Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkrácený pracovní poměr

Od: uvazek odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, našla jsem nabídku práce na zkrácený úvazek. Jedná se zřejmě o úvazek 0,625. Plat 11 500 hrubého. Což mi vyšlo asi 10 050 kč čistého při plném úvazku, ale nevím jestli se to u částečných úvazků nevypočítává jinak. Je tato práce na zkrácený úvazek nějak nevýhodná? Třeba i do budoucna, dovolená, nebo s ohledem na odvody zdravotního, sociálního apod. V současnosti pracuji za 10 900kč čistého na plný úvazek a uvažuji o změně práce, takže rozmýšlím jestli jít do toho částečného. Je to sice o 850kč méně, ale současnou práci mám už jen na půl roku.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miklous*
hodnocení

0x
Dobrý večer. Sociální a zdravotní se platí procentuálně. Dovolená se počítá na dny. Tam žádné nevýhody nevidím. Plat téměř stejný - jen budete dříve doma :). M

hodnocení

0x

Co se týče dovolené, kdyby se jednalo o dohody (o pracovní činnosti nebo o provedení práce), tam je to jinak. Budete mít klasický pracovní poměr či dohodu? Na poloviční úvazky bývají často dohody. Jinak nad 10 000kč se odvádí stejné daně. Zadala jsem 11 500 hrubého do kalkulačky a vyjelo mi 9979kč čistého, zkuste např. vyplata.cz/...

uvazek
hodnocení

Mělo by jít o klasickou smlouvu ne o dohodu.

iz*
hodnocení

0x

Mně čistá mzda při plném úvazku vychází na 9.994 Kč. Při úvazku 0,625 by hrubá mzda činila 7.188 Kč. Z této částku neuplatníte ani celou slevu na poplatníka. Kromě toho by zZaměstnavatel by musel dopočítat a strhnout Vám rozdíl ve zdravotním pojištění - tak, aby pojistné činilo 1.148 Kč (brala byste 6.220 čistého).

Sociální pojištění se nedopočítává.

Nižší výdělek se samozřejmě promítne do všeho. Budete mít stejný počet týdnů dovolené jako ostatní zaměstnanci, ale náhrada mzdy za dovolenou bude náležet ve výši průměrného výdělku.

Obdobně pro náhradu mzdy v nemoci a pro nemocenské.

Pracovní poměr se zkráceným úvazkem se Vám normálně započte do doby nemocenského i důchodového pojištění.

doplněno 16.02.14 21:00:

Já bych asi zůstala v současném zaměstnání a hledala jiné zaměstnání.

Pokud by mi ale v novém zaměstnání (v tom se zkráceným úvazkem) nabídli smlouvu na dobu neurčitou, vzala bych zkrácený úvazek a k tomu si hledala nějakou dohodu.

uvazek
hodnocení

Mně čistá mzda při plném úvazku vychází na 9.994 Kč. Při úvazku 0,625 by hrubá mzda činila 7.188 Kč.

- Chápu to teda dobře, že čistá mzda při plném úvazku a částečném se tedy liší a při částečném je nižší? Tedy pokud dělám plnou za 11500kč hrubého dostanu více peněz čistého než, když dělám částečný úvazek za 11500kč hrubého?

iz*

Ano. Pokud je hrubý příjem nižší než minimální mzda, musí zaměstnavatel dopočíst a odvěst zdravotní pojištění do minimální mzdy. Rozdíl hradí zaměstnanec. U zdravotního pojištění jde o cca 178 Kč.Rozdíl u daně je cca 625 Kč. Celkem cca 803 Kč čistého měsíčně. Myslím, že je škoda o tyto částky přijít.

uvazek
hodnocení

Tak to by se mě snad nemělo týkat. Hruba mzda 11 500kč je více než minimální.

iz*

Zdá se, že jsem špatně porozuměla dotazu: Hrubou mzdu 11.400 Kč jsem vztahovala k plnému úvazku, proto jsem dopočítala na snížený. (Z částky 11.400 jsem vzala 62,5 %.)

doplněno 16.02.14 23:28:

Radši si ověřte, jestli těch 11.400 Kč má být už za snížený úvazek (mzda se při sjednávání často uvádí za celý úvazek).

doplněno 16.02.14 23:32:

Když to propočtu opačně, vezmu 11,400 jako 62,5 % a dopočtu na plný úvazek (do 100%), vyjde mi hrubá mzda za plný úvazek ve výši 18.240 Kč (odpovídá to?)

uvazek
hodnocení

Ano, plný úvazek tam bylo kolem 17tisic.

jancakk

Podle mě dostanete stejně čistého při 11500kč. Nezáleží zda se jedná o poloviční či celý úvazek na pracovní poměr, daní se stejně.

@ivzez - máte k tomu ještě nějaké další informace?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]