Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze mít při invalid.důchodu 1.st.přesčas?

Od: destiny5® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mohl by jste mi prosím někdo poradit. Lze mít při invalid.důchodu 1.st.přesčas? Pokud ano, kolik hodin a nebo jestli mi ho vůbec můžou nařídit.

Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Najděte si usnesení z posudkové komise, kde vám přiznávají ID 1. stupně. Pokud tam nemáte omezen počet pracovních hodin, tak vám zaměstnavatel může nařídit i přesčas. Při 1. stupni ID se předpokládá, že budete pracovat na plný úvazek. 1. stupeň invalidity by vás měl omezovat jen při výběru vhodného zaměstnání.

hodnocení

? omlouvám se, ale co že to mám hledat a kde? Našla jsem posudkový závěr..to je ono? píše se tam o poklesu pracovní schopnosti v procentech a že se míra poklesu prac. schopnosti nemění.

ano našla jste správně, když se v posudku nepíše nic o omezení hodin tak vám zaměstanavatel může nařídit přesčas ------ za tento přesčas musíte dostat buď příplatek (ve výši min. 25% průměrné hodinové mzdy) anebo si vybrat neplacené náhradní volno (Zákonik práce jako nárok zaměstnance stanovuje příplatek za práci přesčas. Poskytnutí náhradního volna je vázáno na souhlas zaměstnance.) Na práci přesčas jsou limity dané zákoníkem práce.

Práci přečas nesmí vykonávat těhotné, mladiství do 18 let. Práce přesčas též nemůže být vykonána zaměstnanci, kteří mají zkrácenou pracovní dobu ze zdravotních důvodů bez snížení mzdy. Není možné nařídit práci přesčas zaměstnankyním a zaměstnancům pečujícím o dítě mladší než 1 rok (pouze po dohodě).

iz*

Odpovídáte chybně. Za práci přesčas náleží zaměstnanci mzda plus příplatek ve výši minimálně 25 % průměrného výdělku nebo placené náhradní volno místo příplatku. Samozřejmě za předpokladu, že mzda nebyla sjednána s přihlédnutím k případným přesčasům.

------- Prací přesčas je vždy až práce nad rámec týdenní pracovní doby stanovené zákoníkem práce (nad max. 40 hodin týdně).

Zaměstnavatel ale může nařídit další práci i zaměstnancům s kratším úvazkem - max. do výše týdenní pracovní doby.

Protože by nešlo o práci přesčas, náležela by těmto zaměstnancům "pouze" mzda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]