Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem zaměstnána na HPP. chtěla bych se ale vrátit ke své profesi na ŽL (kosmetička, pedikérka). Kvůli hypotéce a ostatním výdajům potřebuji jistý plat, tudíž bych si k tomu chtěla najít práci na HPP, při které bych moji druhou činnost časově a fyzicky zvládala. Je nutné mít práci jako hlavní pracovní poměr nebo mi stačí dělat na zkrácený úvazek, aniž bych si musela JÁ platit zdravotní a sociální? A i v tomto případě si musím vézt účetnictví apod.?
MOCKRÁT děkuji za pomoc a rady! Přeji hezký den!
Dobrý den. Jsou tyto možnosti:
Budete zaměstnaná na HPP- k tomu budete mít živnost jako vedlejší činnost. V prvním roce podnikání v tomto případě nehradíte měsíční pojistné, Doplatíte ho až podle obratu za rok.
Budete mít živnost jako hlavní pracovní činnost. Zaměstnání jako vedlejší činnost. V tomto případě musíte platit odvody za každý měsíc. První rok podnikání minimální vyměřovací základ pro tento rok.
Učetnictví vést musíte. Bud uplatníte výdaje paušálem, nebo skutečnými výdaji. U paušálu nemusíte schovávat učtenky,pouze vydané faktury + výpis z banky za každý měsíc. U skutečných výdaju musíte věst tzv. Danovou evidenci, Musíte schovávat učty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.