Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc při registraci na ÚP

Od: milendaa* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda někdo nebudete vědět tuto informaci, jsem zaregostrovaná na ÚP, kde pobírám podporu v nezaměstnanosti.

Co by se prosím stalo kdybych onemocněla a měla neschopenku? Budu nadále pobírat podporu nebo nemocenskou?

Nebo nic?

Nevíte tuto informaci někdo náhodou?

Děkuji Vám Milendaa

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Dobrý den.

Nemocenské dávky rozhodně pobírat nebudete, jste v evidenci úřadu práce, nejste tedy nemocensky pojištěná, na nemocenské dávky nevznikne nárok.

Nepíšete, jak dlouho jste v evidenci Úřadu práce. Pokud byste onemocněla v ochranné lhůtě (7 kalendářních dní od ukončení posledního zaměstnání před evidencí na ÚP), v tomto případě byste na nemocenské dávky od 22. kalendářního dne nemoci nárok měla.

doplněno 19.11.12 12:43:

Vzhledem k tomu, že jako uchazeč o zaměstnání nemáte nárok na poskytování dávek nemocenského pojištění, bude Vám po dobu nemoci poskytována podpora v nezaměstnanosti, máte-li na ni nárok, ale pouze do vyčerpání podpůrčí doby podpory v nezaměstnanosti.

doplněno 19.11.12 13:01:

Ještě doplním, že případnou nemoc jste povinna úřadu práce do 8 dní nahlásit. Lékař Vám nevystaví doklad o pracovní neschopnosti, ale potvrzení o trvání nemoci. Tento doklad slouží jako omluva, že se nemůžete zúčastnit případných aktivit s ÚP (součinnost lékaře s ÚP).

hodnocení

2x

Já si myslím, že to je trochu zmatení pojmů.

Pokud pobíráte podporu v nezaměstnanosti, znamená to, že jste nezaměstnaná a že si aktivně hledáte práci. Jestliže onemocníte, lékař vám nemůže dát pracovní nechopnost, když nikde nepracujete. Úřad práce není váš zaměstnavatel.

pacourek*

Jerrymungo V tomto případě je vlastně "zaměstnavatel"je uřad práce .Platí za nezaměstnané pojištění,vyžadoje neschopenky ,muže kontrolovat nemocné

ron*

Úřad práce za nezaměstnané nemocenské pojištění neplatí. Za evidované na ÚP je stát plátcem pouze zdravotního pojištění, které s nemocenským pojištěním nemá nic polečného.

Aha, je mi to jasné, nicméně, k čemu mi ta neschopenka je, řekněme když mám chřipku. Do práce nechodím, takže je jedno, jestli sedím na lavičce v parku, nebo se potím pod peřinou.

doplněno 19.11.12 13:07:

Samozřejmě, pokud se jedná o nějakou závažnější nemoc, tak ano, ale v praxi se to i dělá tak, že se dá zavolat na Úp s omluvou, že mám chřipku a domluvit si jiný termín.

iz*

Úřadu práce je nutné nemoc doložit. Telefonát stačí pouze na začátku nemoci (aby se uchazeč dohodl, kdy/jak doručí potvrzení), ale do 8 kalendářních dnů od začátku nemoci (nikoliv od telefonátu) je nutné ÚP doručit potvrzení od lékaře.

pacourek*
hodnocení

0x

Budete pobírat nemocenskou z mé zkušenosti to bude meně peněz

milendaa*
hodnocení

Děkuji moc za Vaši pomoc, moc jste mi pomohli, hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]