Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jako student gymnázia jsem už půl roku bez práce. Na VŠ jsem neměl peníze, proto rozesílám životopisy a sháním práci. Teď mi úřad práce zajistil účast v jednom výběrovém řízení - je to malý obchůdek s koženou galanterií, botami a doplňky + čistění (vč. kožichů). Je to výběrové řízení na pozici Prodavač + administrativní pracovník.
Jdu tam zítra v 14:00.
Má otázka zní: jak se na to připravit a hlavně - mám se obléct do obleku nebo si vzít "klasické" oblečení? Všude jsou návody jakoby do mega-velkých firem, kde bude 10 personalistů klást nepříjemné otázky. Já jdu na svůj první pohovor do maličké firmy, kde jsem ochotný pracovat za minimálku - hlavně aby nějaká práce byla.
Díky za odpověďi
Oblek si myslím není vhodný, nehlásíte se na pozici managera . Zaměstnavatele bude zajímat jak se obléknete do práce . pěkná košile , kalhoty (nikoli rifle), nablýskané boty . hodinky, žádný pearsing, upravené ruce a vlasy.Usměv a zdravé sebevědomí.Zjistite si o té firmě a výrobcích vše , co je dostupné (ať rozeznáte kůži od koženky),skočte si tam na fiktivní nákup , ať vidíte , co se od Vás očekává Přeji hodně štěsí.
Ja se ucastnil nekolika vyberovych rizeni a prijimacich pohovoru na obou stranach barikady, tak se s vami podelim o par zkusenosti.
1) Ja slusny oblek povazuji za samozrejmost, ale pokud si chcete byt jisty, do firmy si ZAVOLEJTE a zeptejte se, zda je nejaky dres code na pohovor, nebo zda muzete prijit ve smart casual obleceni.
2) Udelejte si kratkou pripravu na pohovor - prectete si neco o firme, o vyrobcich, o poctu prodejen, atd.
3) Promyslete si par otazek k pohovoru, ktere ukazi vas zajem o pozici. Mely by vas zajimat predevsim veci tykajici se vykonu prace a firmy. Otazky ohledne platu a benefitu nechte na konec.
4) Poradne si odpocinte a na pohovor nejdete s tim, ze je to vase posledni, nebo jedina sance ziskat v zivote praci. Kdyz vas neprijmou, budete mit alespon zkusenost s prubehem pohovoru a v budoucnu se vam to muze hodit. Paradoxne nejlepe pri pohovorech pusobi lide, kteri vlastne praci ani nepotrebuji.
No a pokud jde o VS, rozhodne se na nejakou statni prihlaste. Do zacatku semestru klidne dal hledejte praci a pak se muzete rozhodnout co je pro vas dulezitejsi, pripadne se to pokusit skloubit dohromady.
Zdravím, vezměte si oblek. Ukážete tak, že Vám na případné pozici záleží a nejste vandrák, co tam přijde v riflích a otřepané bundě. Se mnou byla na pohovoru slečna, mastné vlasy, neupravená, tesnisky, rifle. Neměla šanci, už jen podle toho, jak se na pohovor "připravila". Buďte oholený, čistý (i nehty!), upravený, ne příliš navoněný.
Přeji hodně štěstí
Na mém pohovoru byla i současná kolegyně, ředitelka celého našeho zařízení a starosta. Všichni tři se vyjádřili podobně - zanedbanost slečny pro ně byla jakýmsi ukazatelem, že neměla zájem působit dobře a upraveně pro potenciálního zaměstnavatele. A nikdo nemá doma jen jedny rifle a jedny botasky, to mi netvrďte. U vietnamců se lze pěkně obléci za pár stovek, nebo si půjčit od známých, také jsem to tak dřív dělala.
Kamarád dělá personalistu a má ten samý názor, samozřejmě adekvátně situaci. Soustružník zřejmě oblek potřebovat nebude. Pokud ale na pohovor, kde přijímací "komise" sedí v oblecích, halenkách společenském oblečení, dorazí člověk v ošoupaných botaskách, s mastnými vlasy a v otřepané mikině, tak i sám podřezává větev.
Taky jsem teď byla na pohovoru v riflích a botaskách. Proč? Protože lepší oblečení nemám a nemám na něj ani peníze. Takže toto odsuzování na základě toto, jak se člověk obleče, se mi moc nelíbí.
doplněno 26.02.14 19:08:Tak, třeba já mám jedny rifle a jedny kalhoty, které jsou ale trochu "extravagantní" (=na pohovor nevhodné) a potom jedny botasky a jedny sandále, takže výběr moc není. U vietnamců se určitě dá něco sehnat, ale ne v případě, že mám sotva peníze na chleba. Přiznávám se, že je to (zrovna u mě) přechodný stav po přestěhování - právě dokud neseženu práci. Teprve potom bude na nějaké oblečení. Ale souhlasím, že třeba umytí vlasů na pohovor nestojí nic (někdo ale může argumentovat, že má s vlasy problém a hodně se mu mastí).
Nicmene to tak ve svete chodi. Pokud prijimam administrativniho pracovnika, nebo nekoho do maloobchodu s konfekci, tak ocekavam, ze se na pohovor oblekne formalne. V pripade, ze o formalni obleceni na pohovor nestojim, pak o tom uchazece informuji dopredu. Klidne to nazyvejte odsuzovanim, ale tak uz to ve svete chodi a vetsina lidi s tim nema problem.
Na pohovor pro rozvazeni pizzy nebo letaku by nikdo formalni obleceni samozrejme neocekaval.
Oblékl bych se do toho, v čem tam budeš případně prodávat.
A nijak zvlášť bych se nepřipravoval. Zkus si představit, jaká by tam asi tak mohla být atmosféra (představ si více variant) a jakým způsobem bys asi tak měl reagovat. To stačí. Odpovídej pak podle situace, je to lepší, než nějaké připravené vystoupení. A chovej se tam tak, aby jsi se na prodavače hodil (tzn. přiměřený zájem a aktivita, ne jen "dobrý den, mě sem poslali, ano, ne").
Píšete, že jste na VŠ neměl peníze. Připadá mi to jako výmluva. Na VŠ je možnost stipendijních programů. Dá se studovat kombinovaně či distančně obvykle při práci, ale samozřejmě i při registraci na ÚP. Taky jste mohl jít na dálkové studium pomaturitní nástavby na VOŠ. Státní a veřejné školy jsou bezplatné.
Přeji, abyste práci dostal. S gymplem žádné pracovní zázraky (bez známostí) nečekejte. Zároveň máte možnost podat si přihlášku - do konce února je uzávěrka na 1. kolo na veřejné VŠ. Na VOŠky různě. Jednou za týden nebo o víkendu zajít do školy, když jste na ÚP a určitě se nudíte by neměl být problém.
doplněno 26.02.14 16:19:V každém případě, kdyby vám to třeba nevyšlo, promyslete si doplnění odbornosti. Máte 2 možnosti - získat výuční list nebo druhou maturitu (doplnit si vaši maturu z gympla o odborné předměty). Jedná se o 1-2 roky denního studia. Máte klasicky status studenta a placené zdrav. pojištění státem. Za 1 rok denního studia získat odbornost mi připadá celkem dobré. Jedná se o ZKV (zkrácené studium pro získání sš vzdělání s vyučním listem po lidi s maturou) nebo ZKM (zkrácené studium pro získání sš vzdělání s maturou po lidi s maturou v jiném oboru). Záleží na vaší situaci, rodičích...zde všechny obory, které takto můžete studovat infoabsolvent.cz/... po rozkliknutí oboru vyjedou všechny školy kde daný obor vyučují
doplněno 26.02.14 16:29:Tyto zkrácené formy studia běží i dálkově při práci, ale pak ovšem nemáte status studenta. Při dálkové formě je méně možností a studium je prodloužené cca o 1 rok
Tohle jsem chtěla napsat, ale ona to není úplně pravda.
Studium na veřejných a státních školách (tam dokonce máte plat) je zdarma. Ovšem náklady nějaké jsou. Pokud nemá VŠ přímo ve městě musí někam dojíždět případně tam i bydlet. V takovém případě má právo na ubytovací stipendium (pokud splňuje podmínky. Na MU v Brně cca 1500,-/semestr, nevím, jak je to jinde. Náklady to opravdu nepokryje.
Situaci v rodině nevím - je možnost Sociálního stipendia.
Prospěchové stipendim (už docela pěkné částky) pro ty nejlepší.
Možná by se i studentská půjčka na začátek vyplatila, u toho si najít brigádu/práci na částečný úvazek a investice se vrátí. (V případě oboru s uplatněním).
Podle mého názoru když jdete na pozici, kterou reprezentujete obchod (jelikož s Vámi zákazník přijde jako první do styku), potom bych si oblékl reprezentativní oblečení, tzn. oblek, klidně bez saka, ale prostě aby jste reprezentoval sám sebe tak, jak si myslíte, že by oni chtěli, aby jste reprezentoval jejich firmu.
Na mém prvním pohovoru se ptali na klasické věci typu máte děti, jakou si představujete náplň práce, pracovní dobu, jaký plat. Určitě nesmíte vypadat jako žebrák, takže na sebe nepráskejte, že jste ochotný dělat za minimální plat, což je v ČR něco kolem osmi tisíc. Dají Vám prostor na dotazy, určitě neříkejte, že se nemáte na co zeptat, jelikož tím ukážete nezájem o firmu. Ptejte se na karierní rúst, možnosti zvýšení platu, benefity a další výhody pro zaměstnance. Taky si o té firmě něco zjistěte, ať to nevypadá, že vůbec nevíte do čeho jdete.
na diskriminující otázky (děti, zdravotní stav, sexuální orientace), nemusíte odpovídat a zaměstnavatel se na ně nesmí ptát.
Zdroj: zapnimozek.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.