případě, že pojištění odsouzeného nebo osoby ve výkonu zabezpečovací detence skončí v době jejich útěku z místa výkonu trestu odnětí svobody nebo zabezpečovací detence,
f) ze zaměstnání zaměstnance činného na základě dohody o provedení práce.

doplněno 07.03.14 15:57:

Pokud se jednalo o pracovní poměr, který nebyl zaměstnáním malého rozsahu, plyne Vám ochranná lhůta. Jestliže se nebudete moci domluvit se zaměstnavatelem, zašlete doklady přímo na OSSZ, místně příslušnou sídlu nebo mzdové účtárně zaměstnavatele (chápu, že to zní kostrbatě, ale jestli mi nerozumíte, zkusím Vám to vysvětlit). Přidejte k tomu dopis, že Vám zaměstnavatel odmítl doklady převzít, dejte na sebe kontakt (telefon, mail) a uvidíte, třeba si to správa vykoresponduje se zaměstnavatelem sama.

werushka666*
hodnocení

Tak koukala jsem na to a vzala si všechny papíry co sem našla tak sem vám tu vypsala data a smlouvy které k těm datům mám :)

1. 10. 2010 - 31. 12. 2010 dohoda o provedení práce + pokyn k dočasnému výkonu práce u uživatele

23. 5. 2011 - 31. 12. 2011 dohoda o provedení práce + pokyn k dočasnému výkonu práce u uživatele

1. 12. 2011 - 31. 12. 2012 pracovní poměr na dobu určitou + poměr se prodlužuje na dobu do 31. 12. 2013 + dohoda o prodloužení pracovního poměru na dobu určitou

1. 1. 2013 - 31. 12. 2013 pokyn k dočasnému výkonu práce u uživatele

Tak ... a teď bych teda chtěla vědět ... vztahuje se na mě ochranná lhůta? To znamená, že sídlo mají v Praze, tam sem si posílala i nemocenské lístky, takže bych to měla poslat tam, to jsem pochopila... v práci mě navíc osočili, že jsem na žádost o PPM uvedla nepravdivé údaje, ale tam sem psala vlastně jen zaměstnavatele a sídlo firmy, ale oni pořád tvrdí, že mi smlouva skončila a oni nejsou můj zaměstnavatel ...

Kuji :D

doplněno 07.03.14 18:31:

Tak ... účetní z práce mi volala a říkala, že jen do té žádosti pod mým jménem musí dopsat, že mi skončila pracovní smlouva a poslat na OSSZ ... asi zjistila, že jsem opravdu v ochranné lhůtě :D

Tak to jsem ráda, že to snad nakonec dobře dopadne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]