Nejste přihlášen/a.
Dostala jsem paragraf na maminku,9-tý kalendářní den končí 27.2.2014.Potřebovala bych se starat o maminku ještě déle.Ošetřující lékař mi vystaví ukončení plac.paragrafu a vystaví nový poukaz-neplacený paragraf od 28.2.? Děkuji.
Dokud bude nemoc trvat, nelze potvrzení o potřebě ošetřování člena rodiny ukončit a vystavit další (ani v případě, že by dále měl ošetřovat jiný člen domácnosti). Tzn., že od 28. 2. bude mít nárok na omluvené volno bez náhrady mzdy a bez ošetřovného.
Nový "paragraf" by mohl lékař vystavit po skončení jedné a vzniku další nemoci.
Sice neodpovídám na otázku, napadá mě - je mamka delší dobu vážněji nemocná? Mohla by si zažádat o příspěvek na péči (IV. stupně - od 800kč do 12000kč/měsíc). Žádost se podává na příslušném odboru úřadu práce
doplněno 26.02.14 11:23:Nestyďte se, otravovat vážně nebudete. Zbytečně nechávate příspěvek státu. Všechno vyřídí úředníci a lékaři, kdyby nikdo neotravoval, úředníci by byli nezaměstnaní ale vážně zažádejte si. Postup jak na to - mamka si musí podat žádost o příspěvek na péči (vyplnit a zanést žádost na příslušný odbor ÚP můžete vy, nechte mamku doma žádost podepsat a vemte si na úřad svoji a mamčinu občanku). Formuláře Žádost o příspěvek na péči a Oznámení o poskytovateli pomoci (tím se myslí vaše osoba) stačí vytisknout a doma vyplnit. Pak zanesete na ÚP a další kroky jsou na na úřednících a praktickém lékaři. To už je pak jejich práce.
Rovněž platí, pokud by mamka dostala příspěvek od II. stupně nahoru tak máte placené zdravotní+sociální pojištění státem a nemusíte chodit do práce
pečujete-li o člověka s II. a vyšším stupněm závislosti a nejste-li zaměstnán: doba péče je vám započítávána pro důchodové účely jako náhradní doba. Sociální i zdravotní (nikoli nemocenské) pojištění za vás hradí stát, pokud nahlásíte, že jste odešli ze zaměstnání, a zařídíte-li si na odboru sociálních věcí městské části/obecního úřadu potvrzení o péči. Potvrzení je třeba doručit na vaši zdravotní pojišťovnu a příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení (potvrzení o péči se na OSSZ dodává až zpětně, nejdéle však do 2 let po skončení péče).
O příspěvek na péči musí žádat maminka, žádost se podává na ÚP a jak píše jancaak donést ho tam s doklady můžete vy, u lékaře musí být veškerá dokumentace, na soc. šetření pak příjde soc pracovnice a pokud mohu poradit, nehraje si maminka na hrdinu, co vše, sice s pomocí, zvládne. Pak rozhoduje posudková komise (ani maminku nemusí vidět), trvá to (já žádala v listopadu r. 2012 a teprve od včera mám v ruce rozhodnutí a to jsem si pro ně na drzo na ÚP zašla) stejně ale čekám až mi příjde písemně poštou. Přiznat jak je již uvedeno mohou od I- do IV. 800-4000-8000-12000 (8tis. a 12 to jste podle mě na smrtelné posteli). Příspěvek vyplatí zpětně od data žádosti. Netuším zda je to tak ve vašem případě, já máM ID III. ale za zeptání nic nedáte. Zkrátka se obrníte trpělivostí a smíříte se s tím, že ty úřednice se tváří jako by to dávaly ze svého.
My máme v rodině příspěvek na babičku a úřednice byly vstřícné a při návštěvě (tzv. sociální šetření) byla paní z úřadu velmi slušná. Ve vašem případě se jedná o krátký rozhovor mezi úředníci a mamkou, buďte u toho i vy a dotazy úřednice doplňujte svými připomínkami. Úřednice si udělá poznámky. U nás proběhlo vše v pohodě, žádný stres a asi za 15 minut hotovo. Přesně jak píše @lidus, lepší ať je mamka upřímná a nevykládá jak je schopná vše zvládnout sama.
Co se týče praktického lékaře, tak si sám rozhodne, jestli potřebuje/nepotřebuje nějaké doplňující odborné vyšetření. Buď přijde za mamkou domů anebo mamka za ním (jak se domluvíte). Pokud je nepohyblivá, tak bych trvala na návštěvě. Praktický lékař potřebuje vyplnit akorát papíry pro úřad.
K posudkové komisi není nutné chodit, kdyby posudkář vyžadoval ještě dolňující vyšetření, ozvou se sami. Většinou se ale rozhodují dle zhodnocení praktického lékaře.
Doba vyřízení je různá, u nás asi čtvrt roku než přišlo rozhodnutí. Záleží kolik žádostí na úřadě mají k vyřizování.
jak píšete, nehrát si na hrdinu, ono to asi člověka svádí, říct , že vše nějak zvládne..
babička též žádala, a při šetření vše uváděla " lepší" ano, chodí sama ( že jen po bytě a musí se stále držet nábytku, to už nedodala vlastně to ani není hraní na hrdinu, člověk si to často ani neuvědomuje, v čem běžném má ty problémy. podobně s hygienou atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.