Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mzda za práci za přesčas

Od: danysek odpovědí: 4 změna:

Ahoj,

potřeboval bych poradit od zkušených, kteří tomu rozumnějí :) . Potřebuju poradit když mi zaměstnavatel vyplácí přesčasové hodiny o kolik % je to více? Je nějaký zákon, že přesčasové hodiny se mají vyplácet přes 25% nebo zaměstnavatel může zvolit i 15% za přesčasové hodiny? Když mi polovinu nezaplatí tak se připočítávají k dalšímu měsíci, co dělat když mi přesčasové hodiny nebude chtít v dalších měsících vyplácet, jak se ubránit? Děkuji všem ;)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Za práci přes čas náleží zaměstnanci náhradní volno, jinak příplatek je 25%.

iz*
hodnocení

0x

Za práci přesčas zaměstnanci náleží normální hodinová mzda. Dále záleží na tom, jak se se zaměstnavatelem dohodl. Buď může obdržet příplatek nebo místo příplatku náhradní volno.

I v případě, že se obě strany dohodly na poskytování NV, a zaměstnavatel by neumožnil čerpání NV v následujících 3 měsících, by zaměstnanci náležel příplatek ke mzdě.

To vše samozřejmě za předpokladu, že mzda nebyla sjednána s přihlédnutím k případné práci přesčas. Pak by příplatek nebo NV náležel/o až po odpracování 150 hodin přesčas.

Pokud by zaměstnavatel odmítal platit nebo poskytovat NV, obrátit se na odbory nebo na inspektorát práce.

doplněno 14.02.14 19:52:

Reakce na Albatros: Příplatek náleží za práci ve svátek. U práce přesčas nebo o víkendu je to tak, jak píši výše.

Ale vše záleží na dohodě obou stran: - za práci přesčas nebo o víkendu se mohou strany dohodnout na poskytování NV - za práci ve svátek se mohou dohodnou na příplatku.

danysek
hodnocení

Dobrý večer,

pokud jsem to teda správně pochopil když mám odpracováno 15 hodin přesčasu tak mi to musejí vyplatit 25% s příplatkem a nebo ND, a když během následujících 3. měsících po sobě nedostanu ND tak těch 15 hodin musí automaticky ze zákona zaměstnavatel zaplatit? Co když každý měsíc hodiny přesčas bude odkládat aby se vyhnul placení třeba odalovat to na půl roku.., Děkuji za upřesnění ;)

Přeji vám pěkný víkend

iz*

Jestli skutečně šlo o nařízenou práci přesčas nebo o práci přesčas, kterou jste vykonával se souhlasem zaměstnavatele, máte nárok na mzdu plus příplatek nebo NV (nikoliv ND, to je Národní divadlo).

Jestli nejste se zaměstnavatelem dohodnut o poskytnutí NV místo příplatku, měl by zaměstnavatel zaplatit mzdu i příplatek v následujícím měsíci. (Nevidím žádný důvod k odkladu.)

Čerpání NV stejně jako čerpání dovolené určuje zaměstnavatel.

------- Podle mne nemá smysl řešit "co by, kdyby". Nepovažuji za moc pravděpodobné, že by taková situace nastala (zaměstnavatel svou povinnost - zaplatit za vykonanou práci - zná).

A pokud by k tomu opravdu došlo, bude dost času situaci řešit, až nastane.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]