Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postup při schvalování hypotéky (začátečník)

Od: petrf* odpovědí: 3 změna:

Prosím o radu zkušenějších na přesný postup při schvalování hypotéky.

Mám nabídku hypotéky od ČS, ještě musím dodat další podklady, které nyní kompletuji.

Banka chce už vidět kupní smlouvu na byt, nebo budoucí kupní smlouvu (smlouva o smlouvě budoucí).

Byt zatím hledám, resp. se rozhoduji mezi několika, ve kterých jsem provedl prohlídku (samostatně i přes RK).

Kupující (ev. RK) požaduje složit zálohu na kupní cenu - a na tuto transakci se chci optat :)

1) Může být záloha vratná, pro případ, že banka mi neschválí hypotéku, nebo zjistím ještě před podpisem kupní smlouvy skryté závady na bytě?

2) Mohu zálohu na kupní cenu uschovat u advokáta nebo notáře, jako pojistku, aby mi záloha byla vrácena (z výše uvedených důvodů).

3) U banky žádám hypotéku na 90% LTV, tj. bude 10% vlastních prostředků. A toto je mi nejméně jasné. Těchto 10 % totiž odpovídá akorát záloze na kupní cenu. Mohu tyto prostředky tedy uložit do úschovy advokáta nebo notáře a budou sloužit jednak jako záloha na kupní cenu, druhak jako 10 % vlastních prostředků pro banku? A bance ukážu potvrzení od advokáta/notáře, že jako disponuji vlastními penězi? Nebo musím bance těchto 10 % přinést ukázat?

Toto vše by bylo specifikováno jak v budoucí kupní smlouvě, tak i v úschovní smlouvě (platební podmínky). Ale není mi jasný zejména bod 3, pokud by někdo znal odpověď, jak to přesně chodí :) Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

S prodavajicim uzavrete smlouvu o slozeni zalohy, na zaklade ktere se prestane byt dale nabizet, na zaklade ktere s vami prodavajici zacne seriozne jednat a ktera vas dale povede k uzavreni SoSBK a nasledne i KS.

V teto smlouve bude take specifikovano, ze se jedna o cast kupni ceny - a i presne receno, o jak velkou cast kupni ceny se jedna. Dale v teto smlouve bude uvedeno, co presne se s tema penezma stane v kazdem myslitelnem pripade.

- ze pujdou napr. do notarske uschovy, co se s penezma stane, pokud se uzavre KS, co se stane, pokud z koupe sejde a pod., jestli zde budou nejake smluvni pokuty, dokdy se zavazujete uzavrit SoSBK pripadne SK - tedy, jak dlouho ste obe strany na zaklade teto smlouvy a zalohy povinni spolu jednat

Vratne ty penize nebo jejich cast totiz muzou i nemusi byt. To zalezi na vasi vzajemne domluve - realitka take bude chtit svuj podil a pod.

Zaroven s touto smlouvou uzavrete i smlouvu o notarske uschove. Tam budete figurovat Vy, jako jedna strana, prodavajici jako druha strana a notar, jako treti strana. V teto smlouve budou vsechny detaily uctu, kam se penize ulozi a kdy a za jakych podminek je notar opravnen s penezi nakladat a kdy a kam je v jakem pripade posle dal.

-

Ve chvili, kdy dle smlouvy slozite zalohu, zacne se vypracovavat SoSBK. V teto dobe uz je ale temer nutne vedet, jestli vam banka penize pujci a nebo ne. Na to rozhodnuti videt SoSBK nepotrebuje. Predlozi vam nabidku s podminkama, za kterych vam jsou ochotni pujcit a tuto nabidku nejak casove omezi. Po tu dobu mate prakticky 100 jsitotu, ze vam takto skutecne pujci. Banka si nema duvod vymyslet, ze vam pujci a pak najednou ototcit, ze ne - pokud samozrejme nezjisti nejake nesrovnalosti, napriklad vyznamne nadhodnoceni nemovitosti a pod.

Pracuje se tedy na SoSBK a vy s bankou pracujete na Hypotecni smlouve. Banka potrebnuje videt podepsanou SoSBK az pred tim, nez vam skutecne uvolni penize (do notarske uschovy). Predtim ji staci klidne i pouze nepodepsany koncept.

Kdyz mate finalni verze obou smluv k dispozici, podepisete je, predlozite v bance a banka uvoni prostredky. Predtim nebo behem te doby se ale bude jeste cejkat na katastr nemovitosti, aby zapsal zastavni rpavo banky. K tomu je potreba dalsi smlouva s prodavajicim, jelikoz on je stale jeste majitelem nemovitosti a tedy musi se zastavnim pravem souhlasit. Vy pak zase musite souhlasit s prevzetim nemovitosti vcetne tohoto zastavniho prava.

-

Bance dokazovat svych 10 procent nemusite. To je bance sumak. Ta Vam proste pujci 90 procent z kupni ceny a kde vezmete zbytek je ji u zadku.

ps. Jsem pevne presvedceny, ze kdyz objehnete vic bank, uricte dostanete lepsi podminky, nez co Vam ted nabizi CS.

petrf*
hodnocení

Děkuji za krásnou odpověď. Ale vrtá mi to hlavou, v ČS mi zcela jistě řekli, že chtějí vidět kupní smlouvu nebo budoucí kupní smlouvu, nebo že bych něco špatně pochopil, přece jen těch informací na mě vychrlili tolik, že člověk se v nich začne ztrácet :) Ještě bankéřce pošlu email a přeptám se.

petrf*
hodnocení

Tak mě napadá, že banka chce vidět kupní smlouvu, aby si ověřila kupní cenu, to by pak každý mohl bance tvrdit, že si půjčuje 70 %, aby dostal lepší podmínky, ale ve skutečnosti úvěr od banky by byl celou kupní cenou... Což dává logiku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]