Nejste přihlášen/a.
Proč jsou dneska skoro všude kuchařky ve školních jídelnách líné uvařit i poctivou tmavou omáčku a raději koupí omáčku v prášku a krmí takovými hnusy děti ve školních jídelnách?Je to čím dál horší a nikdo se o to nezajímá.Spousta dětí někde už i odmítá chodit na obědy.Není to jen můj dojem ale i více lidí.
U nás 13 letým děckám dávají max 2 knedlky.. Ale hlavně.že je ve škole obchůdek, kde se prodávají brambůrky, bombóny, žvýkačky, přeslazené limonády.. Ku..a.
Teď se platí 25,- (hranice je 32,-) a část přidává stát. Cena jídla je tedy cca 50,- za osobu- Což si myslím, že jde a dá se uvařit.
U nás se jídlo jen vydává, je to hnusné, nevzhledné, občas studené, jindy člověk neví, co má na talíři. Vydávají to uklizečky stylech kydání hnoje, takže úžasné.
Máme sice výběr ze tří jídel, ale občas se sejdou dvě jídla s knedlíky, nebo dvě smažená jídla. Sice říkají, že jedno jídlo má být vždy bez masa, což asi je, ale smažené jídlo jako nic moc. Třetí jídlo he vždy salát s majonézou /vlašák a tak/. K jídlu postrádám čerstvou zeleninu (občas nám dají proužek rajčete a dvě kolečka okurku). Dochucení jídel nic moc.
Horší je, že kousek od školy je fast food, kde se dá koupit jídlo za 30-40,- (gyros v bulce, nudle, hranolky) a spousta žáků raději chodí tam (je to zkrátka lepší), ale moc zdravé to není.
Ve škole běžela anketa, zda by žáci byli ochotni platit více za oběd, pokud by se jídelna zlepšila, jasně vyplynulo, že ano.
doplněno 23.02.14 12:35:Jinak porce jsou malé, jako maturanti jsme dostávali dva plněné knedlíky, což opravdu není nic moc. Knedlíků sice dají i 5, ale k čemu to je, když jsou fakt hnusný.
Příbory neumyté. No fuj.
kdyby obědy byli jediným problémem školství u nás ... můžeme si pískat a být šťastní
doplněno 23.02.14 12:42:ve školní jídelně jsem byl jíst nedávno je to asi měsíc zpět (ve škole je možnost že se mohou najíst i cizí když za oběd zaplatí) .. a nevím zda-li tak vaří pořád ale byl nějaký guláš s knedlíkem - 3 knedlíky byli dobré jen díky tomu že byli kupované .. ten guláš bylo cosi s čímsi co vypadalo jako by to už někdo jedl - nic tak hnusnýho jsem dlouho nežral .. podle počtu lidí (většina nejspíše učitelé kteří měli oběd zadarmo) usuzuji že tak vaří pořád..
doplněno 23.02.14 12:44:a ještě teda tam bylo něco zdravého (nevím asi nějaké normy? že musí být pro školáky k jídlu něco zdravého) tak jsem tam měl nakrájenou - v guláši jsem to ještě nikdy neviděl - červenou papriku .. podle toho jak chutnala hádám že ji nakrájeli tak měsíc až dva před tím
Když jsem před dvěma lety odmaturovala, skoro jsem obrečela naši jídelnu. Teda, ona nebyla naše, byla to sousední škola, kam jsme na tajňačku chodili, protože obědy na gymplu byly opravdu hnusné. Rozčvachtané bahno hadra. :D Plus protivné kuchařky a nekonečné fronty kvůli hrozně pomalému výdeji (na vedlejší školu se nás nahrnul trojnásobek a po jídle jsme byli dřív i se započítanou cestou).
Myslím, že jsou v tom peníze. Kuchařky to určitě nedělají schválně, co by z toho měly? Jídla jsou dotovaná, ale přece jen, musíte započítat suroviny, práci, energie... na druhou stranu bych se divila, kdyby jídla zrovna pro děti nebyla hlídána kvůlli výživovým normám.
Otázkou je, kolik je věčných nespokojenců. Vidím to i v menze, taková lahoda jako na střední to není, žádný zázrak, na který bych se od rána těšila, ale vybrat se z těch 4 jídel opravdu, ale opravdu dá. A to taky nejím všecko. Přesto někteří tvrdí, jak je menza hrozná a jíst se tam nedá nic.
jednou jsem jako člen školní rady vyzval kuchařky, aby začaly lépe vařit a hlavně vhodně kombinovaly jídla. od té doby na mě divně koukaly. nejsem si ani jistý, že omáčka s prášku vyjde levněji. co třeba taková tmavá jíška v prášku. neznám ceny velkoobchodních balení, ale krabička jíšky za třicet kaček? co takhle vzít kilo hl.mouky a rostlinný olej. možná to má i něco do sebe. třeba nechodí s plnými taškami domů, protože by je manžel s tím hnusem vyhodil.
Nedivím se, u nás ve školce! se vaří příšerně. Ono se totiž vlastně nevaří, necháváme si jídlo dovážet, nemáme kuchyň. Obpravdu velmi neobvyklé kombinace jídel typu rybí polévka + na zapití mléko, to by se jeden poblil. Odůvodnění? S onou jídelnou máme nějakou smlouvu nebo domluvu, bereme pro děti obědy tuším za 16 kč. Jinde by po nás chtěli 25 kč a na to by rodiče nepřistoupili - což zcela chápu, protože ti hlavně potřebují na cigára a další velice důležité věci.
Takže jíme neskutečné hnusy a snaží se nás ohromit novinkami typu pizza a jakési čínské nudle, děs.. Některé maminky ( vedle na ZŠ) děti z obědů odhlásily už dávno.
Na místní školní jídelnu nedám dopustit. Asi před 20 lety jsem doslova vydupala možnost pro sebe a své kolegy stravovat se tam. Od té doby uběhlo mnoho let a vedle školáků vaří jídelna pro mnoho cizích strávníků. Této možnosti využívá pro své zaměstnance mnoho organizací. Prodavačky z blízkých obchodů a důchodci (vdovci) přicházejí buď oběd sníst a posedět a popovídat, nebo s jídlonosičem. A také mnoho maminek na mateřské se v době oběda schází před jídelnou s jídlonosičem. Tato jídelna vaří i pro seniory v pečovatelském domě a pro seniory, kteří jsou z nejrůznějších důvodů evidovaní jako zájemci o občasnou péči. Do této skupiny patří i má maminka. Máme povinnost odebírat alespoň jeden oběd týdně. I s dovozem je to o něco dražší, než bych uvařila doma, ale vybíráme ze dvou jídel a vždy je to velmi dobré. Kdyby byla kvalita jídel mizerná, nemohly by tam ty davy cizích dobrovolně chodit. Jistě by mnozí raději využívali nabídku denních menu v blízkých restauracích.
Kvalita jídla je mírně horší v době velkých prázdnin, když se nestravují školní děti. Vařit ve velkém je vždy výhodnější, levnější, pro málo strávníků se tzv. provaří.
Ale že např. čaje se zásadně vaří z prášku, je fakt. Že už kuchařky nesmí přijmout hrst domácí petrželové natě, je také fakt.
Haha.Jak si rodiče mohou stěžovat,když tam jí děti?Rodiče tam nikdy nepáchnou.A učitelstvo stojí většinou všude za 5P.To je rádo,že se nají bez práce a nemusí doma vařit.Ti vůbec nemají páru o tom,co je zdravá výživa dětí?Učitelstvo zblajzne omáčku namíchanou z prášku z Makra a ještě si hlupáci pochvalují,jaká je dobrá!
Do školství jsem nastoupila v roce 1974. Se svými dětmi jsem chodila do jídelny na obědy, jedla jsem s nimi tedy i já.Nejsem vybíravá, snad kromě dušené mrkve sním všechno, ale to byla jídla za trest. Nemastné, bez barvy, bez chuti, většinou jídla typu rizota, šunkofleků /bez šunky/ , nudlí se strouhankou, škubánků apod., kde se hodně navaří.Stalo se mi nejednou, že se některé z dětí pozvracelo přímo u stolu. A po pravdě, ani já k tomu neměla někdy daleko. Po mnoha letech jsem se teprve dozvěděla od pána, který o tom něco věděl, že prý vedoucí jídelny a hlavní kuchařka nosily z kuchyně domů tašky masa, másla, cukru a dalších surovin. A děti byly na tom bity.
Pak jsem v roce 1982 přešla učit do mateřské školy. To bylo nebe a dudy. Vynikající kuchařka, které nebylo pro děti nic zatěžko. Dělala ovocné pěny, pudinky, lívanečky, zeleninové saláty, sladké rolády... A děti se mohly ujíst. Dodnes vzpomínám na její holandské řízky, takové šťavnaté se mi nikdy doma nepovedly. Díky, Marto!
Kdo měl doma něčeho nadbytek /zelenina, ovoce/, donesl to do školky. Často jsem chodila do práce s kyticí šnytlíku či petrželky. Takže i když je to dneska hodně o penězích, jsou lidé, kteří chodí do práce pro výdělek a lidé, kteří dělají své povolání s láskou. Měla jsem to štěstí, že se mi povedlo hnedka na 2. pokus. Jaga.
U nás ve školce vaří skvěle. Žádný přepálený tuk a nezdravita, jako dietka ale při tom všem chutně. S nosiči si tam chodí i důchodci a maminky na mateřské. Je to o kuchařích ale i o těch, kdo vlastně nakupuje potraviny a sestavuje jídelák a taky samozřejmě o ceně obědu. Pokud tazateli za ty peníze uvaříte lépe, klobouk dole :D Pokud máte dostatek peněz nechejte si obědy dovážet, jde cokolik vega jídlo atd...
ve škole i školce - rozhoduje hospodářka co a jak se bude vařit. Má rozpočet jak finanční tak i "spotřební koš" - kolik a čeho musí měsíčně použít a je jenom na ní, co vymyslí a jak s tím naloží. S obědem kolem 50 korun se dá něco udělat, navíc - někdy je jídlo finančně náročnější, jindy levnější... (šišky se strouhankou např.) Podle mého názoru vyjde daleko dráž vařit z polotovarů - jak např. UHO, vývar, bramborová kaše!, různé kuřecí nugety či rybí prsty! Tohle jsou hrozné nešvary, ale zase je jen na vedení školy jaké požadavky vydá směrem k hospodářce. Takže pomůže jen stěžovat a stěžovat a psát písemné stížnosti atd atd... Snad vyměknou a něco s tím udělají...
Není to v penězích, je to v lidech a v normách. Ve školách často vaří díky odměňování, ten poslední odpad, který se jinde neuživí. NE vždy, ale často.
Druhý důvod normy. Norma masa na dítě, je 50gr masa, pro středoškoláka 75gr. Zkuste si některá uvařit doma omáčku ze 20dkg masa pro 4osoby. Bude hnusná, bez chuti, pořád jí bude něco chybět, a budete tu chuť muset nějak dohánět. Jenže právě to "nějak dohánět" se ve školní kuchyni nesmí. Jak dlouho vám to budou doma jíst?
Zákaz koření, málo soli, atd. Jídlo se nedá bez soli dochutit, a doma se často solí víc. Děcka to pak nechtějí. Nevím co je horší. Než přiměřeně osolené, nebo nesnězené a vyhozené jídlo?
No a když se navíc nechce hospodářce přemýšlet a vedení něco řešit, je výsledek jasný.
V čem to opravdu není - v penězích. Za 50kč musí uvařit každý, kdo si jen trochu říká kuchař. Podívejte se na hospody. Uvaří menu za 80kč. Pokud jedou na 100%, tak mají náklady na jednu porci včetně polévky, cca 40kč. Školní jídelna dělá za 50kč, a nemusí tvořit zisk. Náklady nese školství. A podívejte se na většinu porcí, co v hospodě dostanete.
Vnučka obědvá v MŠ, jak tam vaří netuším, nikdy jsem to nechutnala ale pochvaluje si, že je to moc dobré. Chutnala jsem odpolední svačinu a ta byla 2x chleba s výbornou pomazánkou. Dnes měli hrachovou kaši s uzeným masem a chlebem, vnučka se ptala zda to umím uvařit, že si i přidala. Děti jsou vybíravé, to nejí ten a to zas ten druhý, těžko se zavděčit všem ale máte pravdu, že se dnes vaří s "prášku" dokonce i svíčková. Sousedka učila kuchaře a i tam se učí vařit polévku s bujonu, omáčku zase z nějaké jiné směsy.
Skoro všechny omáčky aj.z prášku.Není skoro den.kde by něco nebylo z plechovky z prášku.Omáčky,knedlíky,Přitom je jasné,že tyto věci obsahují přísady proti trvanlivosti,oxidaci a jiné chemikálie.V televizi bylo nedávno,že i polívky z pytlíku,kde je psáno,že jsou bez glutamátů,ho obsahují+ jiné chemikalie.Kompoty také jsou kapitola sama o sobě.Raději nakoupí v Makru přeslazené konzervované kompoty apodobně,než aby třeba dětem nastrouhaly hlávky zelí apod.a přidaly vodu z citronem.Než aby uvařily čerstvé kyselé zelí ke knedlíkům,koupí sterilované zelí.Takhle se v našem národě stravují děti.Mě by zajímalo,co to je experty nevalné úrovně v učilištích,co učí kuchařky a vedoucí vařit.Nedávno v televizi byla diskuse o tom,že tito učitelé i učebnice jsou na katastrofální úrovni.Moc nenaučí,hlavně že se učí jak vařit jídla z prášků,polotovarů a podobně a jiné blbosti.Jak vařit z čestvých surovin je moc nezajímá.Prostě celý systém pod úroveň
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.