Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Je mi 16 let a mám přes 2 měsíce přítele stejně starého jako já. Nedávno jsme se spolu poprvé vyspali (přišla jsem s ním o to) a bojím se to říct doma, že se na mě mamka naštve a nebude semnou mluvit.. nevím jak jí to mám říct aby všechno proběhlo v pohodě. Ještě totiž neberu prášky. Mohli by jste mi poradit jak bych jí to mohla říct aby nevyváděla a nechala mi napsat antikoncepci? Sama si s tím nevím rady. Děkuju
Na kamarádky se vyprdni. takové rady mnohdy vedou ke špatnému konci. Normálně to mamce řekni. Nejprve bude otřesena, ale pak Ti poradí. Pokud nebudeš k rodičum otevřená bude tě to v budoucnu mrzet. Ostatně, ochranu bylo potřeba řešit dříve, ale to jistě víš. HA Ti napíše gynekolog, i kdyby to rodiče neschvalovali. Na druhé straně, je potřeba HA? Pokud se jedná o jeden styk za měsíc, není potřeba ještě organismus zatěžovat. Na druhé straně, mu zase HA neublíží a skvěle si poradí s AKNE
A zda budou naštvaní? Inu každý rodič s tím už počítá, jakmile se začneš častěji stýkat s kamarády mimo domov. Věř , že to bude dobré. Důvěřuj v lásku rodičů
doplněno 15.02.14 21:22:Navádíte děti, aby vytvářely s rodiči určité zábrany v diskuzi s rodiči? proč by ji neměla říkat, že už se stala ženou? to má jen tak nějak samo vyplavat napovrch? Zkuste se zamyslet, jak bude ( bylo ) Vám, když Vám děti poprve zatajovaly informace. někoho to potká již velmi brzy, někdo má dobré vztahy celý život. Otevřenost patří k dobrým vztahům. Važte si toho.
doplněno 15.02.14 21:26:pardon, otazka byla JAK:
No třeba si večer sedněte a řekni: Mamko ( mami, maminko, jak jste zvyklá). Chtěla bych si s Tebou o něčem promluvit. Nevím jak to říct, je mi trapné o tom mluvit, je to takové choulostivé téma, ale chtěla bych ti to říct. Přišla jsem se svým chlapcem ( pokud ho zná, tak s Tomášem) o to co mohu ztratit jen jednou, jestli chápeš. Bylo to takové / makové. Jsem moc ráda, že Ti to mohu říct, že se Ti mohu svěřit, mám Tě moc ráda.
1/ Mamce nemusíš nic říkat -proč?
2/ Už je pozdě, ale kdybys ještě pár pátků počkala, nic by se nestalo.Čas lásku prověří. jenže dneska to je občas tak, že jak není děvče povolné, chlapec se poohlédne po jiné, která je ochotnější.
3/ Když budeš chtít HA, mamka vyplázne další peníze, určitě ještě nevyděláváš, aby sis mohla své povyražení platit. Podle mě by se měl na placení HA podílet i partner, pokud vydělává, i on si přece užívá a ani on ještě nechce být asi tatínkem. Další možnost je, ať si koupí kondomy. Ono cpát tělo od 16 let chemií také není nejzdravější.
Proto by bylo nejrozumnější promluvit s chlapcem a za ty prezervativy bych se přimlouvala. Mamku do toho netahej. Je to sice matka, ale nemusí vědět zas až úplně všechno. Jaga.
Mamce nemusis nic rikat - proc?
Treba proto, ze ta divka ma evidentne svou mamku rada a rada by se sverila. Jinak by se neptala, a neresila to. Divku to trapi a nechce lhat, nebo si vymyslet zbytecnosti. Chvalim spis divku za to, ze i za cenu prvotni hadky, to ustoji a sveri se. To same ohodnoti i jeji matka, ktera poradi, pohladi a vysvetli. Prave tyhle "chvilky" vytvareji duveru.
Je ti 16, k předepsání antikoncepce nepotřebuješ souhlas rodiče. Nepokud máš svého gynekologa, normálně za ním zajdi, že chceš nechat napsat HA. Pokud ho ještě nemáš, poptej se kamarádek, určitě k nějakému dobrému chodí. Můžeš tam zajít a nechat se zapsat do evidence (a přirozeně tam pak budeš chodit na prohlídky).
A proč bys jim to měla říkat? Můžeš to sdělit, až bude vhodná doba (jako máma bych to chtěla vědět), ale rozhodně to není povinnost
Já osobně jsem za mámou běžela hned po rvním styku, byla z toho trochu smutná, že už nejsem ta malá holčička, ale vzala to v pohodě. Vyčíhej vhodnou chvíli a v pohodě jí to řekni.
Je mi přes padesát a neumím si představit, že bych rodičům říkala kdy, kde, s kým...mé dospělé děti mi o tom taky neříkaj
a já to ani slyšet nechci. Každopádně myslím, že máš na to do 18ti čas.
Ahoj.ono zalezi hodne jaky mas s mamkou vztah. Jestlize kamaradsky, říkají se tyhle veci snadneji.mozna, ze na tu hormonalni antikoncepci je čas, .zalezi jak casto se budete "schazet". Asi si myslis, ze HA je vetsi jistota, ale ikdyz kondom selze da se to resit Postinorem, ale to asi vis.ale bez vedomi mamky bych si asi prasky nenechavala predepsat.me jako matku by to mrzelo, ikdyz na druhou stranu rodice sve deti neradi nechavaji dospět, takze ač si myslím., ze budu v pohode az tohle na me moje dcera "vybali", nevim jak presne zareaguji.ono neco jineho kdyby mi s tim prisla ve 14 nebo v 18...
Takze kdyz se bojis reakce, vyckej az bude vztah dlouhodobejsi, zatim pouzivejte kondomy - zodpovedne a pokazde, a az nastane podle tebe spravny cas, tak to rekni.
Ovsem nepodcenuj rodice, pokud vi, nebo se dozvedi, ze mas chlapce, casem se te maminka treba zepta sama...
Mas zde na poradne rozdilne nazory, rozhodnout muzes jen ty sama
Tak za 1.: K předepsání antikoncepce potřebuješ souhlas obou rodičů (!). Alespoň tak to probíhalo v mém případě. Dopadlo to tak, že za taťku se podepsala mamka Na co by taky zbytečně chodil na druhou stranu města pro podpis, že. Jestli ti přijde trapné/nepříjemné/jakékoliv jít na gynekologii s rodičem, určitě takové pocity zahoď. Existuje totiž možnost, že máš nějakou poruchu srážlivosti krve, která se zvyšuje až 16x při braní hormonální antikoncepce. Posílá se proto preventivně na vyšetření, které se však v praxi dělá často jen na požádaní, přičemž si zúčastněný musí zaplatit cca 900kč(?). Záleží na přístupu gynekoložky/gynekologa, jestli vás na takové vyšetření pošle sám a nic neplatíte. Pokud však nastane opačný případ, doporučuji se na takovém vyšetření domluvit. Opravdu nechci strašit, ale já nic netušila a když jsme zašli na gyndu se žádostí o recept na HA, byla mi rovnou odebrána krev. Z rozboru se zjistilo, že mám absenci genu toho a ještě jednoho, je to dědičné, a v různých formách velmi časté, onemocnění. Nakonec se ukázalo, že to má matka, otec, oba bratranci i teta. Každopádně, pak se nasazuje speciální antikoncepce, která obsahuje jen jeden hormon, pokud se neprokáže rizikový stav i při užívání této speciální antikoncepce. Od té doby jsem sledována na hematologii, na dlouhé cesty trvající déle než 12hodin mi jsou předepisovány různé léky atp. Byla jsem na 4operacích, z toho 3 bez jakéhokoliv vědomí o této závažné nemoci, která by na operačním sále doktorům mohla pořádně zavařit, takže toto určitě nepodceňovat!
A za 2. Co se týče toho, jak se svěřit mamce..Opravdu záleží na tom, jaký k ní máš vztah. Ale řešila bych toa si větou typu "Mami, víš, nezajdeš se mnou někdy na gynekologii? Chtěla bych předepsat antikoncepci.." A ostatní už se nějak vyřeší
Nevím, jak tvoje maminka reaguje,ale zkus nejdříve tu situaci jen tak naťuknout. Já osobně bych byla ráda, že to vím a můžu jako máma zajistit antikoncepci a případně si promluvit. Lepší než pak řešit těhotenství ! Hlavu ti utrhnout nemůže a max. když by moc vyváděla, tak jí nějak šetrně řekni, že taky byla mladá, taky to chtěla zkusit a že jí věříš, proto to s ní chceš probrat a chceš od ní pomoc-to na maminky většinou zabere, když vycítí, že jsou potřebné, zvláště v tomto věku )
Myslím, že si dnes už nikdo nedělá ideje, že by 16ti letá holka ještě s nikým nespala o to víc, když máš stálého přítele...
rodiče nic konkrétního vědět nemusí, pokud máš nějakou potřebu jim to říct, řekni, že jsi poznala úžasnýho kluka, s kterým jsi se intimněji zblížila- ale já bych se na to vyprdla.
No mně by v životě ani jen nenapadlo, něco tak intimního sdělovat rodičům. A taky proč, že? Pokud dáte s přítelem peníze dohromady na antikoncepci, tak není důvod. Nevím o tom, že by se tyto věci oznamovaly rodičům, tedy až na vzácné vyjímky-kamarádsdký vztah s matkou, která nepokárá, ale kolik jich je?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.