Nejste přihlášen/a.
Změnila jsem banku,takže i číslo účtu. Mám asi 10 trvalých příkazů,musím to všude hlásit a jak?
Děkuji
Ve staré bance odhlásit, teda zrušit trvalé příkazy, a v nové bance zřídit nové trvalé příkazy. Toť vše.
Ten, komu to posíláte, je rád, že to dostane. Z které banky to dostane, to je mu jedno.
Většinu trvalých příkazů jsem si zřídila sama přes interbanking . V nové bance mě to nenabídli. Ještě zruším starý účet ,ale musím čekat na poslední mzdu. Prý to trvá asi 1-3 měsíce,než se to přenese.
Mě jde o to,aby věděli,že ta platba je ode mne,když tam bude nové číslo. Takže bude stačit,když tam bude ten Variab. symbol?
Přesně tak. VS je údaj určený příjemci (de fakto požadovaný příjemcem). Konec konců banka odesilatele je příliš široký údaj, aby podle toho zjistili, že je to od vás, a ani číslo účtu nestačí; ze svého účtu můžete, teoreticky vzato, platit témuž příjemci několik různých plateb. Namátkou mne napadá platba za různé mobily u téhož operátora. Na druhou stranu se může stát, že i dvě platby budou mít stejný variabilní symbol, celkem běžné například je, požadovat jako variabilní symbol rodné číslo plátce. Pokud je to u různých příjemců, je na vás, abyste každému poslala tu správnou platbu, ale i příjemce může být stejný a druhotnou rozlišovací funkci má specifický symbol, čili i na ten (pokud je vyžadován) musíte dávat pozor. (Naproti tomu konstantní symbbol je spíše pro parádu; označuje vlastně jen typ platby a dnes už ani není povinný.)
Jak vám dojde výplata, účet můžete jít zrušit hned. Odevzdáte kartu, poté bude účet ještě 14dní aktivní, to z toho důvodu, kdyby tam byly ještě nějaké nevyřízené položky nebo platby. Bude třeba tam nechat nějaké minimum, které vám následně banka převede na váš nový účet.
Už bylo snad vše řečeno, jen pozor, pokud máte nějaká povolená automatická inkasa, tam musíte změnu účtu nahlásit tomu komu platíte - kdo má oprávnění si příslušnou (aktuální) částku z Vašeho účtu strhnout...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.