Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí se vystěhovat z bytu?

Od: amicka odpovědí: 13 změna:

Dobrý den rádcové.Sestře zemřel manžel.Bydlí v družstevním bytě 1+1, mají společné členství.Protože její manžel má 3 děti z předchozího manželství, bojí se sestra, že budou chtít dědictví po otci. Mají pouze tento malý byt,auto,chatu ani úspory nemají.Sestra má jen velmi nízký důchod, po zaplacení nájmu jí mnoho nezůstane ani po tom, co jí bude přiznán nějaký vdovský důchod, takže nějaké splátky z důchodu by nezvládla. Sestra se bojí, že bude muset prodat byt a odejít do domova důchodců. Prosím, byl jste někdo v podobné situaci a dovedete poradit? Sestra už několik dní pro starosti nespí, tak jí chci nějak pomoci.Děkuji za případné rady a odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Byt sice nespadá do pozůstalostního řízení, předmětem dědictví je však družstevní podíl a o ten se bude notář zajímat. Sestra však bude užívat byt i nadále a to podle zákona o obchodních korporacích č.90/2012 Sb, kde se v § 737praví:

Přechod družstevního podílu v bytovém družstvu

(1) Na dědice družstevního podílu přechází nájem družstevního bytu nebo právo na uzavření smlouvy o nájmu, včetně práv a povinností s tím spojených.

(2) Družstevní podíl, který byl ve společném jmění manželů, přechází na pozůstalého manžela; k tomu se přihlédne při vypořádání dědictví.

doplněno 02.03.14 12:08:

Ringo Starr: u bytů v OV je to jiné. Dědictví takového bytu se řeší stejně jako každá jiná pozůstalost. A to buď ze zákona (nový občanský zákoník) nebo ze závěti.

doplněno 02.03.14 15:53:

Ringo: Předpokládejme, že byt v OV patřil do společného jmění manželů. Když pak jeden z nich zemře, tak polovina bytu zůstává majetkem žijícího manžela. Druhá polovina se stává předmětem dědictví. Jsou-li dědici tři (např. přeživší manžel a dvě děti), pak o tu druhou polovinu se podělí tito dědici stejným dílem. To vše platí tehdy, neexistuje-li závět, která by mohla podíly změnit.

A je to stejnénebo podobné i s bytem v os. vlastnictví?

doplněno 02.03.14 12:30:

No já myslel, spíš vztah ovdovělého bydlícího manžela a dědiců. Mají nějaké nároky? Nebo jak se to řeší?

,,osobní vlastnictví,to je již jako nemovitost

hodnocení

4x

Dobrý den, sestra může být klidná ! Byt není její, patří bytovému družstvu a ona tam pouze platí nájem, proto jej nemůže ani prodat. Byt proto nespadá do dědického řízení. Po smrti jednohou z nájemníků bytu přechází právo na užívání bytu na zbývajícícho člena - manžela/ku. Je však třeba tuto záležitost spolu s úmrtním listem co nejdříve řešit na bytovém družstvu. Paní dostane novou nájemní smlouvu. Notáře družstevní byt nezajímá.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, nerad bych poradil špatně, ale majitelem bytu je družstvo. Dědicové tedy nebudou dědit byt (polovinu), ale členský podíl na bytu (polovinu). Nejlepší by byla asi dohoda. Jinak, patrně to bude řešit NOZ nebo se zeptat advokáta či v Občanské poradně.

Advokát je placená služba a ta poradna je zdarma. Zatím není důvod se stresovat. Stejně půjde o polovinu, tak budou stejná práva a povinnosti nebo se musí dohodnout či soudit. Zdravím!

doplněno 02.03.14 10:40:

k2 - pokud vím, tak notář seznámí dědice s tím, jak budou dědit ze zákona a potom se jich zeptá, zda s tím souhlasí nebo navrhují jiné rozdělení majetku - tedy, zda jsou dohodnuti jiným poměrem mezi sebou.

doplněno 02.03.14 11:14:

cuca - nemáte zač. Musíme být neustále ve střehu, být neomylní a dávat si i pozor.

Já jsem byl nedávno v jiné otázce upozorněn, že firma Verbatim se nepíše Verbatime (což jsem napsal já). A vidíte - jedno písmenko a už byla reakce (ale, byla správná).

doplněno 02.03.14 11:20:

cuca - já jsem dotaz pochopil tak, že paní má naopak jen ten byt a jiný majetek už není.

Možná to tazatelka upřesní (nebo také ne).

hodnocení

0x

Stěhovat se určitě nemusí. Navíc je většinový vlastník.

cuca*
hodnocení

0x

Dobry den.bude to pripad od pripadu, prihodim svuj pribeh.

Pred tremi lety nam zemrel tatinek. K dedickemu rizeni jsme jako pozustali byly pozvany 3, mamka sestra a ja.

(Byt byl v osobnim vlastnictvi, v bytovce, plati se pouze najmy do fondu oprav).podle notarskeho zapisu mamka zdedila 1/2 bytu a my se sestrou kazda 1/4. Take tam byl vozik za auto. Jelikoz byl bankovni ucet psan na mamku, tak ho nezanesla do rizeni.pak tam byla pojistka zivotni, kazda jsme zdedili 1/3.

No ovsem proc to pisu.dedictvi jsme se se sestrou zrekli ve prospech mamky, prece nic z toho jsme vlastnim pricinenim neziskaly.

Ale ono zalezi na tech detech z predchoziho manzelstvi, jake maji vztahy a jak jsou na tom financne, ono kdyz jde o penize...

Takze hodne zalezi, zda maji i tu chatu ve spolecnem vlastnictvi.

Pokud ony budou chtit svuj dil a vase sestra je nebude mit z ceho vyplatit, bohuzel to konciva prodejem nemovitosti.

No musi pockat, co notar vykouzli.

doplněno 02.03.14 11:02:

Bene diky za zastani. On k2 zase slovickari.pokud se to nejmenuje zreknuti, tak co na tom? Skoda ze jsem to nenasla, asi si budu muset udelat diky vam poradek v papirech.

Ja jen chtela popsat jak jsme to mely my.proste zalezi jak se zachovaji ty deti.

No a nekdo znaly tohomprostredi poradi presne k dotazu...

k2

Elaborat hezky, ale nesmyslny.

Dedictvi se nelze zrict v neci prospech

sebod*

k2. Máte pravdu - ZŘÍCI dědictví ve prospěch jiného se nemůžete. Musíte se VZDÁT dědictví ve prospěch jiného. Nojo, to je to slovíčkaření. Takže ano, můžete svůj podíl přenechat někomu jinému.

cuca. Vy jste byla v jiné situaci. Tam byl byt v osobním vlastnictví (takže dotyčný byl zapsán coby majitel v LV. U družstevního bytu tomu tak není).

cuca*

Ano, to bylo spis uvedeno tak, ze zalezi na tech detech.pokud je v najmu ano, ale co ta chata, auto.pokud slo tazatelce hlavne o bydleni, je fajn, ze bude vedet, ze se sestra nemusi bat.dal uvidi.

doplněno 02.03.14 11:35:

Omluva.maji jen ten byt, takze cela moje debata zde o majetcich celkem zbytecna.cetla jsem spatne, jako ze ma byt, chatu, auto.

Moje chyba, dvakrat cti, jednou odpovidej, asi se toho budu drzet :)

hodnocení

0x

zdravím,,,,Když si kupovali družstevní byt,museli složit nějaké peníze . Byt má svou hodnotu na které mají děti nárok. Moje kolegyně to tak měla. ..

doplněno 02.03.14 11:49:

děti mají nárok na tu částku,kterou zaplatili ,když si byt kupovali a z toho ještě z jeho půlky dědí manželka.

amicka
hodnocení

Děkujeme všem za odpovědi, kéž by to dopadlo tak, jak píše kimba a bruno2 ! Že by se dědicové něčeho vzdali ve prospěch mé sestry, nepřichází v úvahu, jsou nezaměstnaní nebo na mateřské a budou bojovat o každou korunu ! Zítra jde sestra na bytové družstvo a můžeme jen doufat, že neskončí pod mostem nebo neskočí pod vlak...

petrat
hodnocení

0x

Pokud sestra nemá na vyplacení ostatních dědiců, tak to přece ještě neznamená, že přijde o svůj podíl na dědictví. Pokud ani ty děti nebudou mít na to, aby jí vyplatili, tak se členský podíl v družstvu prodá, děti si rozdělí polovinu peněz, a sestra dostane dostane druhou polovinu, takže si z toho může zaplatit normální nájem někde jinde. Do domova důchodců chodit nemusí, on ten domov důchodců by asi byl i dražší než normální nájemní byt, třeba nějaká garsonka na menším městě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]