Nejste přihlášen/a.
Mám v práci nepravidelné směny. Celkově v týdnu 38.75 hod. Směny obvykle víme ve středu vždy na další týden. Někdy se stane, že je dostanem až v pátek. V poslední době nám v tom dělají hokej. V pátek dostanem směny na následující týden, ale třeba v úterý se dozvím, že nemám volný původně planovaný čtvrtek, ale až sobotu. Práci mám ráda, takže odejít nechci, ale toto mi vadí čím dál víc. Nemůžu si nic naplánovat. K lékaři jsem šla třeba teď až na potřetí. Příští týden máme rodinnou oslavu kam se sjede široká rodina z celé ČR. Bojím se, že mi zas den předem řeknou, že mi ruší volno. Může si toto zaměstanvatel dovolit? A jak je to s volnem mezi směnami? Jsem např. v práci do 22.30, ale nástup na další směnu mám třeba už v 8 ráno. Jen cesty tam a zpět trvají 1.5 hodiny. Je to normální?
Nemůže. Pracujete-li v režimu s nerovnoměrně rozvrženou pracovní doubou, musí Vás zaměstnavatel seznámit s rozvrhem pracovních směn minimálně 14 dnů předem (pokud se s Vámi nedohodl na jiném termínu).
Zaměstnavatel musí dodržovat přestávky mezi pracovními směnami (minimálně 11 hodin) a dobu souvislého odpočinku v týdnu (minimálně 35 hodin, nemusí jít o víkend).
Končí-li Vám pracovní směna ve 22.30, nemůže navazovat další směna od 8 hodin.
Cesta z/do zaměstnání není starostí zaměstnavatele.
Chcete-li nápravu, můžete zaměstnavatele písemně vyzvat k nápravě nebo se (i anonymně) obrátit na inspektorát práce.
Dvě odlišné odpovědi, obě dvě pravdivé...
Ivzez má pravdu, že nemůže, ve smyslu zákona. Držte se její rady, obraťte se na Inspektorát práce, popište podle její rady vše, co Váš zaměstnavatel nedodržuje. Raději anonymně, protože jinak budete mezi těmi deseti zoufalci, i když zřejmě za jinou branou...
Jozo má pravdu, že může. Dovolí si to, protože nikdo ze zaměstnanců neriskuje a neobrátí se na Inspektorát práce...
Já ještě pamatuji, že v podniku dodržovali všechna ta pravidla upravená Zákoníkem práce... Také pamatuji, že když jsme chtěli rozvázat pracovní poměr, dostali jsme výpovědní dobu 6 + 1 až 3 měsíce. Tenkrát byl problém odejít do lepšího zaměstnání. Dnes to problém není, stačí si otevřít hubu a požadovat to, co upravuje Zákoník práce...
Co takhle si na tu oslavu vzít volno na ošetřování člena rodiny? Pokazený žaludek, bolavá hlava a další příznaky "oslavy" někdy hlavu rodiny pořádně zmůžou...
DEJTE PO ČASE VĚDĚT, jak to stěžování na IP dopadlo, pomůžete svými zkušenostmi třeba i jiným...
Volno mezi směnami je minimálně 8 hod bez ohledu na cestu do a ze zaměstnání. K lékaři můžete jít i když vám zaměstnavatel na tento terním dí směnu, tady máte nárok na placené volno na dobu nezbytně nutnou. Jinak harmonogram směn se obvykle dává na měsíc dopředu / pokud to ovšem není ve smlouvě uvedeno jinak /.
Doba odpočinku mezi dvěma pracovními směnami musí činit alespoň 12 hodin. Zkrácení až na 8 hodin je možné pouze ve výjimečných případech (např. odvracení katastrof apod.) s tím, že o stejnou dobu musí být prodloužen následující odpočinek.
------- V nerovnoměrně rovržené pracovní době je zaměstnavatel povinen vypracovat rozvrh pracovních směn a seznámit s ním zaměstnance minimálně 14 dnů předem, pokud se s nimi nedohodl na jiném termínu.
Pokud někde zaměstnavatel předává rozvrh pracovních směn s větším předstihem, je to v pořádku, ale nelze to považovat za standardní postup většiny zaměstnavatelů.
------- Tazatelka se sice na překážky v práci neptá, ale když už jste to zmínil: Zaměstnanci jsou povinni návštěvy absolvovat přednostně mimo pracovní dobu.
Omluvené volno s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu náleží pouze v případě, že návštěvu nebylo možné (např. kvůli ordinačním hodinám) absolvovat mimo pracovní dobu.
doplněno 15.02.14 15:35:Ringo, i v režimu s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou musí zaměstnavatel dodržet dobu minimálního odpočinku mezi pracovními směnami. I proto je povinen vypracovat rozvrh pracovních směn a dodržovat jej.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.