Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ověření podpisů na plné moci pro dědictví

Od: zajda888® odpovědí: 15 změna:

Přeju hezký den,

přečetl jsem tady nějaká vlákna,koukl jsem do Občanského zákoníku,paragraf 31 a další,ale našel jsem různé odpovědi.

Proto vznáším dotaz:

Jestliže notář zašle pozůstalým plnou moc,na níž jsou už vypsány úkony,které zmocněnec jménem zmocnitele může realizovat a jeden z pozůstalých (zmocnitel) pověří druhého pozůstalého (zmocněnec) k vyřízení dědictví a do této plné moci vypíše vlastní rukou své jméno,příjmení,bydliště,rodné číslo,datum a podpis,je tato plná moc platná i v případě,že byla podepsána doma,bez úředního ověření?

Prosím pouze o vlastní zkušenosti nebo odkaz na příslušný zákon.

Mnohokrát děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

2x

Muj otec plnou moc musel mít i ověření podpis (stojí tento ukon 30Kč dělá se na matrice,na poště iu notaře)

buss
hodnocení

2x

Zastoupení vzniká na základě zákona nebo rozhodnutí státního orgánu, nebo na základě dohody o plné moci. Vizte notářský řád jako normu speciální.

hodnocení

Můj soukromý názor je,že bez úředního ověření je plná moc neplatná,zvláště u dědického řízení.

Ale já si můžu myslet,co chci.

Jen nemůžu nikde najít zákon nebo vyhlášku,která to přímo určuje.

rudolf*

plná moc nemusí mít úředně ověřený podpis s vyjímkou případů, kdy to přímo stanoví zákon (pozitivní výčet) nebo o tom rozhodne soud (§ 28/4 o.s.ř.)

notář ve funkci soudního komisaře v dědickém řízení může vydávat usnesení o vedení řízení, proto se domnívám, že může rozhodnout usnesením o tom, že má být předložená plná moc opatřena úředně ověřeným podpisem..

...vzhledem k tomu, že to stojí 30 kč, to asi nebude problém

(ale obecná tvrzení, že plná moc bez úředně ověřeného podpisu je neplatná, jsou nesmysly)

Ale tak samozřejmě že když zmocněnec podepíše PM před notářem (nebo prohlásí dříve učiněný podpis za svůj), tak se nemusí ještě úředně ověřovat, protože notář vidí, kdo se mu podepsal. Ale otázka zněla na situaci, kdy PM podepíše zmocněnec sám doma. Pak je úřední ověření nutné, protože jak jinak se notář dozví, že tu muří nohu udělal zmocněnec vlastnoručně? Že to nepodčmrknul za něj někdo jiný?

hodnocení

Já něco našel tady:

zakonyprolidi.cz/... paragraf 74

A jestli tomu dobře rozumím,bez ověřovací doložky je plná moc neplatná.

rudolf*

zajda888: ..ne, nerozumíte tomu dobře

(§ 74 nř upravuje ověření podpisu notářem.. ne situaci, kdy přijdete s plnou mocí za notářem jako soudním komisařem v dědickém řízení.. aneb hrušky a jablka)

zajda888 + jethro: otázka zněla, jestli nějaký právní předpis upravuje, že musí být plná moc (v tomto případě zástupce účastníka v dědickém řízení) opatřena ověřeným podpisem.. já takový předpis neznám, a proto platí subsidiárně úprava obecného občanského soudního řádu, který jasně stanoví, že nemusí, pokud tak výslovně nestanoví zákon nebo soud (znovu srov. §28/4osř)..

pokud bude mít notář pochybnost o pravosti podpisu, jistě ověření bude vyžadovat.. nicméně zákonná povinnost to není...

hodnocení

Co je to osř?

Ten případ už se stal,notáři volat nemůžu,spíš mě zajímá,zda to uznal bez ověřovací doložky v souladu se zákonem

rudolf*

osř je občanský soudní řád (základní procesní předpis pro občanská soudní řízení - mezi která patří i dědické řízení)

pokud jste v dědickém řízení předložil notáři plnou moc k zastupování jiného účastníka, bude jednat i místo něj s vámi, poznáte to tak, že s vámi bude jednat, především vám bude doručovat písemnosti.. pokud by se mu na plné moci cokoli nelíbilo, měl by vás vyzvat k odstranění vad, nebo k úřednímu ověření podpisu.. (nechápu proč si to nemůžete u něho ověřit - pokud nevíte, protože se "dlouho nic neděje", je to pro čr standardní trvání...všeho)

hodnocení

Tenhle případ se netýká přímo mě,jen jsem do toho tak nějak spadl jako pomocník,kterému je líto jedné starší paní.

Jinak díky,kouknu ještě do toho osř a pak to asi půjde k vodě,jak to tak vypadá.

buss

Pokud bych si nebyl jistý, tak zvednu telefon a tomu notáři zavolám zda to chce mít ověřené, což se dá udělat i u něj a směle se i zeptám, dle čeho ověřená.

hodnocení

0x

Uvažuj logicky: pokud PM podepíšeš doma, jak má notář vědět, že jsi ji podepsal právě ty a ne třeba bratr, manželka nebo soused? Tak vidíš.

hahanaj*
hodnocení

0x

plnou moc jsem si musela dát ověřit - udělali mi to na poště - poplatek 30kč

ron*
hodnocení

0x

Plná moc bez úředně ověřeného podpisu je neplatná.

doplněno 19.11.12 14:21:

Doporučuji tedy zavolat přímo do kanceláře notáře a zeptat se na nutnost ověření podpisu této plné moci.

buss

A to vždy? Pak to není pravda. Pouze ze zákona.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]