Nejste přihlášen/a.
Mám otázku. Mám ŽL při práci a chtěl jsem se zeptat , když omarodim , bude se mi nějak zaměstnanecká nemocenská krátit kvůli vedlejší činnosti? A ještě jsem se chtěl zeptat ,například si zlomím nohu , v práci automaticky dostanu nemocenskou a mohu tuto vedlejší činnost vykonávat i při nemocenské , když to bude jen drobnovýroba rukama při sezení u stolu a budu se zdržovat v místě svého bydliště. Děkuji za odpovědi.
V době pracovní neschopnosti nesmíte vykonávat pouze tu činnost, z níž pobíráte náhradu mzdy a/nebo nemocenské (= není možný souběh nemocenského nebo náhrady mzdy za nemoc plus výkon zaměstnání/SVČ, z níž dávky pobíráte).
Předpokladem je samozřejmě předchozí dohoda s ošetřujícím lékařem a dodržování léčebného režimu.
Tzn., že v době nemoci z HPP můžete klidně vykonávat SVČ (ev. naopak). Musíte přitom dodržovat léčebný režim (nemůžete např. chodit po zakázkách).
Uvedený příklad zlomené nohy je "klasický příklad": Člověk se zlomenou nohou nemůže nikde pobíhat, ale nemusí ležet v posteli. Může tedy doma vykonávat jinou činnost.
Oficiálně nesmíte vykonávat žádnou činnost v době nemocenské. Neznám soukromníka, který by neseděl u stolu se zlomenou nohou a nekutil. To prostě nejde, firma jede dál, nelze jí na 2 měsíce zavřít, další finance na zapracování brigádníka nejsou. Takže lidi kutí, dělají co zvládnou i v době nemocenské, ale v tuto dobu nemůžete nic fakturovat.
doplněno 28.02.14 14:23:nemocenská se vám nebude krátit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.