Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVČ-zpětné ukončení živnosti

Od: holoubek* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den

Dá se živnost zrušit zpětně např.od 1.1.2013,když jsem neměl žádný příjem z této činnosti(nic neprodal,nevystavil fakturu a td.) a jak se to případně řeší se zaplaceným soc.pojistným a zdravotním,když bych nebyl od toho data OSVČ a pokud by tam byl nějaký drobný nedoplatek asi za 2 měsíce je povinné ho doplatit?

Podnikat jsem začal jako student a chvíli po škole,ale už jsem zaměstnanec a na podnikání nemám čas a prostředky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Zpětně nic nesvedete. Je duben 2014, tak máte odevzdané daňové přiznání za rok 2013 a nebo podané čestné prohlášení, že v roce 2013 jste neměl žádný příjem z podnikání. Musíte podat vyúčtování soc + zdrav pojištění a vše řádně doplatit neboť jste po celý rok 2013 veden jako OSVČ. Zde mrkněte na postup při zrušení živnosti.

mladypodnikatel.cz/...

iz*
hodnocení

1x

Zpětně nelze zrušit ani pozastavit živnost, uzavřít nebo vypovědět smlouvu apod. Vždy nejdříve od data podání, nebo ode dne, kdy se podá výpověď, sepíše smlouva sepíše, ...

doplněno 08.04.14 19:31:

Dnes je 8. dubna, což odpovídá lhůtě (8 kalendářních dnů), do níž je nutné úřadům hlásit změny. Není živnost pozastavena až od 1. dubna 2014, (do 31. března 2014 jste byl OSVČ)?

Jestli "Váš" ŽÚ postupoval jinak, také by mne zajímalo, o který ŽÚ šlo.

jm*
hodnocení

0x

Dobrý den, zpětně zrušit živnost nelze. Živnost nerušte, pozastavte ji. Někdy se Vám třeba bude hodit. Když zajdete na živ. uřad, ohlásíte pozastavení živnosti,vše za Vás nahlásí jak na fin, uřadě, ždrav.poj, sociálce.

holoubek*
hodnocení

Myslel jsem pozastavení činnosti,to tedy spětně lze?

buss

Já bych zvedl telefon a zavolal si, o něco to asi jde, otázka o kolik.

jm*
hodnocení

0x

Pozastavit živnost, nebo zrušit živnost zpětně nejde.

buss

Sdělí se, ke kteremu datu končím!

holoubek*
hodnocení

Tak jsem byl na ŽÚ a zpětně to lze a to v případě že jsem v daném období nevystavil žádnou fakturu ani podobný doklad o prodeji atd...,čili jsem neměl příjem z dané činnosti,takže mám vše pozastavené od března 2013

uska*

holoubek, můžete konkrétně napsat o jaký FÚ se jedná? Kde vám dali tyto informace? Zajímalo by mne to.

buss

Je to fuk který, mají postupovat dle zákona stejně. To platí jak pro ZP, tak pro SSZ!

uska*

jo jo, pan Holoubek mlčí, tak třeba vy bussi mi pomůžete konkrétně najít § kde se hovoří, že lze zpětně zrušit živnost atd.

buss

Berte prostě za prokázané že to JDE! Asi na zákonu všude nerajtují. Takže holoubek už ví. Ale, ona se vůůbec nemusí končit, přerušovat, nepodnikat a pouze stačí ZP a OSSZ, Fú toto oznámit, to je jiná věc. Protože na tom závisí, do kdy se bude hradit pojistné. A pak klidně jednou podnikání dle chuti dále. Ostatně když nevím, tak zvednu telefon, nebo si tam zajdu. Jinak vizte Povinnosti podnikatele.

holoubek*
hodnocení

Lze to zpětně ohlásit ! Zrušit nebo pozastavit živnost jakoby se zpětnou platností(jako že by se tak daly obejít povinnosti) samozřejmě nelze,to by to tak dělal každý.Zálohy musejí být samozřejmě za dané období zaplacené v plné výši,ale je možné požádat o odpuštění penále za to období a td...,tak nějak to paní vysvětlovala,už mám vše doplacené a je to vyřešené

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]