Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osobní prohlídka

Od: erontera odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, pracuji v hypermarketu jako pokladní. Po skončení směny mi v pokladně chybělo 200 Kč. Ředitel nakázal osobní prohlídku, kde jsem se musela pod dozorem pracovnice ostrahy svléknout do půl těla, následně mi prohledala osobní věci. Samozřejmě nic nenašla. Má na takové jednání ředitel nárok a pokud ne, jak postupovat dále? Z toho ponížení nemohu spát, pořád na to myslím... Velmi děkuji za radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

haninka*
hodnocení

1x

To je děs. To si myslela že to máte v podpaží nebo v podprsence? Ach jo

A stejně neprohlíželi intimní místa, takže kntrola tohoto druhu, krom toho, že je ponižující a nemístná, je též neúplná.

erontera
hodnocení

To je i můj názor, myslím si, že šlo o ponížení a úmyslnou šikanu. Jinak velmi děkuji za názor.

erontera
hodnocení

Moc děkuji za Váš názor...nejspíše mysleli, že to mám ukryté někde...no já nevím...je mi z toho špatně. Ještě jednou díky.

dericcaster*
hodnocení

0x

Ano, zaměstnavatel může takto skutečně postupovat.

Zákoník práce § 248: (2) Zaměstnavatel je z důvodu ochrany majetku oprávněn v nezbytném rozsahu provádět kontrolu věcí, které zaměstnanci k němu vnášejí nebo od něho odnášejí, popřípadě provádět prohlídky zaměstnanců. Při kontrole a prohlídce podle věty první musí být dodržena ochrana osobnosti. Osobní prohlídku může provádět pouze fyzická osoba stejného pohlaví.

Myslím, že pokud prohlídku prováděla pracovnice ostrahy v soukromí, tak proti tomu nelze nic namítat. Viz článek na epravo.cz

hodnocení

0x

Kdyby ostraha hledala konkrétní věc, pochopím snad. Ale bankovka je přece jako bankovka. Čirou náhodou se mohlo stát, že jste ve své peněžence měla své dvoustovky či stovky. Jak ostraha vyhodnotí, že jsou skutečně Vaše, nebo že některá z nich je odcizená?Tyto bankovky u sebe mívá přece většinou skoro každý.

Máte hmotnou zodpovědnost, určitě byste neodcizila bankovku a nenechala pak kolem sebe dělat nechutnou šaškárnu kvůli dvěma stovkám. Být Vámi, vytáhla bych své vlastní peníze, není to tak velký obnos, do pokladny to doplnila a nenechala se šacovat. Stejně to budete muset uhradit, tak proč ta opičárna kolem toho?

Jinak mně vadí zase od pokladních, když chtějí u kasy nahlížet do tašek. Natahují krky jako husy a brejlí přes pult do tašek, které zákazníci musí otvírat. Přece si tam nehodím máslo! Připadá mi to ponižující vůči zákazníkům, jako bychom všichni byli potencionálními zloději. Už několikrát jsem měla o tom na kase debatu, že je mi to nepříjemné, pokladní se ale hájí tím, že to mají z vedení nařízeno. Nejčastěji se s tím setkávám v Globusu. Vedení Globusu si asi myslí, že jejich supermarket navštěvují samí zloději. Je mi to pokaždé neskutečně trapné. Jaga.

Já těm důvodům sice rozumím, lidé jsou všelijací a krade se hodně, ale je to natolik ponižující, že si to mají ohlídat jinak a nahlížet jen v případě opravdu odůvodněného podezření, když někoho vidí, jak něco krade. Takhle mi kdysi jedna pokladní z Penny vlezla do aktovky (v době, kdy jsme tam dělávali velké rodinné nákupy). Pak jsem tam, nekecám, 5 let nevstoupil, takže v mém případě přišli každý měsíc o pěknýh pár tisíc. Ted se tam s manželkou párkrát z nouze zastvíme jen pro drobnosti (jen kvůli úspoře času, protože mají u vchodu bankomat) , ale tak to tam upadlo, že se tam štítíme cokoli koupit.

Ta osobní prohlídka od zaměstnavatele kvůli 200 Kč je mi úplně nepředstavitelná (navíc ty 200 stejně zaplatíte, nebo to jde z nějakého pojištění?)

doplněno 07.04.14 10:59:

Je mi jasné, že to prohlížení pokladní nedělají pro vlastní potěšení, že je to věcí vedení. Takže košík samozřejmě uvolňuji, aby bylo vidět, že je prázdný, ale lézt mi jako zákazníkovi do aktovky s osobními věcmi, bylo pocitově skoro jako ta vaše prohlídka do půl těla a skoro se mi nechce věřit, ža takový pokyn mohli mít. Ani jsem tu aktovku v průběhu nákupu neotvíral, takže žádné důvodné podezření mít nemohla. Snad to byla nějaká snaha se zalíbit vedoucí, nevím.

Pokud škodu stejně hradíte, pak tu vaši osobní prohlídku opravdu nechápu. Žádnou škodu tím odvrátit nemohli, tak mi to přijde neopodstatněné. Asi jste pěkná ženská a někdo se rád podíval. Nebo je to součástí jakési preventivní ponižující šikany, aby vás měli tam, kde vás chtějí mít.

erontera
hodnocení

Máte pravdu, také velmi nerada kontroluji zákazníky, ale jsme pod kamerami a vedení nám to důrazně poroučí. A oněch 200 stejně zaplatím, takže mi ta komedie přišla zbytečná a ponižující.

erontera
hodnocení

Moc Vám děkuji za Váš názor, také to nechápu, škodu stejně hradím já. Nikdy lidem nelezu do tašek, aktovek atd...Jen musím nahlédnout do košíku. Opravdu to bylo ponižující...Nemám za potřebí brát 200 korun, které stejně musím uhradit. Tam šlo spíše o to, že jsme si s rádoby ředitelem nikdy "nesedly"...U prohlídky byla jen pracovnice ostrahy, takže ani to že by se PAN ŘEDITEL chtěl "podívat" asi nebude pravý důvod - jinak děkuji za lichotku :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]