Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reference - zjišťování u zaměstnavatele

Od: terka7 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, máte zkušenosti s tím, že by personalista volal do současné práce (pokud ji v životopise uvedu jakou současnou) a případně se vyptával na reference u nadřízeného? Nebo spíš zjišťují jen u skončeného PP?Volá se už při výběru uchazečů nebo až např. při rozhodování, když už mají svoje vytipované a chtějí se ujistit? Nebo se toto už moc nedělá? Děkuji, ať nejsou nějaké nepříjemnosti

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Znám jen zkušenost, kdy někdo přecházel v rámci oboru (i stejná pozice). Může odcházet po tom, co udělal nějakou chybu a bylo doporučeno mu odejít apod. Ale taky to může svědčit o neloajalnosti k firmě.

Ale pokud jde o pozici, kde je například drahé zaškolování, tak se zjišťuje hodně. Přece jen to firmu něco stojí, tak ať nevyhazuje peníze, když dotyčný za chvíli zdrhne, dělá chyby (ať už v práci, je nedochvilný, apod.)

terka7
hodnocení

To zase z pozice budoucího zaměstnavatele chápu. Na druhou stranu ale nemůže nikdo čekat, že mu minulý nebo současný zaměstnavatel podá objektivní informace už jen z toho důvodu, že ten člověk odchází. Mám s nadřízeným myslím dobré vztahy, ale netroufnu si říct, jak by mě hodnotil, kdybych z firmy odcházela. Vím že se to nedělá a ani ještě nejsem rozhodnutá, ale chtěla jsem zkusit, zda bych měla šanci ve větším městě v případě stěhování.

zvidavajanca*

Reference zjišťují většinou až po pohovoru. (Je jasná, že se prvně zeptají tebe, co jim o sobě řekneš a zda máš pro ně vůbec nějakou cenu). Tak určitě dojde na otázku, proč měníte zaměstnání. Je jasné, že nebudete 100 km dojíždět do práce.

Pokud chcete, aby nikam nevolali, tak jedině bez uvedení praxe, ale to je docela proti vám ;)

buss
hodnocení

0x

Zeptám se jinak, zakazuje mu to něco?

terka7
hodnocení

Komu? Tomu potenciálnímu zaměstnavateli? To určitě ne, jen jsem se chtěla zeptat, jestli s tím má někdo zkušenost

hodnocení

0x
Zdravím, ono hodně záleží, na jakou pozici se hlásíte. Já osobně, pokud si vybírám nového pracovníka, tak reference zjišťuji až v užším výběru uchazečů. Jinak procentuelně bych výběrový proces vyjádřila asi takto: životopis + motivační dopis 30%, osobní pohovor 50%, reference 20%.

maj*
hodnocení

0x

Bratr mi povídal, že si ve firmě potencionálního zaměstnance opravdu prověří, zavolají do zaměstnání, projdou sociální sítě - obvzlášť FB - někteří lidé jsou prý tak natroublí, že tam pomlouvají své minulé zaměstnavatele, fotky hodně poví, atd...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]