Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přihlášení zaměstnance - vznik PP a nástup do

Od: paja11 odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,
vyhotovuji a kontroluji ELDP než je odešlu a narazila
jsem na problém ohledně datumu, kdy byl zaměstnanec
přihlášen na OSSZ. Začátek PP 1.1., nástup do
zaměstnání 2.1. Přihlásila jsem ho správně na OSSZ dnem 2.1. nebo budu muset opravit? děkuji
A jak je to prosím se mzdou? Dostal zaplatit i 1.1., pojistné bylo odvedeno také i za tento den. Je to tak dobře? Nějak jsem se do toho zamotala a nevím jestli budu muset vše opravovat nebo co s tím?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Tuto otázku Vám pomůže vyřešit znění § 10 odst. 1 písm. a) zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb.:§ 10 Vznik a zánik pojištění zaměstnanců(1) Pojištění vzniká zaměstnanci uvedenému v § 5 písm. a) a) bodě 1 dnem, ve kterém nastoupil do práce, a zaniká dnem skončení pracovního poměru; za den, ve kterém tento zaměstnanec nastoupil do práce, se považuje též den přede dnem nástupu do práce, za který příslušela náhrada mzdy nebo platu nebo za který se mzda nebo plat nekrátíTakže podle toho, jak je zaměstnanec odměňován, a podle data počátku PP v pracovní smlouvě vznikne pojištění buď 1.1., nebo datem nástupu do práce. Pokud má v prac.smlouvě nástup 1.1. a má zaplacený svátek (nevím, jestli mu náhrada za svátek náleží, nevidím podklady), musí být na OSSZ přihlášen od 1.1. a ELDP se též vede od 1.1. Má to ten důsledek, že kdyby 1.1. onemocněl, tak bude mít nárok na nemocenské, protože pojištění vzniklo. Sice nic nevydělal, ale náležela mu náhrada za svátek a z té se odvádí pojistné, čili byl pojištěn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]