Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěl bych se zeptat , udělal jsem si živnostenský list a chtěl bych si otevřít večerku , ale bohužel nemám dostatečné finance na rozjezd , jelikož mi je 18 let nikde sem nepracoval na smlouvu jen na dohodu ,přidavačcké , bourací práce prace na poli jen brigádně na dohodu s vídělkem max 4000 ... prosím o radu která banka by mi pujčila aspon 50 000
lze získat dotace na rozjezd vlastního podnikání od pracáku, evropské unie a dalších programů pro začínající podnikatele. Zkuste se zeptat na úřadu práce, kde by se vám mohlo podařit získat dotace. Půjčku musíte vrátit, dotace se za splnění daných podmínek nevrací
Počítám, že bez vzdělání a praxe nebudou finance jediným problémem, budete mít potíže i s živnostenským listem.
Provozování obchodu s potravinami spadá podle živnostenského zákona do živnosti volné, která se úřadům pouze ohlašuje (volná živnost nevyžaduje prokazování odborné ani jiné způsobilosti). Musí být splněny tzv. všeobecné podmínky - dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost (výpis z trestního rejstříku nesmí obsahovat zákonem dané trestné činy, rovněž se dokládá bezdlužnost - nesmí být daňové nedoplatky u finančního úřadu ani nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění)
Máte pravdu, pokud by šlo o živnost vázanou, řemeslnou či koncesovanou, je nutné splnit odbornost anebo mít garanta neboli tzv. odpovědný zástupce a s tím bývají potíže.
U obchodu s potravinami musí být kontrola z hygieny. Dále při zřízení obchodu s potravinami je důležité, aby byli zaměstnanci při manipulaci s potravinami zdravotně způsobilí. Podnikatel také musí dbát na správné skladování, tj. musí zajistit odpovídající prostory a podmínky skladování. Pro prostory, které podnikatel plánuje k obchodu s potravinami využívat, navíc potřebuje kolaudační souhlas (nebo souhlas se změnou užívání stavby) stavebního úřadu.
doplněno 04.03.14 19:26:v novém živnostenském zákoně platném od 1.1.2014 jsem nenašla zmínku o bezdlužnosti, změněný paragraf...našla jsem akorát "(2) Za bezúhonnou se pro účely tohoto zákona nepovažuje osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně, jestliže byl tento trestný čin spáchán v souvislosti s podnikáním, anebo s předmětem podnikání, o který žádá nebo který ohlašuje, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.