Nejste přihlášen/a.
Obrátil se na mě jeden známý z jedné velké a významné pojišťovny, že bylo zjištěno, že jeho zaměstnavatel zaměstnancům pravidelně odposlouchává a monitoruje služební mobily a pevné linky. Za služební mobily přitom sráží měsíčně každému zaměstnanci 230,-Kč pro využívání pro soukromé účely. V průběhu hovoru není uváděna jakákoliv hláška o tom, že by byl hovor odposloucháván, nebo monitorován.
Na tyto telefony zaměstnancům volají stovky lidí denně aniž by věděli, že jsou (podle mě nelegálně) špehováni a nahráváni. Sice prý existuje jakási zmínka o tom, že služební hovory mohou být monitorovány v interním předpisu jeho zaměstnavatele. Klienti této instituce však netuší vůbec nic, když tam na mobily a běžné linky volají.
Upozorňuji, že se nejedná o linky CALL centra, u kterých samozřejmě hlášky o monitoringu jsou a které jsou monitorovány už svou podstatou. Jde o naprosto běžné linky u nichž volající, ani volaný nic netuší. Samostatnou otázkou jsou soukromé hovory, za které je navíc vybírán měsíční poplatek!
Situace mi připomíná praktiky STB. Kamrádovi jsem poradil učinit okamžitě trestní oznámení na neznámého pachatele a podal stížnost dozorovému orgánu, tj. ČNB. Dokonce má v ruce důkaz - záznam z porady, na které byly závěry z odposlechů prezentovány a telefonické projevy některých účastníků vytýkány.
Co si o tom myslíte vy? Má zvolit tvrdou reakci? O ztrátu zaměstnání mu prý nejde, už o něj u takové povedené firmy téměř ani nestojí.
Nebo by bylo lepší aby trestní oznámení dal nějaký klient, který mu na mobil volal, aniž by byl na tyto nekalé praktiky upozorněn?
A o co mu presnne jde? O nejakou kompenzaci? Nebo aby se to jenom vedelo a udelalo se na firmu tytyty? Co tim ted chce presne dokazat, ze se v tom bude stourat? Pomstit se za to nejak? Zdiskreditovat tu spolecnost?
Chapu, ze je to spatne, kdyz firma odposlouchava hovory a nikdo o tom nevi, ale co si od podani trestniho oznameni tvuj kamarad presne slibuje?
Neptam se nijak jizlive. Skutecne by mi zajimalo, co ma tvuj kamarad dal v planu. Co s tim chce delat.
Jde přece o to, že ta firma zavedla STBácké manýry, páchá pravděpodobně trestnou činnost na svých zaměstnancích.
Ten člověk přece není ovce, která by s sebou vědomě nechala takhle orat. To co píšete je, jako když prodavačka v obchodě chytí zloděje a když by jí vrátil lup, tak by ho pustila, že přece o nic nejde a nahlášením policii se nic nezíská.
A trestní oznámení by mělo usvědčit pachatele, tedy konkrétní osobu, která tam odposlechy provádí, či nařizuje a tu osobu také právoplatně potrestat.
Nejsme přece stádo, se kterým bude kdokoliv takhle manipulovat, nebo snad ano?
Pakli-že má firma interní směrnici nebo předpis a jedná se o služební mobily tak je to v pořádku, možná nemorální.Nejlepší řešení je nepoužívat služební mobil pro soukromé hovory,neplatit zaměstnavateli nesmyslnou částku a mít svůj vlastní.Osobně to tak praktikuji a žádný problém.Ovšem služebák po ukončení určené pracovní doby vypnu a ahoj pane majiteli.Pro případ nejnutnější se dají telefony přesměrovat.
Firma se může rozkrájet a vydat tisíce interních předpisů, to však nic nemění na tom, že takovýto odposlech není legální, stejně jako čtení firemních obchodních emailů, které došly na adresu konkrétní osoby, byť by je přijímala a četla na firemním počítači.
Měl bych dotaz.Který operátor to takto pro tu fimu dělá?Vím o zákoně o odposlechu ale ten neuvádí jako oprávněné soukromé subjekty.
Mají O2, ale prý asi přes nějakou firemní ústřednu, nebo co? Mají zkrácené volby, různé interní datové služby, atd. Operátor by si tohle podle mě nedovolil.
Já mu radím, ať zkrátka podá trestní oznámení a uvidí se.
Nedivím se, že monitorují služební telefon na tom není vůbec nic zlého. Je to jejich telefon, a jestli si z něj zavoláš soukromě za to platíš ten paušál. Budete se divit, ale prohlížejí si i vše co dáte do počítače, e maily apod. Také je to jejich, a vy se občas přiživujete. Doma si za své pindej do éteru co chceš, ale bohužel v práci si musíš dávat pozor na tla mu. To není nic nového, divím se, že se divíte.
kuckyas:
Tak já mu raději poradím, aby se raději namazal olejem a vlezl jim do ... V ČR na sobě někteří lidé zkrátka nechají dříví štípat. Ale asi dobře jim tak.
Naštěstí to ale není případ mého kamaráda. Nevidím také jediný důvod proč by sebou nechal takhle vláčet. Co mu hrozí? Že přijde o práci v bídné firmě?
To až policie usvědčí pachatele těch odposlechů, tak ten vyfasuje minimálně podmínku.
Příteli, píšeš, že v Česku na sobě nechají lidi dříví štípat, ale tenhle systém nevysleli Češi, ale ty velké nadnárodní firmy. Znám několik případů, že dotyčná se vykecávala v prac. době na seznamkách, surfovala po netu, hrála hry apod. Ty co jí monitorovali, se samozřejmě dobře bavili. Ovšem do doby než ji vyhodili pro nadbytečnost. Nyní, když o dobrou práci těžko zavadíš. To samé je s tím telefonem. Jak říkám, jsi v práci, zaměstnavatel tě za ni platí, musíš kušovat, držet hubu a krok jak se říká. Anebo brblat, věčně být nespokojen, nadávat přede všemi na všechno a na všechny, a potom se nesmíš divit, že ten kdo půjde první budeš ty.
Je to všechno špatné,ale aby bylo veseleji,tak my s několika kolegy a přáteli ukončujeme některé telefonní hovory(i soukromně)takto: A teď něco pro estébáky kteří odposlouchávají -k tomu lze přidat jakýkoliv slovní obrat nebo vulgarismus.
celp: Já to někdy s tím telefonem dělám taky tak
kuckyas: Ale právě v tom je ten rozdíl. Ten kamarád se o to, že přijde o práci vůbec nebojí. Je mu to v podstatě jedno. Jen nechce dopustit, aby byl za vol.. Je to o úhlu pohledu. A když někdo absolutně loajální chce udělat dojem, může třeba svému šéfovi na noc půjčit manželku. To je každého věc.
Otázka do fóra nezněla tak, co dělat, aby se kamarád udržel v práci. Otázka zněla spíše tak, jaké právní kroky podniknout, aby pachatel odposlechů byl řádně potrestán.
Když se chce tvůj kamarád vážně utkat se zaměstnavatelem, píšeš, že je to nějaká pojištovna, tak nejdříve asi musí podat trestní oznámení. No a pak bude čekat na soud. Bylo by dobré mít dobrého advokáta a rozjet to opravdu ve velkém. Chytnou se toho media a rozsudek bude precedens, který bude možná platný pro všechny. Jestli se na cítí a má dost peněz pro advokáta tak jen toho. držím mu každopádně palce.
Dnes byl za mnou a asi to rozjede. Má štěstí, protože si před lety pojistil u pojišťovny právní ochrany právní ochranu proti zaměstnavateli (tedy své pojišťovně).
Teď má z tohoto pojištění nárok na úhradu nákladů advokáta a řízení do částky 500.000,-Kč. Osobně jsem mu poradil vzít si toho nejlepšího.
Uvidíme jak to dopadne Prý začnou podáním trestního oznámení na neznámého pachatele rovnou na státním zastupitelství.
P.S. Doporučil jsem mu také kvalitního soudního znalce, který též provede vyčíslení škody vzniklé zásahem do ochrany osobnosti, kterou bude on jako oběť trestného činu, po svém zaměstnavateli požadovat. Prý se to může pohybovat i v řádech 200-300.000,-Kč.
Uvidíme. Každopádně je jasné, že pojedou dva spory souběžně = trestní na potrestání osoby, která odposlechy nařídila, instalovala, použila + občanskoprávní, kde bude požadovat odškodnění.
Prý je poměrně veliká naděje uspět v obou sporech. Dobré je, že náklady ho až tak netrápí, protože ty půjdou z té pojistky.
Kadopádně mu držím palce a přeju mu ať to vydrží do konce. Doufám, že nás budeš pravideně informovat jak si v tom sporu stojí.
Částku 230,-Kč měsičně strhávají bez jeho souhlasu. Prý se tam nikoho na nic neptají, zkrátka strhnou 230,-Kč měs. a je to. Vrátit mobil prý také nejde.
Podstatné ale je, že oni odposlouchávají ty klienty. Klienti o tom nevědí, nevědí o nějaké směrnici. Třeba jste tam volal vy, já, a stovky jiných lidí, a ty hovory jsou nahrávány a sledovány bez souhlasu těch lidí a bez jejich vědomí. Je to ryze soukromý subjekt bez jakéhokoliv oprávnění tajně odposlouchávat klienty, navíc ne cleně, ale globálně bez rozdílu.
Kdepak jen nemorální. Byl spáchán trestný čin nezákonným monitorováním stovek lidí. Další trestný čin "zpronevěry" bych viděl strhnutím měšíční částky 230,-Kč bez souhlasu zaměstnance se srážkami ze mzdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.