Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna operace

Od: dcera odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

maminka byla na operaci. Podepsala informovaný souhlas s laparoskopickou operací, ale při převozu na sál na její dotaz jí doktor řekl, že to laparoskopicky dělat nebudou, protože je hodně operací a nemají čas. Je toto právně v pořádku?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

5x

Zdravím, nejsem právník, ale nelze změnit formu operace jen proto, že na ni doktor "nemá čas". Laparoskopická operace je oproti normální daleko menším zásahem do organismu, takže pokud bylo shledáno, že bude provedena laparoskopicky, tak bych na tom trvala. Pokud by byla provedena jiná forma operace, než je v záznamech, tak bych chtěla znát důležitý a relevantní důvod, který k této změně vedl.

Obraťte se na bezplatnou právní poradnu, případně přímo na právníka. A co nejdříve.

doplněno 16.02.14 17:53:

Kimba, pokud mi lékař odvážející maminku na sál řekne, že operace bude jiná, protože na laparoskopii "nemají čas", tak tu jinou nemocnici ráda navštívím. Dnes jsem se na to ptala babičky přítele, bývalé lékařky, a standartní postup to rozhodně není. Prý ale bohužel doktoři si spoustu věcí dělají, jak se jim zachce, a ruka ruku myje.

doplněno 16.02.14 17:53:

A nejde o nějakou hloupou jizvu, ale také o možné pooperační komplikace při těžším zásahu do organismu nebo délku narkózy, která je už sama o sobě riziková.

doplněno 16.02.14 21:43:

Kimba, to máte pravdu, ale v tom případě by bylo přinejmenším slušné to sděli pacientovi a jeho rodině ještě před zákrokem, ne, když ho vezou na sál. Jak jsem psala, vyžádala bych si zdůvodnění takové změny (nemusíme ihned myslet na žalobu:) ), u starších pacientů mohou mít klasick prováděné operace neblahý dopad.

@martina: To se to radí od stolu ! Ale když vás převážejí na sál, tak vy byste skutečně trvala na laparoskopické operaci? Také by vám mohlo říci, ať si vystoupíte a přijdete za půl roku nebo běžte do jiné nemocnice. Neberete v úvahu, že jim zrovna mohli přivézt pacienty z nějaké bouračky, kterým jde o život. Pak je času skutečně málo a musí se improvizovat. Podle mne je důležité, zda operace byla provedena s dobrým výsledkem a není podstatné, zda operovaný má jizvu takovou nebo makovou.

doplněno 16.02.14 21:30:

@martina: Má poznámka o jizvách je zkratkou. Nemůžete vědět, co lékaře vedlo ke změně typu operace. Uznávám, že to nebylo zrovna férové vůči pacientce. Ale vžijte se do problému ,který jsem popsal z druhé strany. Pokud by vás operovali po autonehodě a šlo vám o život, pak byste sama považovala za nepodstatné, že na váš úkor je někdo jiný operován starší metodou a ne laparoskopií. Samozřejmě nevím, zda tomu tak bylo ve skutečnosti, jen to dávám ke zvážení než někdo začne psát žaloby na lékaře.

Tohle je jistě úvaha, která stojí za pozornost. Jen bych ale připomenul, že rozdíl mezi laparoskopickou operací a klasickou není zdaleka jen v délce jizvy.

pb®
Pokud mají akutní stav kvůli autonehodě, tak se mají na plánovanou operaci vykašlat a udělat jí zítra. Jenže lékaři nedokážou plánovat svůj čas, pacienta mají v hrsti, někteří se k nim tak chovají a někteří lékaři pacienty i nenávidí.

dcera
hodnocení

No jde i o to, že to vypadá na komplikace. Dočetla jsem se, že klasická operace se již skoro nedělá a neměla by se dělat starším osobám s vyšším tlakem, což právě mamka je. A taky že má mnohem častější recidivu.

cobrak*

Prosím Vás, zeptejte se laskavě jejího operatéra a ten Vám to jistě sdělí. My to přeci nemůžeme vědět. Jak jistě víte, tak před každou operací se provádí řada vpředoperačních vyšetření včetně toho anesteziologického. A pokud prostě anesteziolog, kardiolog nebo jiný lékař během něho zjistil, že to prostě je riskantní provádět tak, jak bylo domluveno, měli k tomu asi nějaký důvod. Ano, možná to matce řekli nehezky, přeci jen to jsou "řezníci" nebo prostě se jí to zdálo, byla už jistě pod velikým stresem, ale hlavně, BYLA UTLUMENA PREMEDIKAČNÍMI LÉČIVY! Na to nezapomínat, protože právě ty dost mění vnímání pacienta. Takže se zeptejte jejího operatéra nebo oš.lékaře nebo ať se ho zeptá sama, není snad zbavena svéprávnosti...

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý večer, s čím měla jít Vaše maminka na operaci a kolik je jí přibližně let?

hodnocení

0x

Je jí 59 a měla tříselnou kýlu.

doplněno 16.02.14 21:11:

Uhodl jsem? Píšete to už asi na 5-ti portálech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]