Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dnes jsem byla u lékařky a ta mi brala krev. Řekla mi, že ji musím zanést do nemocnice na rozbor. Po odběru mi ale nebylo dobře, tak jsem šla co nejrychleji domů a teď tu sedím se zkumavkou a poukazem na rozbor... A koukáme na sebe. Za jak dlouho tam tu krev můžu donést? Kdyby to vydrželo do odpoledne, mohla bych se svést s rodiči autem. Opravdu mi není dobře. Ale zase nevím, jestli se tomu něco nemůže stát. Na druhou stranu je to v uzavřené zkumavce a pokojová teplota by taky vadit neměla.
Poradíte?
Děkuji moc všem.
Samozřejmě, že se tomu něco může stát. U takové doktorky, která nezprostředkuje předání laboratoři sama, bych si krev odebírat nenechala. Ona ta krev se musí nějak ošetřit, aby se mohl udělat určitý rozbor. Odstředit, přidat EDTA atd. atd. a také v laborce musí být do určité hodiny, aby stihli třeba ještě ten den rozbor udělat případně krev nějak zpracovat. Takže minimálně zavolat do té laborky, do kdy jim vzorek donést, nebo se připravit na to, že odebírat se bude muset znovu.
Jinak, krev se při delším stání sráží případně, je-li ošetřena třeba citrátem sodným, sedimentuje.
Moje doktorka buď krev ráno odebere s(tedy sestra) a o vše další se postará sama, nebo (u jiných lékařů většinou) vypíše žádanku a odešle přímo na odběr do laboratoře resp. na speciální pracoviště. Ale co se stane, s tou krví, kterou máte doma, nevím. Nemáte třeba telefon do té nemocnice? Jistě vám paní doktorka nedala jen zkumavku, ale taky nějaký průvodní list a tab by to případně mohlo být (nebo taky ne, ale snad máte aspoň telefon na svojí lékařku). Zavolal bych a oni by mi řekli. V nouzi nejvyšší bych sna vzal taxlíka.
Vstřícné gesto doktorky a vy to takhle zazdíte. (Ta naše to taky dělávala, abychom nemuseli chodit druhý den.) Kdybyste aspoň zavolala, jestli se to mělo dát do lednice nebo ne. Ale obávám se, že do odpoledne nevydrží určitě. Holt pošlapete ještě jednou, nebo - proč lidi tak neumí používat telefon? - tam zavolejte, jestli si ji máte jít nechat odebrat někam jinam, jestli jste z většího města, bude možná v nemocnici nebo na poliklinice místo, kam se chodí nechat lidi ďobat hromadně odkudkoli; jen by vás čekala cesta pro žádanku.
Cobrak: nevím, jestli je na místě dělat z toho takové drama. Je to její krev, výsledek znát potřebuje a nejde o nějaký doping či něco podobného, kde by bylo třeba brát v úvahu úmyslnou záměnu. Tím, že se trocha krve přemístí do zkumavky, se z ní jistě nestane zbraň hromadného ničení, na jejíž přepravu by bylo třeba mít certifikát. Je pátek, takže aby se neztratil víkend, udělala to Dr. takhle. Kdyby trvala na tom, aby se přišlo v pondělí, zase by se našel někdo, kdo by brojil proti nesmyslné byrokracii, když se přece jde tak nějak normálně domluvit...
Dobrý den. U této lékařky bych si nenechal nikdy už krev vzít, protože mi přijde poněkud zvláštní, že si nechá své pacienty choditz s biologickým materiálem do laboratoře. Dokonce se i domnívám, že je to protizákoné, protože s biologickým materiálem smí pracovat pouze pověřená, řádně proškolená a vzdělaná osoba. Což pacient v žádném případě není! Teoreticky můžete ty zkumavky zaměnit a tak dále a tím ovlivniot výsledek vyšetření! Takže u téhle dokorky bych asi jistě skončil nebo se o tomto někde aspoň informoval. Třeba v té laboratoři, kam Vás poslala. V každém případě jde o to, jakou krev a kvůli čemu Vám ji odebrala. V každém případě si troufám tvrdit, že z toho hlediska, že Vám to dala do ruky, počítá s tím, že se "někde zdržíte," tudíž ta doba nehraje roli. Nejspíš Vám jen vzala krevňí obraz, něco z boochemie a tak, ale v každém případě tento postup je absolutně špatný, troufám si tvrdit, že ze strany lékařky non-legeartis! A to z toho důvodu, že ta krev má nějakých 36,6°C, když "z Vás vyleze," potom s ní vyjdete před polikliniku, kde je 5°C, pak nastoupíte do nacpaného autobusu, kde je přetopeno a teplota sahá k 25°C, potom zase vystoupíte do 5°C, jdete na tramvaj, tam je 20°C, pak zase pěšky kousek v 5°C a následně to teprve odevzdáte v laboratoři. Pomíjím, že jste s tím mohla jít do ledového baru na čas a následně do sauny. Když pro výsledky přijede transportní služba k lékařce, tak to dá vechno do boxu a celou dobu až do předání v laboratoři to má v kufru v autě v nějaké určité teplotě, která je konstantní. Takže být Vámi, tak se o tomto postupu informuji a ptám se, proč tomu tak je, že Vaše lékařka nemá transportní smluvní službu, protože ta je jistě hrazená pojišťovnou. Je tu i možnost, že ona jí nasmlouvanou má, ale ta pro ni nejede, dá to Vám, ale fakturu, co pak ta služba dá jí, ona pošle na pojišťovnu a pak se večer šábnou u piva. Takže toť můj příspěvek, a myslím, že je to pozoruhodné...
doplněno 14.02.14 13:43:Sargo: Ano, když se na to podíváme z lidského hlediska, tak máte samozřejmě pravdu. Doktorka udělala vstřícné gesto a chtěla urychlit výsledek. To ano, ale tazatelka říká, že je to tak vždy. A jde tady o to, že tazatelka je třeba férová, ale pak si musíte uvědomit, že takový nejsme všichni. A divil byste se, jací lidé mezi námi žijou. Představte si, že je někdo na pervitinu a je mu špatně a potřebuje léky a pošlou ho na odběr krve a on si normálně vymění vzorky svojí krve za nějaké cizí a je to v pohodě. Ano, dramatizuju to možná trochu, ale jde o to, že prostě jsou věci, které se musí striktně dodržovat. To bychom také mohli říct, že police by nemusela zastavovat malé nenápadné autíčko, které řídí blondýnka, ale ouha! Co když si veze varnu drog v kufru? Pod svícnem je tma. Prostě jsou věci, které jsou dané a přes to vlak nejede, ať si každý myslí co chce. A to, že pacientovi do ruky biologický materiál nepatří,prostě dané je a hotovo. A námitka, že ta krev je přeci onoho pacienta a on jistě nemá v úmyslu jakkoliv výsledky ovlivňovat, se prostě zamítá!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.