Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl bych se zeptat jaký by mě mohl čekat postih když bych odešel ze zaměstnání kde mám poměr na dobu neurčitou ze dne na den. Našel jsem si novou práci, ale chcou abych nastoupil hned a nynější zaměstnavatel mě nechce pustit dřív jak po výpovědní době.
Můžou po vás chtít nahradit ztráty které jim vaší nečekanou absencí vzniknou. Záleží co děláte. Pokud jste kuchař a kvůli vám se zkazípotraviny a neprodají obědy, bude to drahé. Stejně jako když zůstane zavřený obchod ap. Ale pokud zametáte ulice, těžko prokáží nějakou škodu. Ale kdo chce psa býti...
postih vas neceka zadny, nemuzou vas zamknout, ani drzet za nohu, ani vyplatu vam nemuzou zadrzet. Ale ja vam radim, zkuste se dohodnout. Neni to dobry napad odejit ze zamestnani zpusobem, jaky vas napada. Neni dobre ignorovat paragrafy zakoniku prace, protoze vase firma by neukoncila vas pracovni pomer na zaklade dohody, ale na zaklade neomluvenych absenci. A to byste si koledoval o mozne velke trable v budoucnosti.
přesně jak píše figurek, jednalo by se o ukončení pracovního poměru pro hrubé porušení pracovních povinností ( kvůli absenci) - což Vám zaměstnavatel oprávněně napíše i do potvrzení o zaměstnání (zápočtového listu). V případě, že by jste v novém zaměstnání neuspěl, případně musel na úřad práce, vzniknou problémy - s hledáním další práce a na pracáku byste neměl nárok na podporu v nezaměstnanosti
"Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč, se kterým byl v době posledních šesti měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání zaměstnavatelem skončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem (dále jen "hrubé porušení pracovních povinností" ) - § 39 odst. 2 písm. a) zákona o zaměstnanosti. "
doplněno 02.03.14 14:21:Nepřítomnost v práci lze považovat za neomluvené zameškání práce, pro které může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr, zaměstnavatel může zaměstnanci krátit dovolenou a může na něm vymáhat případně vzniklou škodu.
Vaše chování se mi nelíbí. Hodně se tady píše o svévůli zaměstnavatelů,ale oni zaměstnanci také občas zkouší, co si mohou dovolit.
Vžijte se do role, že byste byl zaměstnavatelem, ve středu přišel zaměstnanec Pepík a řekl: Těbůh, šéfe, já už zítra nepřijdu! Nebylo by to vůči Vám slušné, musel byste hledat za něj náhradu.
O odchodu se vždycky nechá domluvit, zvláště pak, pokud jste s nadřízeným dobře vycházel. Určitě se Vám bude snažit vyjít vstříc. Tak se s ním domluvte. Stát se může v životě cokoli a třeba i to, že jednou se k tomuto šéfovi, kterého jste vyšplouchl, budete chtít vrátit. Co myslíte, jak by Vás po těch špatných zkušenostech přijal?
Je tady i druhá možnost. Pokud je zaměstnanec flink, lajdák, nešika, často marodí a šéfovi třeba nadává /tím nemyslím hnedka Vás/, šéf jen mávne rukou a řekne: Zaplat pámbu, že je pryč!
Tak o tom popřemýšlejte, ale šéf Vám zajišťoval výdělek a podle toho byste se měl taky k němu chovat a rozloučit se na úrovni. Ne jako když dareba rozbije okno a uteče. Jaga.
To Babajaga a další-NEDÁ se domluvit,teda někdy u některých se nedá domluvit!Protě když se nechtějí domluvit a jsou závistivý,že jde na lepší,tak jak se domluvit?Jo a to navíc ale pořád vyhrožovali,že před firmou čeká na práci celý zástup?
Např.býv.kolegové chtěli do soukroma a ani jeden nedostal dohodu-všichni dva měsíce a pak bez dalších náležitostí (plat na základ,prémie 0 atd).Prostě chtěli lepší! Jen jeden to vyřešil po svém-2 měsíce neschopenka a u new zaměstnavatele brigáda a na odpo.aby nepotkal mistra,který však o tomto věděl!
Já bych to řešil neschopenkou,nebo bych jej konfrontoval s jeho pravdomluvností (svého souč.šéfa )
@ Diesel a další: Ona ale jiná možnost než slušný korektní odchod není. Přestane-li zaměstnanec chodit do práce, nezíská pravděpodobně ani zaměstnání, do něhož chce nastoupit (potenciální zaměstnavatelé dávají přednost loajálním zaměstnancům) a po zrušení ve zkušební době nebude mít ani nárok na podporu.
Navíc může původní zaměstnavatel vymáhat způsobenou škodu...
doplněno 02.03.14 20:17:Já bych to řešila dohodou s novým zaměstnavatelem. Nabídla bych na výpovědní dobu práci na základě DPČ, odpoledne po skončení povinností ve stávajícím zaměstnání, případně práci o víkendech.
Rozumný zaměstnavatel takový přístup k povinnostem ocení (a od nerozumného by tazatel po nějaké době zase odešel).
Snažte se ukončit pracovní poměr dohodou se zaměstnavatelem. Pokud se nezdaří a přesto budete chtít odejít, mohou vás potkat určité potíže, ale na zavření to není. Prostudujte si tyto stránky: hrmprofi.cz/... a ještě tyto: epravo.cz/...
No nedomluvím se s ním, již jednou jsem si v minulosti našel lepší líp placenou praci slíbíli mi že mě vemou a já se nějak neprozřetelně před vedením zmínil kam jdu. No šéf mi jedním telefonem zajistil že mi druhý den zavolali že s toho nic nebude a že by chtěli někoho kvalifikovanějšího. Takže teď jsem nikomu nic neřek a tak mě aspoň nechce pustit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.