Nejste přihlášen/a.
Milí kolegové rádcové, vím, že zde nejsem sama, kdo pečuje o někoho starého a nemohoucího. Moc by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti s návštěvou praktického lékaře u pacienta a hlavně kolik za návštěvu platíte.
Před 3 a více lety, když byla maminka ještě docela zdravá, za ní lékař občas zašel. Jednou po něm vyjel náš pes a krátce nato měla maminka mrtvičku a já s ní zůstala doma. Na mé občasné výzvy, aby se na ni přišel podívat, lékař reagoval, že se bojí psa. Ale snad 3x u nás přesto byl. Psa jsem samozřejmě včas zavřela na dvůr. Rozumím všem, kdo se psů bojí, že je vůbec nezajímají nějaká slova o hodných psech, co jen štěkají. Ale já jsem snad ještě stále soudná a schopná psa zavřít. Pes je evidentně zástupný problém.
Vím, že se lékaři za prohlídku doma platí 30 Kč. Stejně jako v ordinaci. Dávala jsem minci 50 Kč a nechtěla nic nazpět. Kolik dáváte vy? Mám pocit, že 50 Kč se lékaři zdá málo, ale já nemám odvahu se zeptat, za kolik by k nám zase začal jezdit. Jezdit... Bydlíme na trase mezi lékařovým bydlištěm a ordinací.
Maminčin stav se v minulých dnech hodně zhoršil, její cesta k autu a nastoupení do auta už se zdá být jen teorií. A měnit lékaře v tomto věku a stavu...?
Jsem te´d v nepohodě, na konflikty nemám čas ani náladu. Možná naivně si představuji, že když ho k nám nějak dotlačím a zaplatím obvyklou částku (100? Kč), že pak občas někdy zajde i sám.
S lékařem bych si promluvila narovinu, tak jak to píšete zde- jaké máte obavy a kolik tedy za návštěvu u Vás chce .
Je chyba... stále se lidi bojí mluvit o problému tam, kde ten problém je.
Nebojte se toho , jistě se dohodnete a vyhoví Vám .
doplněno 21.02.14 12:23:Lékaři se vždy ptají - chcete potvrzení? Říkám, že nechci. Někdo si o něj řekne sám.
Můj (zároveň mé matky) lékař chodí na návštěvy k pacientům běžně. Jen k těm, kteří nejsou schopni do ordinace dojít, nebo být dovezeni. K akutním stavům jezdí do deseti minut, jinak odpoledne po ordinačních hodinách. Nebere si za návštěvu nic. U mě byl tedy jednou, když jsem dostal horečky, že jsem se nepostavil na nohy. Jinak k nám jezdí za mou matkou minimálně dvakrát do měsíce, která není schopná z psychických důvodů navštívit ordinaci. Mám na zahradě dva až tři psy, samozřejmě jsou před návštěvou lékaře zavřeni v kotcích. Nikdy lékař nedal nijak najevo, že by ho to obtěžovalo nebo mu to nebylo vhod. Naopak se kolikrát staví i jen tak, poptat se na matku a pokecat u kafe o životě a přírodě (náš společný koníček).
Já si myslím, že je to asi u každého doktora jinak. Pokud je to doktor tělem i duší pro lidi, tak přijede kdykoliv, pokud své povolání dělá pro peníze, tak si oně i řekne a nebo dělá drahoty.Mě chodila paní doktorka 3roky k matce a když už jsem něco platila tak to bylo za injekci nebo léky. Pouze o výkendu si vzala jako pohotovost, ale to taky jako pohotovost bylo, protože na běžnou prohlídku nebudu volat doktora v neděli.A ještě musím říct, že nebýt této paní doktorky, tak tu matka ty 3roky nebyla, protože by ji byli v nemocnici nechali umřít hladem. Toť moje zkušenost,nedám na naši p. doktorku dopustit Tak se zkuste s tím doktorem nějak domluvit. Alik.
A ja mam pocit ze lekar navstevu u pacienta dostava zaplaceno od zdravotni pojistovny. Nebo vam snad vydava potvrzeni na miste?
Asi bych se informoval na sve zdravotni pojistovne jak se zachovat a probral bych i moznost pouzit sanitni prepravu.
Potvrzení - nikdy jsem nedostala u lékaře potvrzení. Praktický, oční, gynekolog... Asi se má potvrzení vydávat, ale toto te´d neřeším.
Pojišťovna - jak to toho zatáhnu úřady, nebude to dobré. Ještě se budu poptávat po sousedech a známých, ale než pojišťovna, to už raději s doktorem z očí do očí.
Sanita- to už je skoro jedno jestli sanita nebo taxi, problém jsou schody a cesta zahradou.
Měla jsem v péči babičku, obvodní lékař, když bylo třeba, přijel po domluvě po ordinačních hodinách nebo přes poledne. Bydlím ve městě, kde má ordinaci.Myslím, že na návštěvy měl vyhrazený čas. Využívala jsem tu možnost, když bylo babičce velmi zle, nebo např. po pádu nemohla jít ( nemám auto . nevzpomínám, zda jsem platila poplatek 30 kč nebo nic. Ačkoliv náš lékař docela odbývá prohlídky "mladších ještě zdravých " a na vyšetření nepošle ani za nic, tak musím říct, že péči o staré lidi bral velmi svědomitě.
Dobrý den, přečetl jsem si Vaši otázku, ale již nemám čas číst komentáře od kelegů a kolegyň. Tak se proto nezlobte, budu-li některý opakovat. Lékař má vůči návštěvní povinnost. To znamená, že pokud ho potřebujete, je on povinen se za Vámi dostavit. Samozřejmě to v praxi znamená, že si musí místo sebe v ordinaci sehnat zástup nebo přeložit ostatní pacienty na jíný termín, pokud je to akutní. Proto je od Vás šlechetné, že mu dáváte něco na cestu a třeba i buchtu nebo podobně. Spíš bych se ale zamyslel, zda se stav Vaší matky natolik nezhoršil, že již potřebuje hospitalizovat. Možná bych o tom být Vámi uvažoval a to dost silně. Domluvte se s tímto lékařem. Odvezte jí do nemocnice, popř.,pokud je na tom opravdu špatně, zavolejte jí sanitku, ale to prosím Vás opravdu až v tom nejnutnějším případě, pokud by opravdu nebyla schopna transportu v autě. Hodně štěstí a zdraví oběma a držím palce!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.