Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda někdo nebudete vědět tuto informaci, jsem zaregostrovaná na ÚP, kde pobírám podporu v nezaměstnanosti.
Co by se prosím stalo kdybych onemocněla a měla neschopenku? Budu nadále pobírat podporu nebo nemocenskou?
Nebo nic?
Nevíte tuto informaci někdo náhodou?
Děkuji Vám Milendaa
Dobrý den.
Nemocenské dávky rozhodně pobírat nebudete, jste v evidenci úřadu práce, nejste tedy nemocensky pojištěná, na nemocenské dávky nevznikne nárok.
Nepíšete, jak dlouho jste v evidenci Úřadu práce. Pokud byste onemocněla v ochranné lhůtě (7 kalendářních dní od ukončení posledního zaměstnání před evidencí na ÚP), v tomto případě byste na nemocenské dávky od 22. kalendářního dne nemoci nárok měla.
doplněno 19.11.12 12:43:Vzhledem k tomu, že jako uchazeč o zaměstnání nemáte nárok na poskytování dávek nemocenského pojištění, bude Vám po dobu nemoci poskytována podpora v nezaměstnanosti, máte-li na ni nárok, ale pouze do vyčerpání podpůrčí doby podpory v nezaměstnanosti.
doplněno 19.11.12 13:01:Ještě doplním, že případnou nemoc jste povinna úřadu práce do 8 dní nahlásit. Lékař Vám nevystaví doklad o pracovní neschopnosti, ale potvrzení o trvání nemoci. Tento doklad slouží jako omluva, že se nemůžete zúčastnit případných aktivit s ÚP (součinnost lékaře s ÚP).
Já si myslím, že to je trochu zmatení pojmů.
Pokud pobíráte podporu v nezaměstnanosti, znamená to, že jste nezaměstnaná a že si aktivně hledáte práci. Jestliže onemocníte, lékař vám nemůže dát pracovní nechopnost, když nikde nepracujete. Úřad práce není váš zaměstnavatel.
Jerrymungo V tomto případě je vlastně "zaměstnavatel"je uřad práce .Platí za nezaměstnané pojištění,vyžadoje neschopenky ,muže kontrolovat nemocné
Úřad práce za nezaměstnané nemocenské pojištění neplatí. Za evidované na ÚP je stát plátcem pouze zdravotního pojištění, které s nemocenským pojištěním nemá nic polečného.
Aha, je mi to jasné, nicméně, k čemu mi ta neschopenka je, řekněme když mám chřipku. Do práce nechodím, takže je jedno, jestli sedím na lavičce v parku, nebo se potím pod peřinou.
doplněno 19.11.12 13:07:Samozřejmě, pokud se jedná o nějakou závažnější nemoc, tak ano, ale v praxi se to i dělá tak, že se dá zavolat na Úp s omluvou, že mám chřipku a domluvit si jiný termín.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.