Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, našla jsem u jednoho článku tento dotaz a také by mě zajímala odpověď. Poradíte prosím, jak to je? "Pracuji u zaměstnavatele, který neprovádí zaměstnancům roční zúčtování záloh - všichni zaměstnanci podávají daňové přiznání, ve kterém si uplatňují i daňové zvýhodnění na dítě, protože zaměstnavatel jim měsíčně daňové zvýhodnění nechce přiznat. Jsem matka samoživitelka, mám dvě děti a je pro mě výhodnější uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě každý měsíc. Má zaměstnavatel povinnost přiznat zaměstnanci daňové zvýhodnění (na základě doložení příslušným potvrzením o studiu dětí) každý měsíc nebo jej přiznat skutečně nemusí a já si jej uplatním najednou až v daňovém přiznání v následujícím roce?" Ještě chci poprosit o odpověď na druhou otázku - pokud zaměstnanec pracuje např. jen 6 měsíců a zbytek roku je nezaměstnaný, pokud podává daň. přiznání, může si uplatnit daň. zvýhodnění na děti jen za 6 měsíců kdy pracoval? A kam se to v přiznání zapisuje? Moc děkuji
Dobrý den. Pokud jste zaměstnanec- příjem ze závislé činnosti (ne OSVČ) a podepíšete si u zaměstnavatele prohlášení k dani (růžový papír), doložíte vše potřebné k uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované děti ve společné domácnosti, pak nevidím důvod, proč by zaměstnavatel neměl tyto slevy zohlednit měsíčně.
Při podání daňového přiznání si můžete uplatnit daňové zvýhodnění na vyživované děti za celé zdanitelné období, i když jste pracovala třeba jen šest měsíců. Je-li odvedená daňová záloha nižší než sleva na dani na vyživované děti, dostanete toto zváhodnění vyplaceno formou daňového bonusu. Podmínkou k výplatě bonusu je ale roční hrubý příjem ve výši alespoň 6 násobku minimální mzdy za loňský rok (6x8000). Do daňového přiznání děti uvedete do Tab. č. 2 Údaje o dětech žijících v domácnosti - případný bonus řádky 72 až 77 daňového přiznání.
zaměstnavatel je buď líný " se s tím dělat " , nebo nechce vyplácet bonusy, o které si on pak požádá u finančáku až při vyúčtování daně do konce března příštího roku.
Zaměstnavatel si může o vyplacení daňového bonusu požádat každý měsíc, ev. kvartál, ne ročně.
Zaměstnavatel má povinnost počítat zaměstnancům mzdy se všemi slevami na které mají zaměstnanci nárok, řádně a včas doloží potřebné doklady a podepíší růžové prohlášení poplatníka daně. Všechny tyto podmínky musí být splněny.
Dále musí každoročně zaměstnavatel dát zaměstnanci evidenční důchodový list za předchozí rok. Obvykle v březnu či dubnu.
Při nepodepsání prohlášení poplatníka daně, si zaměstnanec dělá roční daňové přiznání sám a slevy uplatní jednou ročně tam.
Moc všem děkuji za přínosné odpovědi. Jedná se o to, že některé firmy se prostě tímto asi nezabývají a zaměstnanci si sami musí podat přiznání a uplatnit slevy.
Ještě se chci zeptat tohle už jen tak pro info - pokud tedy zaměstnanec odpracuje např. 6 měsíců a zaměstnavatel by mu vyplatil bonus ve výplatě, bude tedy pro něj výhodné si ještě k tomu podat přiznání a dostane i bonus za zbývajících 6 měsíců?
jistě. buď si podáte přiznání sama , ale může vám roční zúčtování udělat i váš poslední zaměstnavatel, pokud ho požádáte. Bonus dostanete za celý rok ( pokud tedy splníte podmínku toho minimálního výdělku, a pokud si děti neuplatňoval manžel ) Lépe řečeno, dostanete ten zbytek bonusu, když vám část již byla vyplacena.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.