Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. V dubnu 2015 budu mít 60let.Uvažuji o dřívějším odchodu do duchodu.Kdy mám zažádat o vypočet? Jaké doklady musím předložit? Na jaké adrese požádat o výpočet duchodu? Bude se na mne vztahovat takzvaná valorizace duchodu? Mé výdělky se za posledních 10let byly v pruměru 12000kč čistého a to bylo nejvíce za celou dobu co pracuji. Je možný nějaký vypočet jaký bych bral duchod? Děkuji.
Zkuste si zajít na OSSZ, tam by vám mohli dát přesnější informace.
O předčasný důchod se žádá nejdřív 3 roky před nástupem starobního důchodu. Tato důchodová kalkulačka vám spočítá, kdy můžete jít do starobního a předčasného důchodu: odchod-do-duchodu...kalku/...
Miloši, máte hodně otázek. Váš první krok by byl nejdříve písemně zažádat ČSSZ o vyhotovení a zaslání tzv. informativního osobního listu důchodového pojištění. Ten Vám přijde do 90 dnů, zcela zdarma, nárok na zaslání máte jednou za rok. Já jsem o něj žádala letos a do měsíce jsem jej dostala. Tento list si zkontrolujete, podle svých dokladů, jak jste byl zaměstnán, zda-li tam nic nechybí. Jsou tam roky v zaměstnání, doby registrace na úřadě práce, hrubé výdělky a vyloučené doby, pobírání invalidního důchodu, samostatné podnikání apod. Pokud by Vám tam nějaké roky-záznamy vypadly, tak máte možnost si v klidu všechno dohledat. Na kalkulačce, jak radí kolega výše, se podívejte, kdy můžete jít do předčasného důchodu. Odchodem do předčasného důchodu přijdete až o 2000 korun měsíčně, tak to dobře uvažte. Váš vypočítaný důchod, pokud uvádíte, že jste měl čistého nejvíce 12000 Kč nebude určitě moc vysoký a odchodem do předčasného ho ještě více a trvale snížíte. Jaké doklady předložit najdete na stránkách ČSSZ - žadatelé o důchod - informace pro budoucího důchodce. Je tam i adresa, kam si napsat o evidenční list /Praha 5/ V žádosti uveďte Vaše celé jméno, jméno za svobodna- někdy i chlapi mají změnu, rodné číslo, místo narození, místo bydliště. Až budete mít list v ruce, tak se objednáte na ČSSZ kam spadáte a pracovnice Vám se vším pomůže a i vypočítá předběžnou výši důchodu. Většinou nabídne 2 varianty, co bude pro Vás výhodnější. Na stránkách najdete i odpovědi /v rubrice dotazy/ na své další otázky. Valorizace je vždy k 1.1. Nového roku, ale to až budete mít důchod opravdu přiklepnutý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.