Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystáme se s přítelkyní zasnoubit, má to být pro ni překvapení, ví že na to dojde, ale neví přesně kdy, ale nevíme přesně jak to oznámit rodičům přítelkyně a jak mým rodičům a jestli případně i něco koupit. Zasnoubení nejspíš proběhne přes týden (ne o víkendu-osobní důvody-nemůžu uvést, přítelkyně chodí taky tady na poradnu). Problém je v tom, že chodí všichni na směny (a někdy i nepravidelně-např.4dny odpolední a v pátek ranní) do práce a nejspíš je doma pohromadě v ten den nezastihnu a pokud ano, tak až pozdě večer. Jak to tedy mám udělat? Oznámit to každému zvlášť? Nebo čekat třeba 2 nebo 3 dny než nastane vhodná situace (od této varianty bych radši upustil)? Co komu koupit a co říct rodičům?
Už jsem přečetl dost článků na netu, ale nic moc mi to nepomohlo, tak mi prosím neposílejte žádné odkazy, potřebuju tipy z vlastní zkušenosti.
Mockrát díky za Vaše názory, už jsem bezradný a osudný den se blíží víc a víc.
Dcera když se zasnoubila /dostala prstýnek /- jeli spolu na prodloužený víkend a tam to proběhlo - když k nám po týdnu přijeli "mladej "mi přinesl květiny a oznámil, že se zasnoubili a jestli mu ji "dáme " . Tak to jednoduše proběhlo nic se nechystalo a nedělalo. Nevím proč by u toho měli být rodiče- to je vaše chvíle, tak si ji užijte sami.
Už jsou manželé a mají malého cvrčka .
rodiče u toho nechci, jen nevím, jestli jim to oznámit každému zvlášť nebo počkat až budou pohromadě-tímto myslím rodiče přítelkyně, našim to pak oznámím klidně v SMSce.
doplněno 17.02.14 12:43:a je fakt nutné se ptát, jestli mi ji "dají"? když oni vědí, že svatba bude a už vědí i datum, tak je jasné, že mi ji dají, ale možná z hlediska slušného chování by to bylo vhodnější se zeptat i když odpověď je jasná...nevím, nikdy jsem o ruku nikoho nežádal...
Tak není nutné se ptát, zda ti ji dají, ale zásnuby vycházejí z jakési tradice, kdy ženich šel žádat otce nevěsty o její ruku. Takže když se na to zeptáš, byť odlehčenou formou, nic nezkazíš.
Nějak to nechápu. Oni už vědí, že bude svatba, znají dokonce i datum, ale přítelkyni jste o ruku ještě nepožádal a ptáte se jak, to sdělit rodičům, kteří už to vědí?
tak ono je to jaksi jasné, když už jsme spolu 4.rok, že svatba někdy bude, sice až za rok a půl, ale bude, mám s jejími rodiči dost přátelský vztah a víme o sobě hodně věcí, tak proto ví i o té svatbě a i o datumu, který je pro nás dost symbolický, budeme spolu přesně na den 5 let a navíc budoucí tchýně má ten den narozeniny.
Ahoj.rozhodne si nemyslim, ze by pro přítelkyni bylo romanticke rict ji to pred rodici.ikdyz vi, ze se neco chysta, pozvete ji na veceri.to ji ovsem rychle dojde . nebo k ni zajděte jen tak na navstevu s kytkou a prstynkem. No a jejim rodicum to muzete oznámit potom . mamince pritelkyne dejte taky kvetinu a slusne je pozadejte o ruku jejich dcery, vam se to v dnesni dobe zda out, ale myslim, ze je to vhodne.
No a az dostanete svolení, zajdete s pritelkyni k vasim rodicum a oznamte jim to.zadne sms, mrzelo by je to.
Hodne stesti
Díky za radu, to s tím prstýnkem, to už mám promyšlené a snad mi to vyjde. Žádná večeře nebude, to by jí, tak jak píšete, rychle došlo.
Jinak ono to asi blbě vyznělo z mé otázky, nemyslel jsem to tak, že budu žádat přítelkyni o ruku před rodiči, to rozhodně ne. Bylo to myšleno tak, že dostane prstýnek a že nevím, jestli tu kytku dát její mamce ještě ten den a nebo až třeba na druhý den.
A jestli by bylo lepší, kdyby byly oba rodiče u toho, tím jsem myslel rodiče přítelkyně. Takže mamince přítelkyně květinu a otcovi přítelkyně taky něco? nějaké víno nebo tak? a oznámit to rodičům přítelkyně až budou oba dva spolu nebo stačí to říct jednomu a tomu druhému až dojde např. z práce?
Asi variant je více, ale jen jedna je s překvapením jako v amerických filmech. Prstýnek v šampaňském. V nějakém pěkném podniku, s večeří. A pak společná návštěva jejich rodičů a pak vašich rodičů. Pro maminky kytku, pro tatínky láhev, kterou společně vypijete, když oznámíte, že jste se zasnoubili. Ale obě rodiny musíte připravit na to, že příjdete. Abyste nepřišli a rodiče byli v nedbalkách a maminka nešťastná, že nemá uklizeno. Anebo se plácnout ještě jednou přes kapsu a pozvat je všechny na kafe a skleničku nebo na oběd, seznámit je spolu.
Nerozumím vám. To vám vaši rodiče nestojí za pár pěkných slov? Tolik se staráte, jak zásnuby udělat a vašim chcete poslat sms? Nechcete, aby se radovali s vámi. Přece pro rodiče je nejdůležitější úspěch a spokojenost dětí. Potřebují to vidět a ujistit se, že vychovávali dobře. Kdyby mi takovouhle informaci o radostné a důležité události, mé děti poslaly SMSkou, poplakala bych si. Nezaslouží si to žádný z rodičů!
Asi jsem se opět špatně vyjádřil, mojí mamce vychází zrovna odpolední a v práci nesmějí používat mobily, takže proto ta SMSka, aby se to aspoň nějak dozvěděla, nehledejte v tom nic špatného, mám rád svoje rodiče. Jinak mně ani nejde o to, kde a jak předat prstýnek, to mám promyšlené, jde právě o to, kdy a jak to oznámit rodičům, hlavně rodičům přítelkyně, co jim říct a kdy předat ty květiny budoucí tchýni a láhev něčeho budoucímu tchánovi.
A proč to musíte říkat rodičům?
My jsme rodičům oznámili jen, že bude svatba a až bylo vybraný datum, tak i to.
Pokud tuto skutečnost chcete / musíte / oznámit tak bych to asi řekla jen tak při řeči.
Mmch. my jsme s manželem zásnuby neměli vůbec .
to hodně lidí nemělo zásnuby, my ale budeme mít a prý se to tak dělá, že se to oznámí co nejdřív rodičům, i kdyby jsme se zasnoubili na dovolené, tak bysme měli co nejdřív zavolat domů a říct to.
Je mnoho možností provedení zásnub - spojit cesty dvou lidí kteří k sobě v lásce nalezli cestu a přejí si od teď v radostné službě jeden druhému začít připravovat společnou domácnost.
Muž vztahuje ruku k ženě, která stojí výše a ona, pokud v něm poznala své doplnění ruku přijímá. Prsten je symbolem onoho svazku, který se navazuje i duševně a pokud je láska čistá, a ani jeden z partnerů se nevystaví nebezpečí narušit posvátnost manželství byť jen vynášením soukromí přílišným mluvením, vytvoří kolem dvojice silnou ochranu jejich štěstí.
Je důležité nezapomenout tři věci.
Dát přednost svému srdci před tradicemi a radami druhých lidí, které nás však mohou vést a inspirovat.
Zachovat úctu rodičům a podělit se s nimi o své štěstí v tomto důležitém převratu života.
Dát najevo, že zásnubami se mladý pár osamostatňuje a ani jedna z rodin kterou mladí lidé opouští již nemá právo zasahovat do této nové rodiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.