Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové. Abych to zkrátil. Dostal jsem se s manželkou do pěkných sr..ek. do dluhů.. jelikož sme oba zaměstnaní, dluhy se zplácí.. ale..Manželka je zaměstnaná v dobré fabrice kde je plat dobrý..Smlouvu ji ale prodlužují jen po půl roce třeba na půl roku. Nedávno za ní přišel ředitel a měl otázky ohledně dluhů, jak se takhle může zadlužit a že ji musí on a učetní ty dluhy řešit. Když odcházel tak prohlásil že doufá že se to nebude rozšiřovat, čímž podle nás měl ny mysli že pokud se to bude rozšiřovat tak ji smlouvu neprodlouží.. Jen kvůli tomu že paní učetní a on mají kvůli tomu práci na víc.. Je to vůbec možné? je někam odvolání? Co když půjde manželka za ředitelem a prohodí řeč o tom jak se věci mají a že je ráda že pracuje a proč kvůli dluhům ji neprodlouží smlouvu? Je možné si rozhovor nahrát a použít pak proti němu? přeci že když má někdo exekuce na plat tak vás propustí? Je to vůbec možné? Při tom na manželku jako pracující člověk je v práci chvála. Nikde žádný problém, jen ty dluhy. A kvůli nim asi pravděpodobně neprodloužení pracovní smlouvy.. Kde to sme.. Dá se stím něco udělat?
Vaše paní je zaměstnaná na dobu určitou, na prodloužení pracovního poměru po uplynutí této doby nemá nárok. Je jen na benevolenci zaměstnavatele, zda jí smlouvu opět prodlouží. Zaměstnavatel nemusí nijak zdůvodňovat, pokud se rozhodne nevyhovět. Nahrávání rozhovoru je nepoužitelné a navíc je nedůstojné. Do problémů s exekucí jste se dostali vlastní vinou, tak si to musíte sami řešit a zajistit, aby dluhy nenarůstaly. Na to byla vaše paní upozorněna.
Navíc /nic ve zlém/ ale člověka s dluhy bych ve firmě taky nechtěl. Začíná to drobnou krádeží a... znám to z okolí. Na prodavačku naběhli vymahači a dala jim prachy z kasy.
Do dluhů se může dostat každý, ani nevíte jak Lidem, kteří takto odsoudí člověka bych přála, aby se jim stalo totéž a vyzkoušeli si, jaké to je, že člověka s dluhy hned považují za potenciálního zloděje.
mipro, se vším se dá něco dělat.
Sdělím Vám příběh z mého pracoviště. Přijmul jsme člověka, který vzhledově nevypadl nic moc, ale sliboval, že bude makat.
OK. Po čase jsem zjistil, že jsem se v úsudku mýlil, fakt pracuje. Ale začali chodit exekuce na jeho plat. Jelikož pracoval OK, začal jsme řešit jeho problémy. Obesíláním finančních úřadů, sbíráním podkladů na jeho dluhy. Vyšplhalo se to ke 100tis. Vše firma za něj uhradila a postupně splácel. Pak si začal postupně půjčovat ode mne, a dluh splácel. Poté ale začal splácet okousek méně, jindy přišel, že mu máma (brácha) sebral(a) prachy, že to splatí až příště...a dluh narůstal. Opravdu pracoval dobře, bylo na něj spolehnutí. Najednou v sobotu volal šéf, že nikdo nepřišel do skladu, abych okamžitě přišel místo něj. Prý zaspal. OK, stane se. Místo 8:00hod někdy přišel 8:20 že mu ujel autobus...ale pak opravdu makal dobře. Najednou přišel vymahač, že dluží, najednou přišel zákazník, že ho ON posílá, aby si vzal na něj matroš, páč mu dluží prachy...
Bohužel musel skončit, páč nemůžu zaměstnávat člověka, který sice kvalitně pracuje, ale zadlužuje se a nabízí zákazníkům matroš ...
Bylo mi ho líto, ale je to jeho výběr. Dostal odstupné, z toho splatil dluh zde a u ostatních..
poznámka, bral přes 20.000 měsíčně, bezdětný...
Všem přeji, aby měli tolika peněz, co si zaslouží a vyšli s nimi.
Asi vas nepotesim, ale neprodlouzeni smlouvy neni uplne to same co propusteni. Ve svobodnem svete si muze zamestnavatel vybirat zamestnance podle jakychkoli, i naprosto irelevantnich, kriterii, o kterych sam rozhodne (byt to nesmi vetsinou rict nahlas) - at uz jde o barvu pleti, pohlavi, nebo exekuce na plat. Neni to zrovna moralni, ale je to jen jeho volba ... na kterou by mel mit kazdy clovek pravo.
No je vždy lepší připravovat se na nejhorší a dívat se po nové práci. Posílat životopisy a hledat. Nic to nestojí, jen poslat mail a dát tomu chvíli času. Pracuju teď v jedné fabrice, která na tom není úplně nejlíp. Očekávám, že brzo nás vyhodí, tak radši už hledám jidne, koukám ÚP, prace.cz, job... atd. atd. je toho dost, to je jen moje takove doporuceni.
Pokud ma manzelka trosku dobre vztahy an pracovisti a pisete ze si ji chvali, osobne bych si sjednala chuzku u reditele a zkusila mu trosku vysvetlit kde a proc to vzniklo a ze delate vse proto abyste vyresili a ze je moc rada ze ma praci a ze ji mrzi, ze pridelava praci jim.
to, jestli ji smlouvu prodlouzi nebo neprodlouzi je jen jeho vec, al erozhodne neublizi mu alepson osvetlit duvody - treba by umel pomoci, nabidl privydelek nebo cokoli.
Rozhodne je to lepsi cesta nez resit jak se mu dostat na kobylku a jak ho zazalovat
Myslel jsem že i zadlužený člověk má právo na normální život. Vypadá to že Vy, někteří, zadlužení lidé začínáte brát jako odpad! Nedávno jsem byl u naší učetní - ukazovala mi pěkný štos papírů (exekucí) na zaměstnance. Podle vás je tedy všechny vyházet, propustit, protože sice někteří makají za tři a dobře, ale bohužel nemají právo pracovat, protože paní učetní která je vlastně od toho aby tohle řešila s tím má moc práce a tudiž je lepší se takového člověka zbavit. Napadá mě - jak v čechách dluhů přibývá - kdo bude na těchto pozicích pracovat když vás všude vyhází kvůli dluhům? Copak vysokoškolák bez dluhů půjde do fabriky k pásu? Ty co kradou nebo dávají marži vymahačům z pokladny - to je špatný. Takhle by to nemělo být. Tato fabrika je tímto vyhlášená - vyhazov za dluhy - moc práce - jdi - sice makáš dobře, ale paní učetní musí otevírat obálky, další prosím.. Je tohle morální? Vždyť kolika lidem se stalo to že přišli o práci, najednou nebylo na jídlo, natož platit SIPO, energie atd.. Pak vás přijmou, člověk má radost, ale pak zjistí že je ve firmě nechtěný, jen kvůli srážkám ze mzdy! Nikomu to nepřeji..
Takže..
Zatím Vaší paní nikdo nepropustil, je to tak? JE..
Vaše paní má smlouvu na dobu určitou, je to tak? JE
Potom ji může firma smlouvu neprodloužit...a má na to právo, je to tak? JE
A tuto větu:
Když odcházel tak prohlásil že doufá že se to nebude rozšiřovat, čímž podle nás měl ny mysli že pokud se to bude rozšiřovat tak ji smlouvu neprodlouží..
Já ji chápu tak, že pan ředitel firmy Vaší paní řekl, že pokud se bude dál zadlužovat...pak ji smlouvu neprodlouží..Jinak řečeno, pokud své dluhy bude snižovat a ne zvyšovat..vše je ok.
To je podle mne jeho svaté právo.
Jasně. Nejlepší by bylo, všechny dlužníky zavřít do nějakého gheta. Nebo co je rovnou postřílet? Možná by jim to usnadnilo rozhodnutí, jestli to mají udělat oni sami.
Teď tu mám "na stole" klienta, který se dostal do obrovských dluhů díky špatné práci notáře. Kvůli dědictví ten člověk nejspíš příjde i o svůj vlastní dům. A stejně ještě stejně muset pět let splácet nemalou částku. Tak teď jeho i jeho manželku propustíme z práce, děti dáme do děcáku a?
Nějak se mi zdá, že člověk, který prošel několikrát kriminálem, je na tom v tomto státě lépe, než člověk, který má dluhy. Jasně, i mezi dlužníci jsou podvodníci. Ale nemůžeme paušalizovat. Také se nám nelíbí, že v cizině je rovnítko mezi Čech = zloděj.
mipro. Máte ode mě vzkaz ve vnitří poště.
Ještě doplním.. Je to pár let zpátky co jsem s manželkou žil spokojený život. Dá se říci že v poměru na dnešní situaci v čechách jsem žil ve vyšší sféře. Práce dobrá, manželka byla na mateřské. Já vydělal sám kolem 30tis měsíčně + plus zrekonstruoval jsem kůlnu na byt který jsem pronajímal- to vše u Prahy. Na dovolenou bylo, na večeře. Četl jsem už v té době ve zprávách příběhy lidí kteří se dostali do problémů. Nikdy jsem je neodsuzoval. Situace je donutila k tomu aby přestali platit a zbylo na jídlo. Bylo mi něterých líto.. Některý si za to naopak můžou sami. Bohužel no. Viděl jsem v nemocnicí nemocné děti. Na dveřích byl dárcovský účet. Neváhal jsem a posílal peníze, ať se ty děti uzdravý a vedou spokojený a zdravý život. Ať jsou štastný jako ty naše děti který se můžou houpat na houpačce, hrát si na písku, blbnout. Byl jsem šťastný že jim můžu alespoň takto pomoci! Pak povodně - ty první. Posílal jsem dárcovské SMS. Ty lidi - bez jídla, pití, základních hygienických pomůcek.. Hrozný. Jsme jen lidi a máme si přeci pomáhat. Ne koukat jen na to že hamty hamty ať mám víc než tamty...
No a pak se to stalo. Barák, kde jsme žily,vlastnil člověk z rodiny který se rozhodl že ho prodá. Leč vše proběhlo v pohodě, kompenzace byla, ale museli jsme se přestěhovat. Do kraje kde je trochu bída s nouzí. Takže ztráta zaměstnání a už začal ten nekonečný kolotoč dluhů. Trvalo to dlouho, dlouho jsme stím bojovali. Chvilku už to vypadalo dobře, ale pak zase.. Teď pracujeme jak se dá. 2x do roka nás odpojují od energií, občas nebylo na jídlo..Dá se říci že přežíváme. A pak když už to začne být docela dobré- dluhy ubývají, tak manželka za nedlouho pravděpodobně ztratí zaměstnání. Což bude asi pro nás likvidující. A zrovna v době kdy se snažíme podat osobní bankrot... Lidi, važte si života. Lidi, vy kteří máte stejný problém, starejte se o své děti a dělejte to pro ně. Oni nemůžou za to jací rodiče jsou. Několikráte mě zabolelo na srdci to že děti si hrají v pokoji, najednou přijde exekutor, začne pobíhat, lepit, zabavovat. A když mu člověk vysvětluje, že ať chvilku počká, že odvedeme děti na procházku ať u toho nejsou, tak ho to nezajímá. Začne řádit ještě více. Copak, Vám exekutorům to taky nevadí? Dcera si po této návštěvě napsala na dveře od pokojíčku - prosím zaklepat. To mě složilo do kolen. . Prosím, děti do toho netahejte.. Kde je morálnost? Neříkám soucit, ale morálnost! Držím palce všem kteří řeší to samé jako my..
Víme.. Bohužel, žijeme jak se dá. hlavně pro své děti. Nás oba mrzí jak to dopadlo. Když se na to podívám zpětně, tak jsou mezery, že se to dalo udělat jinak. Možná by vše bylo jinak.. No ale stalo se. Teď stím bojujeme jak se dá. Máme v rodině pár bohatých lidí, ale nikdy jsem nepřišel a nepůjčil si ani stokorunu. člověk si za to může sám, tak proč škemrat od druhých. Naopak ty majetnější se nám snaží i pomáhat alespoń tak že nám nabízejí brigády v jejich podnikání, takže to přijímáme. Teď jsem si vzpoměl jak kamarádka byla kdysi dávno u kartářky a napadlo se ji zeptat i na nás .. Odpově´d byla, že se jednou budeme mít dobře, že budeme mít stálý přísun peněz
). Tohle mě vždycky pobaví..
I když vlastně nikdo neví co bude zítra..
Já vás neodsuzuji, ale každý z dlužníků udělal někdy špatné rozhodnutí a pak už se vezl. Může se to stát mě...sousedovi, to vím, ale pochopte že příležitost dělá zloděje. Kdo by chtěl zaměstnávat a nechat pracovat s penězi někoho kdo dluží? Já určitě ne. A v tom je ten problém. Můžu-li si vybrat zaměstnance, pak mladého, rychlého, usměvavého, bezproblémového. To je zákon džungle.
Zajímalo by mě kolik třeba znáš lidi za fabriky kde dělá třeba 500 zaměstnanců. Tam se zkus poptat hodn malo jich NEDLUZI prevazne ti co sedijou v kanclu.
Je to smutná zpověď, ale nikoho neodsuzuji. Dneska se to stalo Vám, zítra se to může stát mně. Nevíme dneska, co bude zítra, zvláště za současné ne příliš růžové situace.
Všichni už řekli všechno. Já bych k tomu přidala české přísloví: Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko!
Zatím totiž Vaší paní nikdo nepohrozil, nemá se čeho obávat. Šéf jen naznačil, aby neudělala další problémy. A určitě o ní ví, že řádně splácí. Tím jí určitě nepohrozil, že jí už smlouvu neprodlouží. Tak co si to namlouváte?
Jenže: pokud někdo dělá na dobu určitou, musí vždycky počítat s tím, že mu už smlouva nemusí být prodloužena. Může, ale nemusí. Záleží na tom, kolik je ve firmě práce, jak je která pracovnice šikovná...Může to padnout na kohokoli, je to podle zákoníku práce a nikdo to neovlivní. Takže se s tím smiřte a věřte, že jí bude zase prodlouženo.
Ještě mě napadlo - ale už je pozdě. Vypadáte, že nejste hloupý člověk,máte srdce otevřené - ta pomoc nemocným dětem a při povodních. Tak mám pořád v hlavě myšlenku, proč jste žil celý život v cizím. Vydělával jste dost, bylo na všechno, proč jste si od příbuzného ten domek nekoupil, když jste na to měl? Zbytečně jste o něj přišel a nastaly trampoty.
Bohužel, po bitvě je každý generálem, ale měl jste už tehdy myslet na to, kde budete v budoucnu žít. Bydlet s rodinou v cizím domě, to není nikdy dobré řešení. A příbuzní jsou občas horší, než cizí. Ale to už víte taky.
Přeji, aby paní místo vydrželo a abyste se z toho vybředli. Do bahna umí spadnout každý, daleko větší umění je se z něj zase vyškrábat. Jaga.
prohlásil že doufá že se to nebude rozšiřovat, Já bych to spíš chápala tak , že vedoucí doufá , že Vám nepřibydou další exekuce.Věc se má totiž tak , že exekuce od různých exekutorů chodí do firmy postupně , je na nich datum vydání rozhodnutí a dle tohoto data je musí účetní posílat. A pak nastává situace , že účetní za Vás posílá jednu exekuci , za měsíc příje další s předchozím datem , účetní musí napsat dopis exekutorovi , že tuto platbu pozastavuje a musí začít posílat novou . Pokud máte těch exekucí více, tak se jí ani nedivím , že se zlobí , že jí přibývá práce .Mimo to ona musí Vaše exekuce evidovat, zaúčovávat , a v neposlení řadě hlídat správnost postupnosti a správnosti placení , protože je to ona (zaměstnavalel) kdo se vystavuje riziku postihu - pokuty za nesprávně odvedené platby.Měli jsme ve firmě člověka , který měl mimo přednostní pohledávky dalších 12 nepřednostních . Účetní na něj potřebovala 3x více času než na ostatní zaměstnance . Tak nehledejte důkazy na vydírání šéfa a uvědomte si , že řešením vašich dluhů se musí zabývat i lidé , kteří je nezpůsobili.
Těžko odhadnout, co ředitel tou větou mínil. Ale pokud jde o opakovaně prodlužované zaměstnání na dobu určitou, může se stát, že zaměstnavatel už smlouvu znovu neprodlouží ani neuzavře novou.
Od roku 2012 mohou stejní účastníci sjednat pracovní smlouvu na dobu určitou jenom třikrát. Pokud by obě strany měly zájem na pokračování, musely by uzavřít smlouvu na dobu neurčitou, čehož se dnes řada zaměstnavatelů obává.
Podle mne tedy záleží na tom, kolikrát byla smlouva prodloužena.
Jestli dvakrát, nelze ji už prodloužit. Pokud jenom jednou, bylo by možné smlouvu ještě jednou prodloužit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.