Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nenávidím sebe a všechny ostatní

Od: biros odpovědí: 20 změna:

Zdravím.

Mám problém. Strašně všechny nenávidím. Všechny. Včetně sebe. Chce se mi z toho pořád brečet. Nemůžu nic dělat a cítím se osaměle. Nechci takhle žít,ale nedá se s tím nic dělat, doktor nepřichází do úvahy, takové pokusy už proběhly, nefunguje to, stejně jako nikam jinam, ani k lékařům chodit nevydržím. Ne že by mě spalovala nenávist k jejich osobám, ale prostě to nejde. Je v tom určitě nějaká zahrabaná deprese. Nenávidím všechny, i ty,které svým způsobem i miluju. (Skoro) všichni mi připadají neskutečně pitomí (včetně mě), neskuteční, ignoranští a zaslepení.

Většina lidí vidí svět jen ze svýho zavšivenýho pohledu a nedokážou připustit, že by mohl mít pravdu i někdo jinej.

Někteří lidé ostatním pomáhájí. Většina z nich to dělá jen kvůli tomu, aby vypadali "cool" mezi ostatními a mohli se tím pochlubit na faceboočku.

Nejsem na žádný sociální síti, ty to ještě zhoršují, v těchto diskuzích je ta demence namačkaná a kdo ví, jestli mi to právě ty nevyvolaly. Nikam nechodím, jen nakupovat jídlo. Což je na nic, protože nemam moc z čeho žít. Když si najdu práci, zkrachuje to po týdnu nebo měsíci na tom, že nedokážu vystát ty lidi tam. A silně. Zvracím, brečím, nenávidím.

Mám partnera, který je jediný člověk, kterého relativně snáším. Nemůžu začít chodit ven a trénovat to. Když už někam jdu, vyčerpá mě to na několik dalších týdnů,co zase jen brečím a nemůžu ani normálně fungovat.

Vždy to tak bylo a časem se to horší. Nejsem už dávno žádnej puberťák a uvědomuju si, že je to špatný.Nesnáším se kvůli tomu ještě víc... Občas je to lepší, občas mě to přepadne tak, jako teď, že nemůžu dělat vůbec nic...

Znovu opakuju, k doktorovi nemůžu, nevystojím ho. Co mám dělat? Chci se zlepšit a změnit, ale nejde to.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miklous*
hodnocení

3x
Zdravím. Je to jako začarovaný kruh, že jo.
Jak už psal jiný rádce, je dobře, že si uvědomuješ, že je problém na Tvé straně. Psychoterapie by byla vážně nejlepší a třeba by šla zvládat i bez léků, ale je fakt, že když ji tak odmítáš, nebude mít smysl. Ta bez důvěry a spolupráce nefunguje.
Mám nápad. Co zkusit přemýšlet o lidech trochu hlouběji. Tak trochu, je začít studovat. Každý člověk má své nesplněné touhy, svá trápení a zklamání, která před světem schovává. To, že své bolesti nevystavují ještě neznamená, že jsou povrchní. Vezmi si třeba paní prodavačku z vašeho obchodu s potravinami. Usměje se na Tebe a ochotně Ti nakrájí salám a přitom má doma nemocného tatínka... Nebo kamarád si dá na FB pěknou fotku a přitom se pohádal s holkou. Není to lež, jen mu ta fotka pomáhá cítit se lépe. Každý máme svou viditelnou slupku a pak to, co je uvnitř nás - co bolí, v čem se nevyznáme a co skrýváme...
Přeji Tvé dušičce, ať si najde místo na tomto světě, kde jí bude hezky. M
biros
hodnocení

Prvně děkuji všem, nechci to tu spamovat a odpovídat každému zvlášť. Všech rad a názorů si moc vážím.

Uvědomování si problému na mé straně je částečné, protože sice vím, že ostatní to neřeší, na druhou stranu hodně lidí je opravdu hloupých až to bolí (nebo se to tak tváří na internetu)... jak píšu níže, základní neschopnost porozumět psanému textu mě třeba strašně vytáčí a to, že mu lidé nerozumí, chyba na mé straně není... To, že řeším úplně cizí bytosti a nechám si tím kazit den.. Jo, to už moje chyba je..

O lidech hlouběji přemýšlím. Učím se o psychologii, o rozdílech mezi lidmi, nedávno jsem dodělal internetový kurz od profesora z Yale právě o lidech a jejich názorech. Možná se to naopak ještě zhoršilo :) I když na druhou stranu to trochu vrhlo světlo na to, proč někteří mají takové (zdánlivě zaslepené) názory.

Je škoda, že si někteří jako tu slupku vybírají zrovna aroganci a souzení ostatních podle jejich názorů a věcí, které si dělají ve svém soukromí, aniž by jimi někomu škodili.. že..?

Ještě jednou díky..

Třeba se nakonec k tomu doktorovi dokopu.. Nejhorší je, že je mi pak třeba po jednom sezení lépe a pak už se mi tam vůbec nechce... protože si myslím, že už jsem v pořádku..

Vrací se to holt ve vlnách, půl roku jsem více-méně normální (stále spíše vlk samotář, ale tak když mě baví hlavně čtení a učení se.. to nejsou zrovna společenské věci.. ale zase to je volba..) a pak ty deprese.. no.. Ale kdo je dnes nemá..

martinaa*
hodnocení

3x

Řekla bych, že řešíš nesmysly. Většina lidí se chlubí na faceboočku? Hrají hry? A co jako? Každý člověk si se svým sociálním profilem může dělat, co se mu zachce, a stejně tak ve svém volnu. To opravdu nejsou podstatné věci pro život ani pro případné přátelství. Nevím tedy, v jaké společnosti se pohybuješ, ale moji kamarádi ani přítel se rozhodně s každým uprdnutím na fb nechlubí a pokud hrají hry, tak proto, že je prostě baví.

Nejsem si mc jistá, o co ti jde, ale ty prostě vidíš na druhých jen to špatné, jak jsou pitomí, ignorantští, nenávidíš je. Co když jsi to ale ty, kdo je takový? Kdo dává najevo, jak nenávidí, jak pohrdá? Nediv se pak, že nemáš přátele a nikdy tě nikam nezve. Že jsi mimo kolektiv a tím víc jej zase nenávidíš.

Přestaň ostatní sledovat, co kdo a jak dělá, co píše a nepíše na face, a zajímej se o to, jací jsou. Co je baví, v čem jsou dobří, zda umíte najít společné zájmy a řeč.

biros
hodnocení

No, tak zrovna ty jsi ten případ, co ani číst neumí. Kde je něco o hrách...? Sám je hraju.

Kde je o tom, že se tak k lidem chovám? Nechovám.. Jen to tak cítím...

No... Možná takový jsem. Ale rozumím psanému textu. Co mě dnes zase dojalo: Nabídka práce, pozice "researcher" - požadavky jasně napsané.. V diskuzi milion dotazů na to, co je v těch požadavcích naprosto jasné... člověk neumí ani číst a chce dělat researchera... A kdyby jeden, takových jsou desítky.. To ti přijde normální?

Řešení kravin to ale je. Lidi takoví jsou. Psanému textu dnes rozumí jeden z deseti. A chyba je u mě, že se s tím nejsem schopnej smířit a očekávám alespoň nějakou základní lidskou slušnost (což možná tady nevypadá, ale to je jedna z těch věcí, co mě tak štvou, že se k sobě lidi nedokážou chovat s nějakou základní slušností nebo vychováním...). A navíc také píšu, že nenávidím i sebe a své mezery si uvědomuju, nejsem super inteligentní, abych si to souzení mohl dovolit..

A jak píšu, lidi od sebe vyháním já, ne oni mě.. oni se furt jakžtakž snaží, já furt odmítám - a ano, po stém odmítnutí už to opravdu tolik nezkouší..

Přestat ostatní sledovat - no, taky jsem psal, že sociální sítě už jsem vyřadil dávno. Ale poslední rada je dobrá. Naneštěstí ty, co se za moje kamarády považují, opravdu nejvíc baví řešit, co kdy kde kam kdo napsal a co řekl.. Ale jo, zkusím to.. soustředit se na jiný věci.. A ne všichni jsou takoví, to je pravda..

martinaa*

Kde je něco o hrách? "..nebo se vedle nich naopak cítím méněceně (to když se třeba hrajou nějaký hry, já si ničeho nevšimnu a smějou se mi".

Kde je něco o tom, jak se k lidem chovám? Přímo nikde, ale z tvých duševních postojů, co jsi zde prezentoval, je to více, než jasné. Nebudu ti psát, že tvé problémy vyřeší prášky, protože to nevím jistě. Hlavní věc je přestat se zabývat hovadinama typu "oni pořád píší na facebook", "oni se baví o tom a o tom", protože to je opravdu velmi, ale velmi nepodstatná věc. Pokud píšeš, že jsi soc. sítě vyřadil dávno, tak jak o tom pak víš? A proč ti to tak vadí, když k nim sám nemáš přístup?

Máš pravdu, že po desátém odmítnutí za tebou lidé nejspíš pojedenácté nepřijdou. Kolikrát ses zkusit překonat a nabídku přijmout? Pokud se pořád jakžtakž snaží, tak asi mají zájem. mají zájem tě zachránit. Nikde taky není psané, že musíš setrvávat v kolektivu současných kamarádů, pokud ti to nevyhovuje. Člověk hledá, nachází a ztrácí přátelství po celý život.

doplněno 27.02.14 19:26:

A i když se bude možná spousta lidí vysmívat a spousta rozčilovat, poohlédni se po dobrém léčiteli, který provádí regrese.

Tato metoda dokáže perfektně odbourat bloky a uklidnit psychiku, odpovědět a nalézt řešení na otázky, které jsou pouze v hlavě dotyčného. Pokud jsi z JH kraje nebo u Vysočiny, mohu dát kontakt.

biros
hodnocení

Tak s hrama máš pravdu, bylo to ale převážně o společném hraní a o tom, že se mi vysmívají, protože nemám dobré logické uvažování a nevidím ty věci jako oni... A nevím, jestli je to výsměch.. ale cítím to tak. Prostě jsem na určitý věci hodně velkej idiot a je mi opravdu líto, když se mi za to lidi smějou. Já se jim taky nesměju třeba kvůli tomu, že neumí několik jazyků.. Pochopil jsem to, že si myslíš, že mi vadí, že někdo hraje (PC) hry, to vážně ne.

Chápu, že to zní, že se k lidem chovám hrozně, ale to není pravda, většinou jsem na ně (možná až moc) milej, když už s nimi jednám. Ne vždycky, občas, když si vlezou v podstatě nezvaní na návštěvu a ještě ve tři hodiny ránu odmítají odejít, to už tak nějak problém mám, ale to asi každej.. Když už s lidmi jsem, tak je to často dobré a ani se mi od nich nechce, problém je, že jsem z toho pak týden naprosto vyřízenej.

A odpověď kolikrát jsem nabídku přijmul.. před pár lety jsem byl ve společnosti celkem často, chodil jsem na návštěvy i do hospod,dělal velký oslavy a pak jsem si uvědomil, že jsem spíš samotář. Začal jsem to omezovat a teď se to v posledním půl roce nějak zvrhlo.. a obrátilo se to do toho začarovaného kruhu.

Protože ti kamarádi, co mi zbývají, mi neváhají ani do mailu psát o tom, co, kdy kde kdo napsal. A navíc to není až tak dávno, ve skutečnosti asi tři měsíce.

Díky, co se léčitelů týká, tak nevěřím tomu, že by třeba vyléčili rakovinu, ale u takovýchto psychických problémů věřím, že dokážou pomoci lépe než doktor, ale jsem ze středních Čech.

Ještě jednou díky za všechny postřehy. V lecčem máš rozhodně pravdu a v tom v čem ne, to nemůžeš z těch mých textů poznat (taky bych soudil, že je takový člověk nepřátelský... A nejhorší je, že se ani nepřetvařuju. Prostě když jsem takhle sám, tak opravdu trpím tím o čem píšu a když jsem ve společnosti, tak se opravdu v 50% dobře bavím. Ale je to taková sázka do loterie, na těch druhých 50% mě ta společnost na čas naprosto zlikviduje.)

biros
hodnocení

Vážně. Ještě jednou všem velký dík..

Čekal jsem, že se tu na mě spíš všichni vrhnout... A vy se opravdu snažíte pomoci.

Vážím si toho a jen ty více-méně pozitivní odpovědi sami o sobě pomáhají.

A ty negativnější taky nejsou špatné - často pravdivé a rozhodně velmi daleko tomu, čeho jsem se obával.. :)

martinaa*

Otázka je, zda se ti smějí, nebo ti to připadá:) Honě lidí s podobnými problémy jako ty vidí výsměch všude, a přitom si to většinou jen namlouvají. S těmi nezvanými hosty máš pravdu, to by měl problém snad každý, bych je vyhodila. Že jsi samotář není nic špatného, každý není společenský, ale nevylučuj se úplně. Přišel bys o možnost vztahy posouvat, vytvářet, hodnotit a prohlubovat.

Škoda, že nejsi blíž, znám vynikající léčitelku (i s rakovinou má zkušenosti, ale samozřejmě ji neumí vyléčit). Z Čech nikoho neznám:(

hodnocení

3x

Souhlasím s figurkem. Jedině psychoterapie vám pomůže. Taky jsem to měla, to co Vy. A psychoterapie pomohla.

doplněno 27.02.14 19:27:

Kdo to nezažije, tak to prostě nechápe.. Myslím, že to souvisí s výchovou. Pokud tě rodiče neměli rádi a nevážily si tě, tak tys neměl rád je, i když jsi třeba chtěl, ale má to logiku a sám sebe. Sourozenci a tety, strýcové v tom hrají taky vedlejší roli. Jestli tomu tak není, tak se omlouvám. Ale na psychoterapii a i jiných terapiích, třeba Rush se na dětství a na rodiče ptají. A je dokázáno, že kdo má problémy s lidmi a se sebehodnocením, s dětstvím souvisí. Po terapii, na kterou budeš chodit třeba 2 roky zjistíš, že ty lidi vlastně máš rád a oni tebe. A že bez nich nemůžeš být. Zkrátka, že jsi opak toho než si myslíš, že jsi. Jako jsem to zjistila já.

biros
hodnocení

Díky, to mě naplňuje nadějí.. pokud to jiní opravdu překonali.

divka

mám zkušenost s psychoterapií. v situaci, kdy se mi všechno zdálo marný , zbytečný, všichni nějak " mimo" , vše bez výhledu na budoucnost. ano, doktor to řešil léky. a po nějaké době - nepůsobí to hned , za týden - jsem se z toho dostala. a deprese pominuly. léky jsem brala jen dočasně. takže není to o tom, že " normální budu jen s prášky " ale že ty prášky umožní dostat se z deprese. pak už snad jen aby člověk včas poznal, kdyby se mu taková situace někdy vrátila.

takže, za mě radím , určitě zajít k doktorovi, stojí to za to.

kangaroo*
hodnocení

2x

Tohle vyřeší jedině generální kick ass. Musíš uplně změnit život (prostředí, lidi, životosprávu, práci, zájmy,...)

A na svět a lidi jsi naštvaný kvůli falešnému jednání nebo to je ještě něco jiného?

biros
hodnocení

To už jsem párkrát udělal, problém je, že zájmy co vyžadujou kontakt s lidmi mi moc dlouho nevydrřží, i když mě třeba hodně baví. Ale na druhou stranu je pozitivní, že teď vůbec nějaký zájmy v posledních dvou letech mám, což tak většinu života nebylo. Jenže nejdou vykonávat, když jsem v takovym stavu. To je začarovanej kruh - depka - nic nedělání - ještě větší depka - ještě horší nic nedělání.. A to mám plánů i cílů hromadu, jenže takhle jich fakt nikdy nedosáhnu, no...

Lidi jsou změnění, vlastně spíš vyřazený, což přišlo s odstřižením od sociálních sítí a životopsrávu měním pravidelně a pak se zase nesnáším víc, že jsem zase zpět na začátku.

Moc bych chtěl umět jen tak jít ven, na procházku, jenže mi to přijde o ničem a naprosto prázdný.. ztráta času..

Falešný jednání (hlavně to chlubení se se vším na sociálních sítích) a pak celkově.. dá se to těžko uchopit. Třeba teď k vám nenávist necítím,o naopak. Ale jak řikám, je to vrozený, ne že by se něco stalo, někdo mě zradil a proto sem nenáviděl najednou všechny.. Už do školky sem nikdy nechtěl a nikdy jsem moc kamarádů neměl a časem se to jen zhoršuje. A když už se mnou někdo kamarádit chce, tak je od sebe odháním, třeba protože mi přijdou hloupí (to když furt mluví jen o ostatních lidech a o tom, co ti ostatní píšou na facebook) nebo se vedle nich naopak cítím méněceně (to když se třeba hrajou nějaký hry, já si ničeho nevšimnu a smějou se mi). Jak říkám, většinu jsem odstřihl, ale nepomáhá to a bojím se, že to naopak bude mít ještě horší důsledky.

Problém je, že asi vážně neexistuje moc jiná rada než ten doktor. A co udělá doktor, než že mě napráškuje a sice to možná pomůže, ale co z toho, když budu normální jen při braní léků, budu k tomu odsouzenej na furt a když ty léky vyřadím, tak spadnu zase zpátky. Nebudu člověk, nebudu já, ale spíš chodící prášek. Nehledě na to, že se pro recept musí pravidelně docházet. že..

Takhle na tom nejsem úplně vždycky, ale teď je to nejhrorší. Chci být občas s lidma - jednou za dlouho dobu, protože mám spoustu zájmů a způsobů jak se zabavit sám, ale občas se člověk cítí sám. Jenže už mě ani nezvou, že.. A i kdyby zvali, tak budu moc zbabělej přijít..

figurek*
hodnocení

2x

jsou lidi, kteří se ze společnosti vylučují sami. Vlci samotáři, kteří nesnáší úplně všechny a úplně všechno a stavějí kolem sebe bariéru, ze které se časem stává nepřekonatelná zeď.

Vy naštěstí ještě máte výhodu. Uvědomujete si, že problém je na vaší straně. Ale obávám se, že bez důkladné a dlouhodobé psychoterapie se vaše trable budou pouze a jedině zvětšovat.

Jestli nevydržíte psychoterapii, pak zbývá jedině najít si místo strážce majáku někde na zastrčeném ostrově, případně polárního badatele nebo meteorologa na Sibiři nebo v severní Kanadě.

tomasek*
hodnocení

2x

Ahoj.

Těžko Ti tu poradíme - resp. myslím, že Ti tu nedáme nějakou "světobornou" radu, bohužel :-/.

Taky mám občas takový pocity - obecně mi přijde "lidský pokolení" takový dost primitivní - u zvířat člověk chápe, že se řídí svejma pudama, ale u člověka, kterej má mozek (kterým může přemýšlet), člověk často určitý chování nechápe...

Chápu, že k doktorovi (psychiatrovi) nechceš - ale u psychiatrů je to stejný jako u ostatních doktorů - někteří jsou horší, někteří lepší... Možná jsi měl zatím jen smůlu na psychiatry... Nemyslím, že funkce psychiatra spočívá v tom, že člověku předepíše prášky a konec. Podstatou by měla být analýza daného problému a dobrání se příčin/kořenů... Teprve pak se s tím dá něco dělat...

Držím palce!

majkaa
hodnocení

0x

Nejsi sám :/ takovými pocity trpí spouta lidí, někdy i já. Jestli nechceš k doktorovi, musíš se s tím smířit a doufej, že to přítel vydrží..

madla*
hodnocení

0x

Máš docela dobrý sloh, radila bych ti, abys napsal o tom co máš v sobě nějaký příběh, aby se to četlo a bylo by to reálné i ze života. Sedni piš, každý den a uvidíš vypíšeš se z toho a ještě ti to prospěje.

biros
hodnocení

Díky, psaní je právě jeden z těch mých samotářských zájmů:)

mirex*
hodnocení

0x

Velmi podobnými, nebo alespoň podobnými stavy procházíme během života asi všichni. Okolí je nebetyčně hloupé, tupé a nic nechápající. Činnosti ostatních jsou nepochopitelně primitivní a nicneříkající...etc. Jenže to zpravidla bývá reakce na vlastní selhání, nějakou nedokonalost, uvědomování si tohoho, že fakt nejsme nejlepší a výjimeční. Pokud jsem správně pochopil text, jsi gay a tvůj partner tě také dvakrát nenaplňuje. Možná bys měl začít s někým jiným, někým, kdo tě "nakopne" a umožní ti zapomenout na tvoje "přehoněné a lítostivé ego". Jinak ti asi nepomůže nikdo jiný než psychiatr.

biros
hodnocení

To není ani tak o tom, že by mě nenaplňoval.. Naopak, pomohl mi dostat se přes nejhorší.

S nikým jiným bych takhle kompatibilní nebyl, to mám vyzkoušené. Jen to přehoněné a lítostivé ego často žárlí a závidí, že je on normální :)

Naštěstí oboje umím velmi dobře držet na uzdě, takže to otravuje jen mě a ne jeho.

Jo, ano, věřím, že je to reakce především na mě. Na to, že nikdy nedokážu být tak dobrý, jak chci. A pak nechápu, že někteří mohou být ještě horší než já :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]