Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hluk v zaměstnání - rizika

Od: tesnost* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, ucházím se o práci ve fabrice na polystyrenové výrobky a než mě tam vemou tak musím mít potvrzení od lékaře a v tom potvrzení je, že na pracovišti je riziko hluku. Už jsem byl v té výrobní hale a hluk tam je neustále od strojů. Ten hluk není nijak extrémní. K dispozici tam jsou špunty do uší, ale ty nejsou stoprocentní a taky byh je nemohl mít v uších celou směnu (8 hod.), protože bych při té práci komunikoval s ostatními lidmi. Já nevím, jestli tam mam nastoupit nebo ne, bojím se zdravotních rizik spojených s hlukem. Je mi 23

doplněno 06.03.14 18:02:

Ta zdravotní vstupní prohlídka u jejich závodního lékaře je i s audio kontrolou sluchu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zbytečný strach. Pohybuji se celý profesní život v truhlářských provozech, které jsou velmi hlučné, nejhorší je hluk od vysokootáčkových nástrojů. Stoprocentní špunty fakt neexistují - myšleno ve smyslu - ucpu a neslyším vůbec nic. Ale smyslem ochranných pomůcek není neslyšet nic, nýbrž omezit expozici hlukem na přijatelnou míru, tedy do neškodné velikosti. Já osobně špunty v uších nesnesu, takže nosím klapky. Nenosím je zdaleka pořád, ale v situaci, kdy musím mít hlavu strčenou v olepovačce kousek od řvoucích fréz, si je fakt rád vezmu. Ale v době, kdy jsem dělal přímo ve výrobě jsem je nosil, pochopitelně, celou směnu - mimo pauz, že... Není to problém. A komunikovat jde, řeč je slyšet.

martinaa*

Promon, nebyla bych tka jistá. Je dokázáno, že soustavný pobyt v hlučném prostředí (samozřejmě záleží na míře eliminace ochrannými pomůckami), může vést ke zhoršení sluchu, tinnitusu a jiným potížím. Stejně jako dlouhodobá hlasitá hudba, věčná sluchátka v uších na plný pecky a podobně.

doplněno 06.03.14 19:48:

Dobrá, zřejmě máte daleko větší zkušenosti ;).

Já jsem si celkem jistý. Když dělám v hluku, klapky si vezmu. Vzhledem k tomu, že jsem v truhlárnách od r. 86 - (no počítajíc školu tak 82) a chodím tudíž na periodické kontroly, tak mohu potvrdit, že není problém.

Tchán je pro mě takový memento - co mu bude kdo poroučet, on klapky nosit nebude! A dnes je hluchej jako pařez.

hodnocení

0x

Nejlepší jsou fakt ty klapky, sundáš, když potřebuješ. Dělal jsem v kovovýrobě (broušení kotlů flexou - kravál jak prase) a nemůžu si klapky vynachválit. Byli tam frajeři, co ochranu nenosili, ale teď už slyší tak velký kulový.

jakoola*
hodnocení

0x

Rizika na pracovišti vyhodnocuje zaměstnavatel (společné s úřadem Hygiena práce) dle různých faktoru , mimo jiné sem patří oficiální měření hlučnosti na pracovišti . Podle míry ohrožení jsou pak nařízeny pracovní pomůcky . Špunty do uší se používají při nižší zátěži. Při vyšší hlučnosti byste musel absolvolat speciální (audiologické)vyšetření sluchu.Toto vyšetření se pak opakuje ,myslím, každé dva roky.Myslím si , že klidně můžete do práce nastoupit. Audio vyšetření se dělá na speciálním pracovišti , pokud chtějí potvrzení jen od Vašeho obvodáka , tak je riziko minimální.

hm*
hodnocení

0x

Jestli je to jediná nabídka práce, můžete ji zkusit. Určitě budete mít sjednanou zkušební dobu a během ní můžete kdykoliv odejít. Takže kdybyste za týden, měsíc, ... zjistil, že Vám ten hluk nedělá dobře, odejdete. Jen nevím, jak přesně to je v takovém případě potom na úřadu práce, ale kdybyste do výpovědi napsal zdravotní důvody (a ty by se daly něčím podložit, možná stačí to oficiální uznání zvýšeného hluku), tak by Vás snad nekrátili.

A jinak byste určitě mohl používat svou lepší ochranu sluchu, než jsou špunty. Nevím, co jsou klapky (jak je tu zmiňují), ale třeba ty.

doplněno 06.03.14 18:39:

Kdyby zaměstnavatel sám od sebe nechtěl zkušební dobu (což pochybuji), jsem přesvědčen, že ji můžete požadovat i Vy sám. Ale ověřte to radši v zákoníku práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]